A falusi csok-os települések lehetnek az idei év nagy nyertesei – közölte a Duna House az MTI-vel. A falusi csok 2024-ben az eddiginél magasabb támogatási összegeket, illetve teljes illetékmentességet jelent az otthonteremtést tervező családoknak. Mely falvakban és városokban érhető el a támogatás? Megmutatjuk a falusi csok 2024 települések listáját is.

A falusi csok igénylésénél januártól új lakóház vagy használt lakás vásárlásánál akár 15 millió forintos támogatáshoz is hozzájuthatunk a meglévő és vállalt gyermekek számától függően. Meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél vagy bővítésénél is igényelhető, ekkor 600 ezertől 7,5 millió forintig terjedhet a támogatási összeg. Ráadásul a falusi csok-os ingatlanoknál megmarad az áfa-visszaigénylés lehetősége is.

Falusi csok települések 2024 – mennyi az annyi?

Használt lakóingatlan választásakor, amennyiben a vásárlással egybekötött korszerűsítésre is szükség van,

  • az egy gyermek után felvehető összeg 2024-től 1,
  • két gyermek után 4,
  • három vagy több gyermek után 15 millió forintra változott.
  • Meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén
  • egy gyermek után 600 ezer,
  • két gyermek után 2 millió,
  • három gyermek után 7,5 millió forint támogatást lehet igényelni.

Az új, egylakásos lakóháznál megmaradtak az előző évi támogatási összegek: 600 ezer forint, 2,6 és 10 millió forintos segítséget kaphat a család a vállat gyermek számától függően.

A közlemény idézte a cégcsoporthoz tartozó Credipass hitelközvetítő magyarországi vezetőjét. Fülöp Krisztiánt megjegyezte, a falusi csok-nál a gyermekvállalás teljesítésére

  • egy gyermek vállalásánál 4 év,
  • két gyermek vállalásánál 8 év,
  • három gyermek vállalása esetén 10 év áll rendelkezésre,

függetlenül a felvett támogatási összegtől. Azonban életbe lépett egy fontos szigorítás is: idén januártól legalább 2 éves tb-jogviszonyt kell igazolnia az igénylőknek, függetlenül a vállalt gyerekek és az igényelt támogatás összegétől.

Van választása a korábbi igénylőknek

Akik még a 2023-as szabályok szerint igényeltek falusi csok-ot, ám januárig nem bírálták el a kérelmüket, azok kérhetik, hogy rájuk is a 2024-es feltételek legyenek érvényesek. Így magasabb támogatási összegekhez juthatnak. Fontos tudni, hogy nem minden bank vesz részt a falusi csok támogatás folyósításában, illetve az első lakásszerzésre vonatkozó 10 százalékos önerő elvárás sem kötelező minden bank számára.

Falusi csok települések 2024 – itt a lista!

A támogatást ebben az évben 2630 településen igényelhetjük. Korábbi cikkünkben már listába szedtük valamennyit, itt olvasható.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...