Szabadon eldönthetem, hogy ki kezeljen? Hát persze! Az egyik legalapvetőbb jogosultság, hogy az ellátást végző orvost, így a háziorvost is meg lehet választani. Ezzel a lehetőséggel nem csak egyszer élhetünk, a korábban választott háziorvost is le lehet váltani.

Háziorvosi ellátás

Ezek szükségesek a háziorvosi ellátáshoz:

  • érvényes TAJ- kártya
  • betegbiztosítás

Ha valaki önmagának fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, akkor 2024. január 1-jétől 11.300 forintot (380 Ft/nap) kell fizetni a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig.

Alapvetően betegség esetén a választott háziorvosunkhoz fordulhatunk (ha biztosítottak vagyunk). Ha nem tudjuk felkeresni a saját dokinkat, akkor ahhoz az orvoshoz kell mennünk, akinek az ellátási területén a tartózkodási helyünk van.

Az orvosnak akkor is el kell látnia a területén lakó beteget, ha más orvost nem választott és ha ellátás hiánya lassítaná a gyógyulást vagy súlyos következménnyel járja. (Ezt egész pontosan így fogalmazták meg az illetékesek:”a beteg ellátatlansága gyógyulást lassító vagy egészségét károsító állapotromláshoz vezetne”.) Szintén el kell látnia a pácienst, ha heveny megbetegedése vagy krónikus betegsége van, és abban az esetben is, ha az illető nem a körzetében lakik és nincs hozzá bejelentve.

Hogyan válthatok háziorvost 2024-ben?

Legelőször a választani kívánt orvossal kell beszélni, nála kell jelentkezni. El is utasíthatja a háziorvos a jelentkezést, de általában csak különösen indokolt esetben teheti ezt meg azokkal, akiknek lakóhelye a háziorvos ellátási területén van. Meglehet például, hogy olyan sok páciense van, hogy már egy újabb személyt nem tud vállalni.

Ha a háziorvos elfogadja a jelentkezést, akkor nyilvántartásba veszi az őt választó személy TAJ-számát és igazolást állít ki részére arról, hogy vállalta a háziorvosi ellátását.

Milyen gyakran lehet váltani?

Évente egy alkalommal indoklás nélkül lehet másik háziorvost választani, de ha van rá indokunk (például ha megváltozik a tartózkodási helyünk, vagy a választott orvos felkeresése akadályba ütközik), akkor ennél többször is megtehetjük.

Más teendő nincs. A háziorvos, aki elfogadja az átjelentkezést, átkéri az egészségügyi törzskarton adatait az előző orvosunktól. Ezt követően az új dokit kereshetjük fel a panaszainkkal. (A TAJ-kártyát és személyinket – vagy más érvényes, fényképes okmányunkat – sose hagyjuk otthon.)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...