Előfordulhat, hogy nyaralás előtt pár nappal eszmélünk rá arra, hogy nem fogjuk tudni locsolni szeretett növényeinket amíg nem vagyunk otthon. Ilyenkor megoldás lehet az önöntöző házilag való elkészítése, hiszen nem kell komoly pénzt költeni rá. A legjobb, ha egyszerű módszerekben gondolkodunk és könnyen hozzáférhető anyagokat használunk.

Vízvezető madzag

Ez egy nagyon egyszerű önöntöző házilag, hiszen csupán egy klasszikus, nagy gombolyag madzagra van szükségünk és két olyan vázára, amibe belefér a növényünk, ám nem ér le váza aljáig, hanem megakad félúton. A madzagnak nagyon jó a nedvszívó képessége: ha 3-4 szálat a cserép aljából kivezetünk és belelógatjuk a vázába, akkor az folyamatosan magába szívja majd a vizet, és nedvességgel látja el a növényünket, amíg nyaralunk.

Ezt a módszert úgy is megvalósíthatjuk, hogy a növényünk mellé teszünk egy üveget, de PET-palack is jó, esetleg fazék is, és ezekből bevezetjük a madzagot a növényünk talajához.

Ha sok növényünk van, akkor ezt megcsinálhatjuk úgy is, hogy egy nagy edényből sok madzagot vezetünk be mindegyikhez. Így is biztosítva lesz a folyamatos vízellátás.

Önöntöző PET-palackból

Az önöntöző házilag PET-palackból is megoldható. Ez tulajdonképpen semmilyen anyagi ráfordítással nem jár, hiszen minden háztartásban található egy-két fölösleges műanyag palack. A kupak közepébe fúrni kell egy apró lyukat, amin folyamatosan tud csordogálni a víz. Fejjel lefelé állítsuk bele a növény táptalajába a palackot, így kész is van az önöntöző házilag. Konstans fog folyni a kevéske víz a talajba, így nem kell izgulni a növényünk miatt, amíg nem vagyunk otthon.

Csepegtetős önöntöző

A PET-palacknak másik felhasználási módja is van, ha önöntözőt akarunk készíteni. Ehhez vágjuk le a palack alját, a két oldalára pedig fúrjunk egy-egy lyukat, amibe bele tudunk fűzni egy madzagot. Ezt követően lógassuk fel egy stabil tárgyra, amire rögzítve fel tudjuk lógatni az önöntözőt a növényünk felé. A PET-palack kupakjának csavarásával tudjuk szabályozni az átfolyó víz mennyiségét, attól függően pedig, hogy milyen hosszú útra megyünk, választhatunk kisebb vagy nagyobb űrtartalmú palackot.

Nagyobb növényhez: borosüveg

A nyaralás előtt előfordulhat, hogy már kicsit lazítunk, így el-el fogyhat egy-egy üveg bor. Ezeket az üres borosüvegeket pedig fel tudjuk használni az önöntöző házilag történő elkészítéséhez. Ezt a nagyobb cserepű növényekhez jobb használni az üveg méretéből fakadóan. A borosüveget töltsük fel vízzel, a növény talaját pedig lazítsuk meg, és kicsit mélyebbre nyúlva csináljunk helyet a borosüvegnek. Az üveget nagyon gyorsan tegyük fejjel lefelé a talajba, a föld lesz az, ami majd dugóként lezárja a száját. Így nem fog egyből beleömleni az összes víz, hanem szép fokozatosan átitatja a növényünk talaját.

Borosüveg másképp

Szinte minden megegyezik az előbb bemutatott önöntözési módszerrel, annyi a különbség, hogy nem kell gyorsnak lenni és belefúrni az üveg száját a földbe. A parafadugót vagy a kupakot fúrjuk át középen, a lényeg, hogy egy akkora lyuk keletkezzen, amin tud csordogálni a víz. Ezt követően ugyanaz a metódus, mint az imént, fúrjuk be az üveget fejjel lefelé a földbe, és kész is az önöntöző házilag. Ezt a módszert pedig kisebb növényekhez is tudjuk alkalmazni, nem csak a hatalmas cserepekhez.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...