Nem kellene, hogy luxusnak számítson a betét vagy a tampon és nem szabadna, hogy szociális helyzettől függjön, hogy valaki tud-e iskolába menni menstruáció alatt. Becslések szerint minden 10. nőt és lányt érint a menstruációs szegénység Magyarországon. Ami például nemcsak azt jelenti, hogy nem olyan higiéniai termékeket tud megvenni, ami kényelmes számára, hanem konkrétan nem jut hozzá és emiatt hiányzik az iskolából vagy nem tud eljutni a munkahelyére. Több eu-s ország például csökkentette a menstruációs termékek áfáját, hogy ne számítson luxusnak a beszerzésük. Mi a helyzet itthon? És mennyi plusz kiadást jelent egy nőnek havonta a menstruációja?

Mi az a menstruációs szegénység?

A menstruációs szegénységben élő nők és lányok nem tudják megvenni a tampont, betétet és nem jutnak hozzá különféle higiéniai termékekhez. Ide tartozik az is, ha nincs folyóvíz vagy szappan egy háztartásban, ezért nem megoldott a tisztálkodás  a menstruáció ideje alatt. Vagy előfordulhat, hogy egy tiszta váltás fehérnemű sem áll rendelkezésre. Angliában készült erről először egy átfogó vizsgálat, de azért nagyon nehéz felmérni az ezzel kapcsolatos helyzetet, mert a fiatal lányok nagy része nehezen nyílik meg a témával kapcsolatban.

Mennyit kell költeni menstruációs termékekre?

Egy nő életében átlagosan 40 évig menstruál. Az ehhez szükséges higiéniai termékek havonta körülbelül 2000 forintba kerülnek. Lehet kapni 16 darabos betétet 600 forintért, a tamponok ennél magasabb áron vannak, egy 16 db-os csomag 1599 forint. Ehhez jönnek még a különféle tisztasági betétek, amelyből a legolcsóbb drogériás termék 629 forint, amely 55 darabot tartalmaz. Egy csomag betétnél vagy egy doboz tamponnál általában több fogy el egy menstruáció során, illetve más-más méretű eszközre van szükség a menstruáció erősségétől függően. 

500 ciklussal számolva egy nő átlagosan egymillió forintot költ élete során menstruációs termékekre. 

Ahhoz, hogy a betétek, tamponok megvásárlása gondot jelentsen, nem kell szegregátumban élni. „Két kamasz lányt egyedül nevelő, minimálbérből élő anyának ez komoly kiadás” – hívta fel a figyelmet Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője. A nettó minimálbér most 177 400 forint, ha egy nő negyven évig menstruál, akkor ebből a negyven évből 5,64 hónapig csak azért dolgozik, hogy megvásárolja ezeket a termékeket. Ha megnézzük a nettó közmunkabérre (88 700 forint) és az egyedül nevelt két gyerek után járó családi pótlékra (gyermekenként 14 800 forint) vetítve, akkor ez 6,2 hónap, vagyis több mint fél év – írta a képmás.hu.

Menstruációs szegénység Magyarországon

A magyarországi helyzetről a Magyar Vöröskereszt Lányból nővé nevű programján keresztül lehet sokat megtudni. A Vöröskereszt 2019-ben 4350 hetedikes diáklány részvételével készített egy felmérést, amelyben az alábbi kérdést tették fel a lányoknak: 

Előfordult már valaha, amióta menstruálsz, hogy hiányoztál az iskolából, mert nem volt betéted?” Minden tizedik nagylány igennel felelt.

Az Egyensúly Intézet nemrég megjelent kutatása alapján jelenleg a magyarok negyede-harmada, tehát nagyjából 2,5-3 millió ember Magyarországon szegény. A Policy Agenda számításai szerint pedig a lakosság 30%-a él a létminimum alatt, régió szerint az észak-alföldi vármegyék számítanak a legrosszabb helyzetűnek.

Ilyen körülmények között a betétvásárlás szorul a fontossági sorrend végére, hiszen, ha nincs elég ennivaló, nincs mivel fűteni, akkor a betét és az egyéb higiéniai termékek luxusnak számítanak.

