Ki ne szeretne álomkonyha tulajdonosa lenni? Ha az ember bármilyen módon belsőépítészettel vagy lakberendezéssel kezd foglalkozni, főként ha a saját otthonáról van szó, nagyon fontos, hogy nagyban gondolkodjon. Természetes, hogy a legtöbb projektben nem lesz minden úgy, ahogy azt szeretnénk, hiszen nincs elég pénz, nincs elég idő, nincs elég hely – de ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésre álló erőforrásokból, számba kell venni minden igényt és azokhoz alakítani a beruházásokat.

Ebben a cikkben egy kanadai belsőépítész csapat szempontjait mutatjuk be: szerintük ez a 11 dolog kell az álomkonyha megalkotásához.

Kvarc munkalapok

Maga a luxus. A konyha gyönyörű lesz tőle, élettartama pedig gyakorlatilag végtelen. Természetesen vannak buktatói, de természetesen sokkal ellenállóbb, mint a bútorlap vagy akár a márvány. Azonban igen drága, ezért is került az álomkonyhába.

Épített konyhaszekrények

Aki vett már elemes konyhabútort, pontosan tudja, mennyire nehéz ez. Nem fér be, túl kicsi, magas vagy éppen nem elég mély. Az álomkonyha természetesen pontosan tervezett és méretre gyártott, asztalos által helyben beszerelt szekrényeket kap.

Beépített hűtőszekrény

Állítólag a túl nagy hűtőben több élelmiszerhulladék keletkezik. Ez nem biztos, az viszont valószínű, hogy a konyhabútorba beillő (sőt beolvadó) hűtőszekrény nagyon letisztult megoldás és praktikus is, hiszen nem esik be mögé semmi.

Mély mosogató

Az álomkonyha biztos, hogy olyan mosogatóval van fölszerelve, aminek medencéje nagy és elég mély ahhoz, hogy semmiképp se fröcskölje le az embert egy véletlenül pont sunyin odahelyezkedő merőkanál. Az extra mély mosogatót egyébként bármilyen konyhába érdemes betenni, nem óriási tétel és ténylegesen javítja az életminőséget.

Szenzoros csaptelepek

Nagyon praktikus luxus a szenzorosan nyitható és zárható csap. Gondoljunk csak bele, hányszor van tele a kezünk, vagy éppen tiszta maszatosak vagyunk, milyen jó lenne, ha érintés nélkül megindulna a víz a csapból! Ma már ez sem nagy dolog, az álomkonyha pedig biztos, hogy tarrtalmazza.

Dupla fiókos mosogatógép

Magyarországon szinte még nem is hallottunk róla, pedig Ausztráliában és Kanadában már teret hódít. Az ilyen mosogatógépnek nem egy lenyitható ajtaja van, mint azt megszoktuk, hanem egy fiókja és egy ajtaja, a két mosogatótér pedig külön-külön működik. Itt egy videó róla!

Légkeverős-gőzölős sütő

A hagyományos gázsütőhöz képest nagy ugrás egy olyan tűzhely, amiben alsó-felső és légkeverős üzemmód is van, hiszen így gyorsabban, kevesebb energiával és egyenletesebben lehet elkészíteni egyszerre akár több ételt (pl. kenyeret). Van azonban feljebb, ezek pedig a gőzös-konvekciós kombinált sütők, amikben nem száraz, hanem nedves forróságban készíthetők az ételek, amik így finomabbak és egészségesek lesznek. Az álomkonyha biztos ilyennel felszerelt.

Profi gázégők

A sütő elektromos legyen, de a tűzhely tetején gázon lehessen főzni! Vagy még jobb, ha nem a tetején van, hanem két külön eszközben. A sütő legyen derékmagasságban, míg a tűzhely a pultba épüljön be. A 6 égős professzionális álomkonyha tűzhelyek méregdrágák, és fantasztikusak, biztosan vágyaink tárgya.

Mély fiókok

Ez nem akkora luxus, inkább a hely a kérdés, mert nem sokkal drágábbak a sima szekrénynél, viszont lényegesen kényelmesebbek. A mély fiók elnyeli akár a lábosokat, fazekakat is.

Kő falipanel

A falipanel a konyhapult fölötti függőleges rész, a felsőszekrény alatt, ami Magyarországon hagyományosan csempével burkolt. Ide fröccsen a minden, ezért jól takarítható legyen. A csempe ebből a szempontból jó választás, de azért nem teljesen tökéletes, hiszen a fugák hajlamosak megcsúnyulni a sok zsíros meg paprikás meg paradicsomos maszattól, ami odafröccsen. Ha már a konyhapultunk kvarc, legyen ez is az, ha már álomkonyha.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...