Új világ jön a bankszámláknál júliustól: az alapszámlák maximális havi díja harmadára, mindössze 1000 forintra csökken. Ezért a pénzért ingyenes bankkártya és átutalási lehetőség, illetve bizonyos összegig ingyenes készpénzfelvétel jár. Sorra teszik közzé az alapszámlák új díját, de az egyik bank ajánlata köröket ver a többire. Aki olcsó bankszámlát keres, annak most érdemes megnéznie a kínálatot.

Mi az az alapszámla?

Az alapszámla olyan bankszámla szolgáltatás, amit bárki igénybe vehet attól függetlenül, hogy mennyi a jövedelme. Minden hazai bank szolgáltatásai között elérhető már évek óta, mégis keveset hallani róla. Nem nagyon reklámozzák, ráadásul vannak/voltak ennél olcsóbb bankszámlacsomagok is.

Az alapszámla jelentősen megdrágult 2023-tól. Ennek az az oka, hogy a maximum díja minden évben a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet. Ez 2023-ban a 2022-es bruttó minimálbér (200 000 forint) alapján 3000 forint. Ez fog megváltozni: az új szabályok szerint az alapszámla havi díj július 1-jétől legfeljebb ezer forint lehet.

Az alapszámla a kötelezően nyújtott szolgáltatásai közé tartozik a számlavezetés, a készpénz ki- és befizetés lehetősége, az utalás és a bankkártya. Egy tulajdonosa lehet, aki más bankszámlával nem rendelkezhet az alapszámla mellett. A számlához nem tartozhat hitelkeret. Bárki nyithat alapszámlát, az sem számít, hogy az ügyfélnek korábban volt más típusú számlája.

Mit tartalmaz a számlavezetési díj?

  • 150 ezer forintnyi készpénzfelvétel, legfeljebb két részletben, vagy 50 ezer forint bankfiókban történő felvétele
  • a rendszeres utalásokon felül papír alapon vagy elektronikusan legfeljebb havi 4 átutalás, azzal a feltétellel, hogy az összes utalás összege nem haladhatja meg a 100 ezer forintot
  • a számlához járó bankkártya költsége

Az ezen felül bonyolított tranzakciók nem korlátozhatóak, a díjat viszont a szolgáltatók a szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg – mutat rá a bank360.hu. Mint írják, a bank ezen felül nem számíthat fel díjat a forintban történő bankkártyás fizetés, az alapszámlára forintban történő készpénzbefizetés, valamint a számlára érkező beszedési megbízás esetén sem.

Forrás: mnb.hu

Olcsó bankszámla: a legkedvezőbb ajánlat

Sorra teszik közzé a bankok az alapszámlák július elsejétől hatályos kedvező változását – írja az énpénzem.hu. Az új kondíciós listában ezt szerepelteti az MBH, de már megjelent a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit erről szóló tájékoztatója is. Az eddig megjelent feltételek között 1000 forintos díjat hirdettek meg.

Alaposan meglepheti azonban a piacot az OTP, ugyanis az alapszámlára havi 587 forintos díjat határozott meg. Ez azonban még nem minden. A bank az előírt 4 eseti és korlátlan számú, összesen 100 ezer forint összegű átutalási megbízás esetén is ad könnyítést. A közzétett feltételek szerint a 4 darabos korláttól eltekint visszavonásig, de legkésőbb a 2023.évi infláció közzétételét követő 2. hónap 1. napjáig.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Zsebkendőnyi teraszon is lehet sok paradicsomod: ez a bombabiztos módszer

Még nem késő a paradicsom termesztése júliusban sem. Ha ilyenkor ültetünk, akár októberben is bőven hozhat termést a növény. Kis helyünk van rá vagy...

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...