Készülhetnek a szülők és az idősek, az elmúlt évekhez képest nagyobb emelés jöhet.

Fél éven belül már kétszer is árat kellett emelni a közétkeztetésben a zalai Surdon. A település polgármestere az ATV-nek elmondta, tavaly és idén 28%-ot emeltek összesen, ez nagyon sok.

„Az a baj, hogy az alapvető élelmiszerek ára napról napra meGY fel, így muszáj megemelni az árakat”

– tette hozzá. A helyiek értik, hogy minden drágább, de azt már kevésbé, hogy a nyugdíjak emelése közelében sincs az alapvető élelmiszerek inflációs drágulásának. A szülők úgy érzik, az étel minősége nem egyenesen arányos a menza áraival, sőt, szerintük az iskolai étkezés lassan megfizethetetlen lesz.

A hajdú-bihari Balmazújvárosban koncessziós szerződés alapján egy külsős cég főz a gyerekekre és az idősekre. 2022-ben a cég már kért árkorrekciót az önkormányzattól, mert nem tudta kigazdálkodni az élelmiszer drágulás miatt keletkezett veszteségeket. Bár a település polgármestere nem tudja, hogy pontosan mikor, de abban biztos, hogy ilyen jellegű kérést 2023-ban is fognak kapni.

Az ATV úgy tudja, a megyei jogú nagyvárosok közül Pécs még kitart, nem terveznek emelést.

A közétkeztetés összetett rendszer – írja az Eduline. A nyersanyagot a szülők fizetik ki (ha nem kapnak szociális támogatást), de ott van még a dolgozók bére és a rezsi is, ezeket állami és önkormányzati pénzből fedezik.

Ha minden tétel drágul, akkor minden szereplőnek többet kell fizetnie – a szülőknek, az önkormányzatnak és az államnak is.

Márpedig minden drágul. Itt megnézheted, mennyivel drágult meg a bevásárlásod az elmúlt években, itt pedig könnyen elkészíthető uzsikat mutatunk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...