Újabb rossz hírt kaptak a társasházak lakói: a „régi” kata elhajtása és megemelt rezsi miatt a közös költség is drágább lehet. Szakmabeliek 30-40%-os emelésre számítanak átlagosan.

Az energiaválság mellett a kata átalakítása is hajtja felfelé az árakat, hiszen a változtatások miatt a vállalkozóknak is emelniük kellett a szolgáltatásaik díjain. Egyes társasházakban több, mint 70%-os emeléssel is számolhatnak a lakók, de Kaplonyi György szerint erre nem mindenhol lesz szükség. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSzSZ) elnöke a Blikknek arról beszélt, hogy idén átlagosan 30-40 százalékkal kell emelni a társasházak közös költségeit. Ez legfeljebb 3500 forintot jelenthet pluszban.

Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig 20 éves, ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet. Nagyobb probléma, hogy megszűnt a kata, már máshogyan adóznak, ezáltal legalább 20-30%-kal megnőttek a vállalkozási díjak, gondolok ez alatt a takarításra, a karbantartásra, a felújítási- és javítási munkákra”magyarázta a lapnak.

Kaplonyi arra is kitért, hogy az újépítésű társasházakban magasabbak a költségek, hiszen ott „rengeteg gépészet van”. Példaként egy teljesen új, 60 lakásos társasházat említett, ami a nagy energiafogyasztása miatt költséges, de, mint mondta, még mindig olcsóbb, mintha egy rossz kazán működne. A közös költség a duplája is lehet egy másik társasházhoz képest, viszont a lakhatás színvonala magasabb.

A MTOSzSZ-elnök szerint a közös költséget nem lehet tovább csökkenteni, az elmúlt években a falig hátráltak. Hozzátette, a minimalizálás általában állagromlással jár.

„El lehet engedni a közös költséget, de akkor nem lesz szemétszállítás, kikapcsoljuk a liftet, de ez így nyilván nem megy. Ez már az életkörülmények romlását jelentené, hiszen hogy jutna fel például egy idős beteg ember a tizedikre?”

A társasházkezelők egyébként is nehéz helyzetbe kerültek: a lakók gyakran velük vitatkoznak az elszabadult költségek miatt, mert a szolgáltatókat szinte lehetetlen elérni. A rezsi változása, az infláció és az elszálló karbantartási árak szükségessé teszik a közös költség emelését, amit idén május végéig kell belekalkulálniuk a költségvetésbe – előtte persze a lakóknak is meg kell magyarázni, miért kell többet fizetniük.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Ezeket az alapvető fogásokat ne készítsd, ha spórolnál

Az elmúlt egy évben az infláció olyan mértékben megugrott, hogy már az is szinte megfizethetetlen, ami eddig alapvető fogás volt a vacsoraasztalnál. Kalkulátorunk segítségével...

Már az olcsó is drága – Amit eddig olcsó ételnek hittél, már nem az!

Vigyázz, mert már a legegyszerűbb, legolcsóbb ételek elkészítése is olyan drága lehet, hogy azt egy átlag fizetésből nehéz kigazdálkodni. Nem vicc: a sajtos-tejfölös lángos...

Mutatjuk, mennyivel lehetne több a nyugdíjad a svájci indexálás bevezetésével

A nyugdíjak tarthatatlanul alacsonyak - ez ma már közismert tény, amivel senki nem vitatkozik. De mi lehet a megoldás? Szakértők szerint a svájci indexálás....