Készülhetnek a szülők és az idősek, az elmúlt évekhez képest nagyobb emelés jöhet.

Fél éven belül már kétszer is árat kellett emelni a közétkeztetésben a zalai Surdon. A település polgármestere az ATV-nek elmondta, tavaly és idén 28%-ot emeltek összesen, ez nagyon sok.

„Az a baj, hogy az alapvető élelmiszerek ára napról napra meGY fel, így muszáj megemelni az árakat”

– tette hozzá. A helyiek értik, hogy minden drágább, de azt már kevésbé, hogy a nyugdíjak emelése közelében sincs az alapvető élelmiszerek inflációs drágulásának. A szülők úgy érzik, az étel minősége nem egyenesen arányos a menza áraival, sőt, szerintük az iskolai étkezés lassan megfizethetetlen lesz.

A hajdú-bihari Balmazújvárosban koncessziós szerződés alapján egy külsős cég főz a gyerekekre és az idősekre. 2022-ben a cég már kért árkorrekciót az önkormányzattól, mert nem tudta kigazdálkodni az élelmiszer drágulás miatt keletkezett veszteségeket. Bár a település polgármestere nem tudja, hogy pontosan mikor, de abban biztos, hogy ilyen jellegű kérést 2023-ban is fognak kapni.

Az ATV úgy tudja, a megyei jogú nagyvárosok közül Pécs még kitart, nem terveznek emelést.

A közétkeztetés összetett rendszer – írja az Eduline. A nyersanyagot a szülők fizetik ki (ha nem kapnak szociális támogatást), de ott van még a dolgozók bére és a rezsi is, ezeket állami és önkormányzati pénzből fedezik.

Ha minden tétel drágul, akkor minden szereplőnek többet kell fizetnie – a szülőknek, az önkormányzatnak és az államnak is.

Márpedig minden drágul. Itt megnézheted, mennyivel drágult meg a bevásárlásod az elmúlt években, itt pedig könnyen elkészíthető uzsikat mutatunk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...