Meg tud romlani a hipó? Ezért nézd meg mindig a gyártási időt

Lehet szeretni és nem szeretni, de a hipó még mindig az egyik legolcsóbb fertőtlenítő. Érdemes-e belőle egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolni? Hacsak nem ipari komplexumot fertőtlenítünk, márpedig többnyire nem erről van szó, akkor nem. A tisztítószereknek is van szavatossági idejük, és bár vitatkozhatunk azon, hogy a hipó annak számít-e vagy sem, attól még ugyanúgy lejár, vagyis bizonyos idő után csökken a hatékonysága. Tényleg meg tud romlani a hipó?Mennyi az a bizonyos idő? Számít, hogy hogyan tároljuk? Válaszolunk.

A hipó, azaz a nátrium-hipoklorit (NaOCl) vizes oldata megbízható fertőtlenítőszer. Könnyen beszerezhető, olcsó, azonban nem ajánlatos minden felületen használni. Töményen nem locsoljuk, hanem hígítjuk, mégpedig hideg vízzel, semmi mással! Kiválóan fertőtleníthetjük vele a nem porózus felületeket (munkalapot, WC-t, szanitert), viszont a fa, kő, márvány, bőrrel bevont stb. felületekben kárt tesz, ezeken sose használjuk.

És akkor a hipó hígításáról:

A boltokban jellemzően 4%-os és 1,5%-os hipót lehet vásárolni, mindkettő teljesen megfelel otthoni használatra. A százalék az aktív klór mennyiségét határozza meg; az alacsonyabb koncentrációjúban kevesebb a klór, viszont hosszabb idő alatt bomlik. 5 liter vízhez kb. 3 dl 4%-os hipót kell keverni, ha kisebb mennyiséget készítenénk, akkor 1 liter vízhez 5 evőkanálnyit adjunk.

Tényleg meg tud romlani a hipó?

Ahogy írtuk, a hipó a nátrium-hipokloritnak nevezett vegyület vizes oldata. A benne lévő klór elbánik a baktériumokkal, gombákkal és a vírusokkal, azonban a klórtartalom az idő múlásával rohamosan csökken. A dobozon fel is tüntetik a szavatossági időt: ez 3 hónap a gyártástól számítva. Minél hosszabb a kereskedelmi lánc, annál több idő telik el a gyártás és a felhasználás között és annál nagyobb lehet a különbség a gyártott és az általunk megvásárolt termék hatékonysága között. Célszerű tehát vásárlásnál megnézni a gyártási időt: 2 hónapnál „öregebb” hipót ne vegyünk!

Nem tart örökké

A hipó bomlása természetes folyamat, azonban ennek sebességét a megfelelő tárolással csökkenthetjük. A bomlás folyamata miatt csökken a fertőtlenítő hatás és nemkívánatos melléktermékeket hoz létre. A meleg felgyorsítja a bomlást: elég mindössze 10 °C növekedés, hogy 3-4× nagyobb legyen a bomlás mértéke.

Jó tudni: A hipó hígított formájában jóval instabilabb, így hatékonysága viszonylag rövid időn belül csökken. Értsd: megromlik, ezért felhasználás előtt (felmosás, csapok, kilincsek fertőtlenítése, WC takarítása stb.) mindig frissen keverjük be hideg vízzel.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: hideg vízen kívül semmi mással nem mixelhetjük, mert heves reakció közben veszélyes, vagy mérgező gázok szabadulhatnak fel. Különösen veszélyes keverni pl. sósavval, mert mérgező klórgáz szabadul fel.

Mire figyeljünk a tárolásnál?

Igyekezzünk napfénytől és közvetlen hőtől védett, hűvös, száraz helyen tárolni! Első a biztonság: ha gyerek, kisállat van a háznál, akkor a hipót (és más potenciálisan veszélyes vegyszert) magas vagy zárt szekrényben tartsuk.

Jó tudni: A klórtartalmú tisztítószerek nagyon hamar veszítenek hatékonyságukból. A hipó minőségmegőrzési ideje mindössze néhány hónap, sokan mégis évekig használnak egy-egy flakont. Érdemes ellenőrizni, hogy biztonságos és fehérítésre, fertőtlenítésre még mindig alkalmas terméket tartunk-e otthon.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Brutális a büntetési lista, ha autópálya-matrica nélkül vezetsz: mutatjuk a részleteket

Jó hír: van pár eset, amikor utólag is ki tudjuk húzni magunkat a csávából.

5 alig ismert lehetőség a SZÉP-kártyán, ami piszkosul megéri: erre is jó a Aktív Magyarok zseb

Fitnesz- vagy uszodabérlet, sportpálya- és sporteszközbérlés - a legismertebb lehetőségek, mindenki ezeket emeli...

Betegszabadság és táppénz kalkulátor: mutatjuk, mennyi pénzre számíthatsz

Meggyógyulni nem tudunk helyetted, de azt kiszámolhatjuk, mennyi pénz jár neked a lábadozás alatt.

A világ legegyszerűbb adventi kalendáriuma házilag: így lesz örömteli az ünnepi várakozás pici előkészülettel

Nem szükséges huszonnégy különálló kis zacskó vagy fiókos komód, bonyolult ragasztás vagy órákon át tartó kézműveskedés. Ebben ez a zseni.

Magától leválik az odaégett zsír és étel a tepsiről: a legjobb módszer, ami tényleg működik

Csupán pár szimpla lépés és viszlát fekete serpenyő, makacs szennyeződés.