Újabb rossz hírt kaptak a társasházak lakói: a „régi” kata elhajtása és megemelt rezsi miatt a közös költség is drágább lehet. Szakmabeliek 30-40%-os emelésre számítanak átlagosan.

Az energiaválság mellett a kata átalakítása is hajtja felfelé az árakat, hiszen a változtatások miatt a vállalkozóknak is emelniük kellett a szolgáltatásaik díjain. Egyes társasházakban több, mint 70%-os emeléssel is számolhatnak a lakók, de Kaplonyi György szerint erre nem mindenhol lesz szükség. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSzSZ) elnöke a Blikknek arról beszélt, hogy idén átlagosan 30-40 százalékkal kell emelni a társasházak közös költségeit. Ez legfeljebb 3500 forintot jelenthet pluszban.

Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig 20 éves, ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet. Nagyobb probléma, hogy megszűnt a kata, már máshogyan adóznak, ezáltal legalább 20-30%-kal megnőttek a vállalkozási díjak, gondolok ez alatt a takarításra, a karbantartásra, a felújítási- és javítási munkákra”magyarázta a lapnak.

Kaplonyi arra is kitért, hogy az újépítésű társasházakban magasabbak a költségek, hiszen ott „rengeteg gépészet van”. Példaként egy teljesen új, 60 lakásos társasházat említett, ami a nagy energiafogyasztása miatt költséges, de, mint mondta, még mindig olcsóbb, mintha egy rossz kazán működne. A közös költség a duplája is lehet egy másik társasházhoz képest, viszont a lakhatás színvonala magasabb.

A MTOSzSZ-elnök szerint a közös költséget nem lehet tovább csökkenteni, az elmúlt években a falig hátráltak. Hozzátette, a minimalizálás általában állagromlással jár.

„El lehet engedni a közös költséget, de akkor nem lesz szemétszállítás, kikapcsoljuk a liftet, de ez így nyilván nem megy. Ez már az életkörülmények romlását jelentené, hiszen hogy jutna fel például egy idős beteg ember a tizedikre?”

A társasházkezelők egyébként is nehéz helyzetbe kerültek: a lakók gyakran velük vitatkoznak az elszabadult költségek miatt, mert a szolgáltatókat szinte lehetetlen elérni. A rezsi változása, az infláció és az elszálló karbantartási árak szükségessé teszik a közös költség emelését, amit idén május végéig kell belekalkulálniuk a költségvetésbe – előtte persze a lakóknak is meg kell magyarázni, miért kell többet fizetniük.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor jönnek az új KRESZ-szabályok? Nagy változás készül, mutatjuk, mire számíthatunk

Lázár János építési és közlekedési miniszter nyújtja be javaslatot a KRESZ, valamint a közlekedési szabályrendszer megreformálására. A javaslattételt a kapcsolódó tudományos tartalmak áttekintése, továbbá...

Kerti tó házilag: töredékáron elkészül, ha te csinálod

Sokak számára a kertészkedés, barkácsolás jelenti a kikapcsolódást. Egy kisebb tó kertünk dísze lehet, ha megfelelően alakítjuk ki - nyilván nem elég egy lyukat...

Mit kell vinni a kórházba? Részletes lista, hogy ne érjen meglepetés

Készen kell állnunk a váratlan helyzetekre: bármikor előfordulhat, hogy egy családtagunk rosszul lesz és kórházba kerül. Jól jön, ha az embernek van egy külön...