A karácsonyi sütemények minden évben elmaradhatatlan részei az ünnepi menünek akkor is, ha megfogadjuk, hogy következő évben nem kell ennyi sütemény. Aztán persze sütünk szorgosan, hiszen ettől ünnep az ünnep. Olcsó és gyors receptjeinkkel nincs is min dilemmázni, könnyen izgalmassá tehetjük az ünnepi asztalt finomabbnál finomabb desszertekkel. Olcsó karácsonyi sütemények, amelyek akár az utolsó pillanatban is bevethetők, íme, három recept.
Ha olcsón és egyszerűen varázsolnál ünnepi hangulatot a karácsonyi asztalra, próbáld ki ezeket az otthon elkészíthető, ízléses díszeket.
Olcsó karácsonyi sütemények az ünnepi asztalra
Hógolyó keksz
Ez egy klasszikus karácsonyi diós-vaníliás omlós keksz, ami akár több hétig is puha marad, bár kizárt dolog, hogy annyi ideig kitartson a nagy ünnepi trakta közepette.
Hozzávalók:
- 280 gramm finomliszt
- fél mokkáskanál vanília aroma
- 230 gramm vaj
- 90 gramm dió
- 1 csipet só
- 90 gramm porcukor
A lisztet, a durvára vágott diót, a vaníliaaromát, a sót és a vajat kézzel vagy robotgéppel összegyúrjuk. A masszából diónyi golyókat formázunk, majd sütőpapíros tepsire rakjuk őket 1-2 ujjnyi távolságra egymástól. 170°C-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 14 percre, majd mikor kész vannak, még melegen meghempergetjük őket porcukorban.
Gesztenyetorta
Nincs karácsony gesztenyés süti nélkül. Ez a recept azért szuper, mert nagyon mutatós és ünnepi, de közben könnyen elkészíthető csupán néhány hozzávalóból.
Hozzávalók a piskótához:
- 3 tojás
- 3 ek. cukor
- 2 ek. liszt
- 1 ek. kakaópor
A krémhez:
- 250 g gesztenyepüré
- 250 ml hideg tejszín
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, utána pedig egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját is. Ezután jönnek a száraz hozzávalók. Itt figyeljünk, hogy nagyon óvatosan adjuk hozzá a lisztet és a kakaóport a felvert tojáshoz, nehogy összeessen. Érdemes inkább a tetejére szitálni a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan és körkörösen elkeverni a tojáshabban.
A tésztát kivajazott-kilisztezett tortaformába töltjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (akkor van kész, ha a tésztába szúrt tű teljesen tisztán jön ki). A kész piskótát félretesszük hűlni.
A tejszínt habbá verjük, majd hozzákeverjük a gesztenyemasszát. Ha natúr gesztenyemasszát használunk, ízesítsük ízlés szerint rumaromával és porcukorral. A krémet a piskóta tetejére halmozzuk, és egyenletesen elterítjük rajta.
A torta tetejét olvasztott csokoládéval díszítsük, amihez vízgőz felett olvasszunk meg egy tábla fekete csokoládét és villával csurgassunk csíkokat a torta tetejére.
Mézeskalácsos karácsonyi muffinok
A muffinban az a jó, hogy tényleg egyszerű és gyorsan megvan, viszont az ízesítéssel és a díszítéssel különlegessé tudjuk tenni. Ez a karácsonyi muffin is ilyen: a kandírozott narancshéjtól izgalmas az egyébként egyszerű tészta, a tetejét pedig kedvünk szerint díszíthetjük karácsonyi dekorgyöngyökkel.
Hozzávalók:
- 375 g finomliszt
- 3 tk sütőpor
- 2 ek mézeskalács fűszer
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 200 g kristálycukor
- 2 tojás
- 80 g joghurt
- 80 g margarin
- 1 tk vanília aroma
- 80 ml olaj
- 240 ml tej
- 100 g kandírozott narancshéj
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük. A tojásokat, joghurtot, margarint és vanília aromát habverővel simára keverjük, majd hozzáadunk 5 evőkanállal a száraz hozzávalókból és jól elkeverjük.
Ezt követően hozzáöntjük az olajat és ezt is jól elkeverjük. Ezután jöhet bele a maradék száraz hozzávaló, majd a tejet is hozzáadjuk és addig keverjük, amíg a tészta csomómentes nem lesz. A legvégén beleforgatjuk a kandírozott narancshéjat is.
A muffin formákat háromnegyedig töltjük a tésztával, majd előmelegített sütőben 180°C-on aranybarnára sütjük, kb. 30 perc alatt.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd jöhet a díszítés. Ehhez verjünk fel 250 ml habtejszínt, amihez hozzákevertünk 1 mokkáskanál fahéjat. A habot halmozzuk a muffinok tetejére. Még jobban mutat, ha habzsákból nyomjuk ki, a tetejét pedig díszíthetjük gyöngyökkel, kandírozott gyümölccsel.