Sokan azért választják ezt a növényt kertjükbe, mert úgy gondolják, hogy a tuja igénytelen növény, nem kíván sok odafigyelést. Azonban az idő teltével hajlamosak megsárgulni, megbarnulni, majd végül megadják magukat. Miért történik ez, miért pusztulnak a tuják? Cikkünkből kiderül, mire kell figyelnünk a növény gondozásánál.

Miért pusztulnak a tuják?

A tuja a mocsaras vidékeket kedveli, tehát a nedves és tápdús talajt, a párás levegőt, vagyis a magyar kontinentális éghajlat kicsit sem ideális a növény számára. Ebből fakad a legtöbb probléma. Az alábbi gondok merülhetnek fel:

  • Az ültetéskor volt utoljára trágyázva a tuja és azóta nem kapott tápanyagot: egy ideig még képes nőni, de aztán elfogy az összes tápanyag. Ekkor bekövetkezik a sárgulás.
  • A tuját nem öntözik, vagy a gyepnek megfelelő mennyiséget kapja: ami a gyepnek elég, az a tujának nem lesz az.
  • A levegő nem elég párás: ugyancsak rossz a tujának.

Mit tehetünk, hogy megmentsük a tuját?

  1. Tavasszal erősítsük meg a gyökereket: erre a Symbivit használata ajánlott, mivel ezzel lehet jó kondícióban tartani őket. Például a kálium- és magnézium tartalmú lombtrágya és az öntözővízhez kevert keserűsó (10 literhez 10 dkg) jót tesz neki.
  2. Ősszel vegyük vissza az öntözést: a túlöntözés, vagy ha túl sok nitrogén jut ki, az hajtásmegnyúláshoz vezet, télen pedig a jó hajtásvégek elfagynak. Amellett, hogy visszavesszük az öntözést, a hozzáadott tápoldat is legyen káliumban gazdag, és használjunk lombtrágyát, hogy segítsük a fagyvédelmet.
  3. Ha a tuja beteg: a hajtások kívülről kezdenek sárgulni, megbarnulnak a kártevők megjelenése vagy betegség miatt. Ennek megfékezését célszerű tavasszal elkezdeni, felszívódó gombaölő szerekkel. A kártevők ellen hatásos a Mospilan injektálás. A száradó hajtást letörve megtalálhatjuk a bogarak által kivájt lyukat, oda kell befecskendezni, majd viasszal lezárni. A másik megoldás az, ha az egészséges hajtásokig visszametsszük a tuját.
  4. Így öntözzük: 30-40 centiméter mélységig kell átáztatni a talajt, hogy a gyökérzónába is eljusson a víz. Öntözzük heti 1-2 alkalommal. A téli fagymentes napokon is locsoljuk.

Összességében tehát ahhoz, hogy ne pusztuljanak el a tuják, folyamatos odafigyelésre van szükségük, minden évszakban gondozni kell őket trágyázással és megfelelő öntözéssel.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...