A lányok ilyenkor vagy nem mennek iskolába vagy a helyi tanárok és védőnők vásárolnak betétet a saját keresetükből. De nem csak az eszközök hiánya jelenti a problémát, hanem súlyos egészségügyi kockázatot is magában rejt az, ha menstruáció alatt nincs lehetőség mosakodni vagy egészséges időközönként cserélni az eszközöket. A betéteket, tamponokat meghatározott időközönként cserélni kell, hiszen nemcsak átáznak, de például toxikus sokk szindrómát is okozhatnak.

Az ezekben a régiókban dolgozó szakemberek beszámolói alapján a betét helyett eleve rongyokat, régi ruhákat vágnak össze a nők és azt használják a vérzés alatt, újra és újra kiöblítve a kútról hozott vízzel, de sajnos előfordul az egyszer használatos betétek vagy a gyerekek használt pelenkáinak újrahasznosítása is. Ezek súlyos nőgyógyászati problémákat, gyulladásokat okozhatnak.

Ki segít a rászoruló nőkön és lányokon?

#NemLuxusTáska

A #NemLuxusTáska egy 2018-ban indult kezdeményezés, amely eredetileg hajléktalan nők számára gyűjtött higiéniai termékeket. Az adományozott táskákat a Máltai Szeretetszolgálat juttatta el a szervezettel kapcsolatban álló rászoruló nőknek és lányoknak az intézményeiben, az önkéntes csoportjain keresztül, valamint a legszegényebb településeken működő programjai helyszínein. Egyúttal civil szervezetek, alapítványok, anyaotthonok és iskolák is kaptak az intim higiéniás eszközöket tartalmazó táskákat.  

#lánybólnővé Program

A #lánybólnővé Program keretében a Magyar Vöröskereszt 500 iskolát segít Magyarországon higiéniai termékekkel, illetve a menstruációval kapcsolatos oktató anyagokkal. A program lényege nemcsak az, hogy az érintettek hozzájussanak  a menstruációs termékekhez, hanem ezek az iskola tanárijában kapnak helyet pontosan azért, hogy a lányok megszokják, a problémáikat nem kell szégyellni, beszélhetnek a menstruációról és szabad segítséget kérni. Ebben egyébként szorosan együttműködnek a tanárok, enélkül nem lenne ilyen sikeres a program.

Jelenlét Pontok

Az Ökumenikus Segélyszervezet Jelenlét Pontjain elindult egy Százszorszép Tiniklub, ahol szépségápolásról, női jogokról és a menstruációs szegénységgel legnagyobb arányban sújtott lányokkal és anyákkal beszélgetnek. Ezek a pontok eleve az ország leghátrányosabb helyzetű településein működnek. A program célja, hogy ne legyen tabu az intim higiénia és  a fiatalok megkapjanak minden segítséget ezzel kapcsolatban.

Áfa csökkentés a Tesco üzletekben

2024. június 27-től a Tesco minden sajátmárkás női intim higiéniai terméke árából elengedi az ÁFA-t. Illetve a dolgozói számára ingyenes női intim higiéniai termékeket biztosít az irodái, áruházai és központi raktárai mosdóiban.

Állami szinten is sokat lehetne tenni a menstruációs szegénység ellen

Beszédes, hogy Magyarországon a menstruációs szegénység megoldásán főként civil szervezetek dolgoznak folyamatosan és gondoskodnak arról, hogy egy lány vagy nő se szenvedjen hiányt ilyen alapvető higiénés termékekben. Pedig kormányzati szinten egyszerű módon lehetne könnyíteni az érintettek helyzetét.

Skóciában például ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez az oktatási intézményeken és önkormányzatokon keresztül. Sok ország él az adócsökkentés lehetőségével, így az intim higiéniai termékeket vagy egyáltalán nem adóztatják vagy nagyon alacsony mértékben. Írországban áfamentes a menstruációs termékek árusítása. A legtöbb ország 5-10%-ra csökkentette ezeknek a termékeknek az adóját. Magyarország 27%-os adót alkalmaz a menstruációs termékekre, de például Svédországban és Dániában is hasonló a helyzet a 25%-os adóval.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...