A kormány augusztus elsejétől kivezeti az élelmiszerárstopot. Megnéztük, mire lehet számítani, vajon mennyibe fognak kerülni azon termékek, amelyekre még vonatkozik az árstop, a kivezetés után.

Az árstop után a jelenleg hatóságilag kötött árú termékek a kötelezően akcióztatott termékek közé fognak kerülni. A kötelező akciók rendszerét a kormányzati tájékoztatás szerint legalább december 31-ig fenntartják. A kötelező akciózás keretében majd a bruttó beszerzési árból kell 15 százalékot levenniük a boltoknak. Tehát a kiskereskedők kb 15%-ot így is el fognak majd bukni.

Ez azonban több esetben még így sem garancia arra, hogy az árak nem fognak növekedni, hiszen a beszerzési árak jelentősen megugrottak azóta, hogy az árstop rendszere él – írja erről szóló cikkében a HVG. A lap az Agrárközgazdasi Kutatóintézet adatai alapján számolta végig, ha most vezetnék be ezt a rendszert, mekkora drágulással kellene számolniuk a vásárlóknak.

Árstop vs kötelező akció

A csirkemell esetében 1647 forintos árra lehet számítani. Ezzel szemben jelenleg 1499 forintért lehet venni egy kilót. Itt tehát 10%-os emelkedés várható.

A BL55-ös finomliszt most átlagosan 290 forintba kerül. Ez az árstop kivezetésével 155-168 forint körül mozogna. Tehát olcsóbb lenne.

Az étolaj most 550 forintért sajátmárkás esetén. A gyártói márka 727 forintba kerül. Ez árstop után 459 forintra, illetve 493 forintra csökkenne, tehát ez is olcsóbb lesz.

A Sertéscomb 1500 forintba fáj jelenleg. Ez a kötelező akciózás után az árstop kivezetése ellenére is olcsóbb lesz, 1407 forintra számíthatunk.

A 2,8 százalékos UHT-tej literenként kereskedelmi márkás termékek esetében most átlag 156 forintba kerül literenként. Gyártói márka esetében ez már 281 forint literenként. Az árstop kivezetését követően ezek 210, illetve 338 forintra nőhetnek.

A kristálycukor most átlagosan 61 forintba kerül kilónként. Ez a mostani állás szerint 314-323 forintra nőhet.

A Csirke far-hátat most általánosan 299 forintos szinten mozog. Ez 268 forintba kerülhet körülbelül az árstop kivezetése után, a kötelező akciózás bevezetésével.

A Blikk is utánaszámolt a várható áraknak. Az ő adataik szerint ezekre a változásokra számíthatunk:

TermékHatósági árVárható akciós ár
Napraforgóolaj700 Ft/l1000 Ft/l
Csirkemell1499 Ft/kg1670 Ft/kg
UHT-tej274 Ft/l330 Ft/l
Sertéscomb1400 Ft/kg1600 Ft/kg
Kristálycukor261 Ft/kg323 Ft/kg
Finomliszt290 Ft/kg155 Ft/kg
Csirke far-hát299 Ft/kg268 Ft/kg

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...