A napokban egyre több elemzés lát napvilágot arról, milyen iszonyatosan meg fog drágulni a kenyér ára is. Ahogya arról a Hóvége is beszámolt, veszélyben a kenyerünk: nincs gázolaj a traktorokba. A kormányzat nem tesz semmit, sőt, az euro árfolyamának földbe döngölésével még ront is a helyzeten. Közben Putyin háborúja miatt az eddigieknél is nagyobb drágulásra számíthatunk.

Míg 2010 februárjában a KSH adatai alapján egy kiló fehérkenyér átlagára még 244 forint volt, 2022 februárjában ez már 496 forintra ugrott. Tehát 12 év alatt több mint a duplájára ugrott a kenyér ára. Ez pedig még tovább fog nőni.

Brutálisan kilőttek az árak Magyarországon: bár egy éves távlatban, 2021 február és 2022 február között az átlagos infláció mértéke 8,3 százalék volt, a félbarna vagy a fehér kenyér ára 30 (!) százalékkal emelkedett – írta meg a Pénzcentrum. Ráadásul ez a drágulás még csak a jéghegy csúcsa, rengeteg termék ára nőtt 15-20 százalékkal egy év alatt, sőt bőven akadt rengeteg olyan termék is, ami idén január és február között is képes volt csúcsdrágulásra.

Ezek után nem leglepő, hogy már a Központi Statisztikai Hivatal is azt közölte: 2007 óta nem volt olyan magas az infláció, az áremelkedés mértéke Magyarországon, mint 2022 februárjában. 

Az orosz-ukrán háború is meg fogja nehezíteni az életünket. Bige László, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a háború elhúzódása esetén mind a műtrágya, mind a gabona ára nagyon magas lehet. Ukrajnában ugyanis nem biztos, hogy vetnek majd gabonát. Márpedig a magasabb gabonaár magasabb kenyérárat is jelent.

Ilyen árak mellett sajnos egyre többünknek fog nehézséget okozni, hogy hó végén megfizesse a kenyeret. Ez a brutális áremelkedés nem csak Putyin háborújának, hanem a rossz kormányzati gazdaságpolitikának, az ebből fakadóan magas euróárfolyamnak (gyenge forint) és a teljesen hatástalan árstopnak a következménye.

Arról, hogyan lehet kijönni a brutális áremelkedés mellett, itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...