Nyitólap Spórolj! Infláció A magyarok több mint fele egyre szegényebben él
HIRDETÉS

A magyarok több mint fele egyre szegényebben él

megélhetési nehézségek
Men are opening an empty wallet.

Ez azt jelenti, hogy minden második magyar embernek egyre rosszabb az anyagi helyzete. A magyar lakosság 58 százaléka ugyanis nem tud lépést tartani a drágulással, 27 százaléka körülbelül a víz felszínén tartja magát, a helyzetüket javítók között pedig van egy 3 százalékos krém – írja a G7 a Reacty Digital reprezentatív felmérésére hivatkozva.

HIRDETÉS

A magyar felnőtt (18-79 év közötti) lakosság 27 százaléka arról számolt be, hogy az elmúlt hat hónap alatt 1-10 százalék között nőtt a jövedelme. Mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ebben az időszakban közel 8 százalékos volt az infláció, ez azt jelenti, hogy a lakosságnak ez a 27 százaléka érezheti úgy, hogy körülbelül megtartotta az anyagi helyzetét, vagy csak kis mértékben romlott a helyzete.

A lakosságnak mindössze 14 százaléka jelzett 10 százaléknál nagyobb jövedelem emelkedést. Ez alapján ők még a 8%-os infláció ellenére is egy kicsit több pénzből gazdálkodhatnak, mint fél éve. De ez a lakosságnak csak a 14%, azaz 10-ből csak 1 ember.

40%-nak nem nőtt a jövedelme. A drágulás miatt ők is egyre kevesebbet tudnak vásárolni

A válaszadók 40 százaléka azt mondta, hogy nem változott a jövedelme. Ők tehát körülbelül 8 százalékos reálérték csökkenésben vannak hat hónap alatt. A legnagyobb életkori csoportot ezen belül a 45-59 éves korosztály alkotja.

18% egyértelműen leszakadóban van

A cikk szerint a válaszadók 18 százaléka már egyértelműen leszakadóban van. Ők azt mondták, csökkent a jövedelmük. Ennek a csoportnak a leginkább jellemző adatai:

HIRDETÉS
  • 39 százalékuk a 30-44 éves korosztályba tartozik,
  • 32 százalékban szakmunkás végzettségűek,
  • 37 százalékban teljes munkaidős munkavállalók,
  • és 23 százalékban az Észak-Alföld régióban laknak.

A felmérés szerint az életszínvonal romlására az általános reakció a spórolás, mindenen. A lakosság tömegesen fogja vissza a fogyasztását, és a kereslet általános visszaesése egyre komolyabb válságba taszítja a kereskedelmet és bizonyos szolgáltató szektorokat.

Minden második magyar felnőtt kisebb mennyiségben vásárol élelmiszert, és/vagy olcsóbb termékeket választ a boltok polcairól.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version