A napokban egyre több elemzés lát napvilágot arról, milyen iszonyatosan meg fog drágulni a kenyér ára is. Ahogya arról a Hóvége is beszámolt, veszélyben a kenyerünk: nincs gázolaj a traktorokba. A kormányzat nem tesz semmit, sőt, az euro árfolyamának földbe döngölésével még ront is a helyzeten. Közben Putyin háborúja miatt az eddigieknél is nagyobb drágulásra számíthatunk.

Míg 2010 februárjában a KSH adatai alapján egy kiló fehérkenyér átlagára még 244 forint volt, 2022 februárjában ez már 496 forintra ugrott. Tehát 12 év alatt több mint a duplájára ugrott a kenyér ára. Ez pedig még tovább fog nőni.

Brutálisan kilőttek az árak Magyarországon: bár egy éves távlatban, 2021 február és 2022 február között az átlagos infláció mértéke 8,3 százalék volt, a félbarna vagy a fehér kenyér ára 30 (!) százalékkal emelkedett – írta meg a Pénzcentrum. Ráadásul ez a drágulás még csak a jéghegy csúcsa, rengeteg termék ára nőtt 15-20 százalékkal egy év alatt, sőt bőven akadt rengeteg olyan termék is, ami idén január és február között is képes volt csúcsdrágulásra.

Ezek után nem leglepő, hogy már a Központi Statisztikai Hivatal is azt közölte: 2007 óta nem volt olyan magas az infláció, az áremelkedés mértéke Magyarországon, mint 2022 februárjában. 

Az orosz-ukrán háború is meg fogja nehezíteni az életünket. Bige László, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a háború elhúzódása esetén mind a műtrágya, mind a gabona ára nagyon magas lehet. Ukrajnában ugyanis nem biztos, hogy vetnek majd gabonát. Márpedig a magasabb gabonaár magasabb kenyérárat is jelent.

Ilyen árak mellett sajnos egyre többünknek fog nehézséget okozni, hogy hó végén megfizesse a kenyeret. Ez a brutális áremelkedés nem csak Putyin háborújának, hanem a rossz kormányzati gazdaságpolitikának, az ebből fakadóan magas euróárfolyamnak (gyenge forint) és a teljesen hatástalan árstopnak a következménye.

Arról, hogyan lehet kijönni a brutális áremelkedés mellett, itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó

Legfrissebb

235 ezer forintra nőhet a minimálbér

A 15-17%-os emelkedés bruttó 230-235 ezer forintot jelent, de még semmi sincs kőbe vésve az államtitkár szerint. Zajlanak a tárgyalások a minimálbér, illetve a garantált...

Párszáz forintért kínál a Lidl zöldség-gyümölcs pakkot

Az áruházlánc élelmiszermentő akciójával kedvez a vevőknek és csökkenti a pazarlást. Duplapluszjó! A Lidl novemberben indította el Budapesten a „Mentsük meg!” akciót, ami lehetővé teszi,...

Mi lesz most, hogy eltörölték az üzemanyag hatósági árát?

Az elmúlt napokban soha nem látott krízis alakult ki: üres kutak, kígyózó sorok, pánikvásárlás. A 480 forintos ár fenntarthatatlanná vált, ezért is döntöttek a...