Az ember alakítsa csak a saját ízlésének megfelelően az otthonát, elvégre az övé. Viszont ha lakáseladásra készülünk, akkor nem árt tudni, hogy mi az, ami megfogja a lehetséges vevőt, és mi az, amitől hanyatt-homlok menekül. A következő 5 festékszín az utóbbi kategóriába esik.

Nem csak a színről van szó, az is számít, hogy melyik szobát festjük milyenre. Mit törődjünk ilyesmivel, hiszen az új tulajdonosok úgyis olyanra festik át, amilyenre akarják, hát nem? De, teljesen igaz, csakhogy van néhány szín+szoba kombináció, ami nem engedi, hogy másként képzeljük el az adott helyiséget, annyira sok(k). Ízlések és pofonok, jöjjön az, ami a legtöbb embert belépve jól mellbe vág.

5 festékszín, ami megnehezíti a lakáseladást

Vörös az ebédlőben

Merész színről van szó, és bár tud jól mutatni, nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését. Sőt, inkább nem, mint igen, az étkezőben sokaknak hathat zavarónak, túl intenzívnek. A lakáseladás sikeressége részben azon múlik, hogy az érdeklődők képesek-e az ingatlant saját otthonokként elképzelni, de természetesen az is számít, hogy mennyi a vásárlás utáni ráfordítás. Egy ilyen erős szín esetében legalább két alapozórétegre lesz szükség és több rétegre az új színből – ha eleve szűkős a büdzsé, ez is szempont lehet.

Sárga falak gyakorlatilag bárhol

A sárga vidám, melengető, optimista szín, de az megvan, hogy a prostituáltak és adósoké is?  Alapvetően vidámságot, de becstelenséget, gyengeséget, kapzsiságot, öregedést is szimbolizálhat. Persze, ez attól is függ, hogy milyen árnyalatról van szó.

Az Ikeának, a Subwaynek vagy a Snapchatnek például nagyon bejött, de teljesen másként hat az emberre, ha egy komplett szoba élénksárga. Jól vigyázzunk, mert egy ilyen színű falon a legapróbb tökéletlenség is meglátszik, ami könnyen eredményezhez „lepukkant” hatást.

Fekete nappali

Megfelelő bútorokkal párosítva remekül mutat, viszont van, aki idegenkedik tőle. Nyilván kép alapján döntjük el, hogy érdekel-e egy lakás vagy sem, azon pedig az is látszik, hogy milyen színűek a falak. Csakhogy képen látni és benne lenni az adott térben két különböző dolog.

Az egyik probléma a fekete festékkel (különösen, ha az a fényes), hogy a sárgához hasonlóan minden egyes hibát, porszemet megmutat. Nehéz és kényes szín, a lakáseladásnál hátrány jelenthet egy feketére festett nappali. Arról nem is szólva, hogy alapvetően szűkíti a teret.

Ezüstszürke vagy csak szimplán szürke mindenhol

Általában elegáns hatást kölcsönöz a belső tereknek, de rengeteg árnyalata van, akad köztük néhány problémás is. A kissé fénylő, krómozott felületekre emlékeztető szürkénél pl. kevés ridegebb, személytelenebb szín létezik, ugyan a konyhának jól állhat, másnak már kevésbé. Vannak, akik szerint a szürkére festet falak jellegtelenek, sőt, néhány világosabb árnyalat kifejezetten piszkos, koszos benyomást kelt. Ennél a festékszínél nem az a gond, hogy „rárobban” a vevőre, éppen fordítva, nem kelti fel a figyelmét.

Rózsaszín fürdőszoba

Hú, ez nagyon rózsaszín – ez az első mondat, ami az emberek száját elhagyja, ha belépnek egy ilyen babaházba is beillő fürdőszobába. Telített és sokak által utált színről van szó, annyira nem meglepő, ha visszataszítónak találják. Félreértés ne essék, láttunk már nagyon szép kialakítású és tetszetős rózsaszín fürdőszobákat, de olyat is, ami meglehetősen olcsóra és ízléstelenre sikerült. Utóbbiból volt a több. Az is megnehezítheti a lakáseladást, hogy nemcsak a színt látja a lehetséges vevő, hanem egy elkerülhetetlen festési projektet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...