Tévhitek a komposztról: 6 dolog, amit rosszul tudtál

A komposztálás a legjobb dolog, ami a háztartásban keletkező szerves hulladékkal történhet. Ez egy természetes újrahasznosítási folyamat, amelynek segítségével csökkenthetjük a szemetünket és javíthatjuk a talaj minőségét. Feltéve, ha jól csináljuk. Számos tévhit él a köztudatban a komposztálásról, például hogy macerás, időigényes és szaglik tőle a ház. Elmondjuk, hogy ez miért nincs így, és ha már itt vagyunk, röviden ismertetjük a komposztálás szabályait is.

Tévhit: Nincs pénzem, időm egy komposztálót megépíteni

Műanyag vagy dróthálós komposztládát készen lehet venni a boltban megfizethető áron, de még jobb, ha maradék faanyagból dobjuk össze. Nem bonyolult feladat, de akár dróttal összeillesztett, hengerré formázott horganyzott hálóval is dolgozhatunk, ha épp az van otthon. A saját komposzt be fogja hozni a komposztáló vagy a felhasznált anyagok árát, mert kevesebbet fogunk tápanyag-utánpótlásra költeni.

Kisebb kertbe felesleges

A komposztáló számára ideális hely félárnyékos, szélvédett, könnyen megközelíthető. Ha van a kertünkben ilyen rész, akkor gond nélkül komposztálhatunk. A kisebb kert kisebb komposztálót igényel, ezért is megéri házilag csinálni, hiszen így az udvar méretéhez, a benne lévő növényekhez tudjuk igazítani a nagyságát. Érdemes kisebb, jól szellőző, de zárt komposztálót használni, mert így gyorsabban végbemegy a folyamat.

A jól karbantartott komposzttal javítható a talaj minősége és kiváló tápanyagot biztosíthatunk a növényeknek – ez mérettől függetlenül minden kertben jól jön.

Lakásban élek, oda nem való

Ha csak teraszunk, erkélyünk van, még mindig vásárolhatunk beltéri komposztálót, manapság már egészen pénztárcabarát áron kapni a barkácsáruházakban. Szaporodnak a közösségi komposztálók is, illetve létezik egy alkalmazás, melyen keresztül komposztbefogadók és komposztdonorok is lehetünk. Regisztrálhatunk magánszemélyként vagy szervezetként is, majd térképen láthatjuk, hogy merre vannak olyan személyek, akikhez elvihetjük a komposztunkat. És azt is, hogy kik azok, akik gyűjtik a zöldhulladékot, és szívesen leraknák valahol – írja a greendex.hu. Mit nyerhetünk vele? A kellemetlen kukaszag eltűnik lakásból, hiszen nincs olyan, ami berohadna a szemetesebe.

Macerás folyton a komposztálóhoz rohangálni

Ez nem lesz probléma, ha a komposztálót a lehető legközelebb helyezzük el a konyhához. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor a konyhai hulladékot még mindig gyűjthetjük zárható kukába vagy nagyobb edénybe. Néhány naponta elegendő lesz üríteni, ez igazán nem nagy fáradság.

Mi kerülhet a komposztba? Zöldség- és gyümölcsmaradványok, héj, tojáshéj, kávézacc, teafű, a szobanövények elhalt részei, illetve a natúr papír. A hamu is mehet bele, ha fával tüzelünk.

A komposzt büdös

Ahogy fentebb írtuk, a komposztba szerves hulladék kerül. Ha a komposztálási folyamat egészségesen megy végbe, azaz a hulladék nem rohad, akkor nem kell tartanunk a kellemetlen szagoktól. (Ezért is fontos, hogy a komposztálót ne sötét, hideg, nyirkos helyre tegyük, különben könnyen beindulhat a rothadás.) Ha ez sem nyugtat meg minket, akkor csak szerves, növényi hulladékot rakjunk a komposztálóba, így biztosan nem fog szaglani.

Nehéz eldönteni, hogy mikor van „kész” a komposzt

A komposztálás számtalan előnnyel jár: kevesebb lesz a szemetünk, a komposzt maga fokozza a talaj minőségét, serkenti a növények növekedését, kiválóan alkalmas tápanyag visszapótlásra. Kérdés, hogy mikor lesz jó, azaz mikor lehet felhasználni. Ennek megállapítása egyszerű az ún. zsázsateszt segítségével. Annyi a dolgunk, hogy egy kevés komposztot tálba teszünk, vetőmagot szórunk rá, megöntözzük, majd letakarjuk. Locsoljuk naponta. Ha a néhány nap alatt kicsírázó magok egyenetlenül fejlődnek, akkor még nem elég érett a komposzt. Sötét színűnek, morzsalékosnak kell lennie, de ha rossz szagúnak érezzük, valami egészen biztosan félrecsúszott.

Ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz.

A komposztálás szabályai

Egyszerűbbek, mint azt sokan gondolják. A legfőbbek:

  • Válasszuk ki a megfelelő helyet! Se túl nedves, se túl napos, a legjobb a félárnyékos. Legyen könnyen megközelíthető.
  • Lélegezzen! A sikeres komposztáláshoz a levegőben lévő oxigénre is szükség van, emiatt szellősen kell hagyni a komposztunkat.
  • Az élőlények a barátaink! A különböző mikroorganizmusoktól egészen a földigilisztáig, ők mindannyian segítenek abban, hogy a zöldhulladékból komposzt legyen.
  • Arányok. A zöld és barna növényi maradványok 3:1 aránya számít.
  • Figyeljünk a komposzt nedvességtartalmára! A túl vizes rohadni kezd, a túl száraz be sem indul.
  • Megfelelő hőmérséklet. A komposztálási folyamat hőfejlődéssel jár, ami nem egységesen történik a komposztban. Emiatt kell időszakosan átforgatni.
  • A türelem komposztot terem. Normál esetben a komposztálás szabályai szerint ez közel 1 éves folyamat, de a diólevél esetében ez akár másfél év is lehet (növekedési hormonok felszívódása miatt).

    Mi nem kerülhet a komposztba? Vegyszeres vagy vegyszerrel szennyezett zöldhulladék, szennyvíz, húsevő állatok alma, vegyszerrel kezelt déligyümölcsök, nagyobb ágak, fatörzsek, virágzó gyom, műanyag, fém, olajos ágú növények.

A gondos tulajdonos nemcsak kerítésen belül tartja rendben a portát, hanem azon kívül is. Az egyik legfontosabb teendő a ház előtti árok karbantartása – mi még?

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.