Nyugat-Magyarországon, illetve a főváros pesti oldalán az eladáshoz két hónap sem kell, de az ország többi területén sincs szükség 2,5 hónapnál többre a sikeres üzletzáráshoz.

Egekig szalad az új építésű lakások ára, de a panelek népszerűsége töretlen. A nyár középi mélypont után az ingatlanpiaci forgalom erősödött augusztusban, legalábbis a Duna House ingatlanközvetítő cégcsoport szerint. Az általuk regisztrált 9748 adásvétel az előző hónaphoz képest több mint 8%-os emelkedést, tavaly ilyenkorhoz képest azonban még mintegy 14%-kal gyengébb forgalmat mutat.

Többen fektetnek ingatlanba

Az elemzés szerint a budapesti tranzakciók több mint 40%-a befektetési célú vásárlás volt. Felkapottak a belvárosi kerületek, valamint az ezekben található 20-40 négyzetméteres kislakások. 120 négyzetméter feletti ingatlant alig keresnek Pesten. Júliusban átlagosan 54 millió forintért fektettek be lakásba, augusztusban viszont „csak” 46 millióért.

Budapesten és vidéken is – a befektetési célú vásárlás után – a nagyobb lakásba költözés ösztönözte a tranzakciók 21-21 százalékát. A szakértők szerint azonban az átalakulás első jelei már látszanak a vidéki ingatlanpiacon, hiszen a júliusihoz képest 6 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 10 százalékponttal csökkent a nagyobb ingatlanba költözők aránya.

Gyorsabban veszik meg, mint tavaly

Az augusztusi értékesítési adatok alapján az ingatlanok forgási sebessége az előző év azonos időszakához képest gyorsult: a panellakásokat viszik el a leghamarabb, 2-2,5 hónapnál többet sehol nem kell várni az érékesítés lezárására.

A használt téglalakások eladási idejét vizsgálva Budán stagnált a lendület, Pesten némiképp emelkedett az értékesítéshez szükséges idő, a főváros belvárosi kerületeiben pedig közel fél évre is szükség lehet.

Drágább lett, de még így is kelendő

A Duna House szerint az ingatlanárak alakulásán nem érzékelhető a trendváltozás, az alacsony fenntartási költségű ingatlanok, például a panellakások árazásában az előző évhez képest országosan átlagosan 37%-os emelkedés látható idén augusztusban.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...