Nyitólap Spórolj! Infláció Még drágább az életed: ekkora áremelkedéssel indul 2024
HIRDETÉS

Még drágább az életed: ekkora áremelkedéssel indul 2024

áremelkedés 2024

Átlagosan legalább 7 százalékkal drágulhatnak tovább az élelmiszerek 2024-ben a GKI Gazdaságkutató Zrt. jelentése szerint, egyes termékek árai azonban még ennél is nagyobbat nőhetnek. Minek köszönhető az újabb áremelkedés, mivel számolhatunk 2024-ben az üzletekben? Milyen tényezők befolyásolják közvetve az élelmiszerek és italok árait? Hogy jön ide a 2024 januárjától induló kötelező visszaváltási rendszer? Válaszolunk.

HIRDETÉS

Áremelkedés 2024: mi történik most az élelmiszer árakkal?

Ahogyan a GKI friss jelentéséből kiderül, átlagosan 7 százalékkal is drágulhatnak idén az egyes élelmiszerek. Persze vannak olyan termékek, ahol az áremelkedés sokkal jelentősebb, a legjobb példa erre a csokoládé. A KSH adatai szerint 2023. novemberben 547 forintba került egy mogyorós tejcsokoládé, ami 20 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi ára. Most még nagyobb áremeléssel számolnak a szakértők: ennek egyik oka az alapanyagok árának emelkedése, például a szélsőséges időjárás miatt. A kiszámíthatatlan időjárás következményeképpen sokkal kevesebb kakaó terem. 

Intődy Gábor, az Édességgyártók Szövetkezetének szervezeti titkára az RTL Híradóban ezzel kapcsolatban azt mondta:

Egy év alatt több mint a másfélszeresére drágult mind a kakaó, mind a cukor. Ebből az következik, hogy mind a kakaót, mind a cukrot tartalmazó édességek nagy része drágulni fog.”

Áremelkedés 2024: mely élelmiszereket érinti?

Alig indult el az év, máris érződik az üzletekben az áremelések első hulláma. A tej és a kenyér 10 százalékkal kerül többe, mint néhány héttel ezelőtt. A szeszes italok ára átlagosan 20 százalékkal emelkedett, ám ebben benne van a január elsejétől bevezetésre kerülő kötelező visszaváltási rendszer is. 

HIRDETÉS

Az italos üvegek kötelező visszaváltási díja miatt magasabb árakkal találkozhatunk az üzletek polcain, ám ezt a díjat a visszaváltást követően visszakaphatjuk. Arról, hogy hogyan érint bennünket a kötelező visszaváltási rendszer, itt írtunk részletesen korábban.

Nemcsak az alapanyagok drágultak

A környezeti hatások és az alapanyagok árának növekedése mellett egy bolttulajdonos elmondása szerint több tényező is befolyásolja, hogy miért kellett drasztikusan árat emelnie. 2024-ben nemcsak az üzemanyag lett drágább, hanem a minimálbér összege is emelkedett, és mindezen költségeket szintén ki kell termelnie az üzleteknek. Az RTL Híradónak nyilatkozó üzlettulajdonos például 15 százalékos áremeléssel számol. 

Úgy tűnik a 2024-es év áremelkedést hoz az ingatlanpiacon és az autópályákon is.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version