Ezeket NE tartsd a hűtőben, ha jót akarsz (azokat meg igen)

A legtöbb élelmiszerről egyértelműen tudjuk (vagy csak azt hisszük), hogy hűtőszekrénybe valók vagy sem, viszont léteznek olyan szürkezónás termékek, mint pl. a kenyér vagy a vaj. Tegyük, ne tegyük? Mit ne tartsuk a hűtőben, mit igen? Nem csak élelemről lesz szó.

Kezdjük a tiltólistásokkal.

Mit ne tartsuk a hűtőben?

Szószok és ételízesítők: Köszönik szépen, jól elvannak a polcon, szekrényben, nem igényelnek hűtést. Különösen igaz ez a magas só- és savtartalmú termékekre, mint pl. a szójaszósz. A csípős szószok, egyéb ételízesítők szobahőmérsekleten finomabbak, már csak ezért sem kell ezeket hűtőben tárolni. Természetesen a tojás- vagy tejalapú ízesítők (pl. a majonéz) kivételek, azoknak továbbra is hűtőszekrényben a helyük.

Vaj: Bár a boltban a hűtött áruknál találjuk, otthon nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, legalábbis a pasztörizált vajat. Az így készült terméket magas hőmérsékleten hőkezelték, ezért nem marad bennük olyan életképes mikroorganizmus és spóra, amely szobahőmérsékleten tárolva szaporodásnak indulna. Kb. 1-2 hétig állnak el, de azért figyeljünk: ha nem stimmel a színe és a szaga, penészedni kezd, akkor azonnal dobjuk ki.

Bizonyos gyümölcsök és zöldségek: A paradicsom, a dinnye, a burgonya, a fokhagyma, a citrusok és a hagyma nemcsak hogy nem igénylik a hűtést, de még állaguk és ízük is romlik a frigóban. A banánt, a nektarint, a körtét, az őszibarackot és az avokádót csak akkor tegyük be, ha túlérettség fenyegeti. A banán héja a hűtőben feketévé válik, de amúgy fogyasztható.

Nutella és hasonlók: A csokoládés krémeket tilos hűtőben tárolni, mert kenhetetlenné és ízetlenné válnak. A termékeket felbontás után sem kell a hűtőben tárolni, 18-24 fokon bontakozik ki igazán az ízük. Nem fognak megromlani, de ha kánikula van, érdemes a pultról a kamrába költöztetni. A lényeg, hogy közvetlen napfény ne érje.

Kenyér: A ’hűtőszekrény kontra konyhapult’ vita legmegosztóbb eleme a kenyér. Kinek van igaza? A hűtőszekrény kiszívja a nedvességet a pékárukból, állottá és kevésbé étvágygerjesztővé teszi őket. A trükk az, hogy nem a hűtőbe, hanem a fagyasztóba kell tenni. Pillanatok alatt felolvad, és ugyanolyan friss marad az állaga és az íze, mint amikor betettük. (Érdemes előtte felszeletelni.)

Mit tartsuk a hűtőben?

Kozmetikumok: Nem minden bőrápoló terméket kell hűtőszekrényben tartani, de a ritkán használt kencéknek, sminkeknek érdemes helyet keresni, mert így tartósabbak lehetnek. Vegyük figyelembe, hogy általában 12-18 hónapig lehet eltartani ezeket, utána már ne használjuk – akár hűtőben voltak, akár nem.

Aleo vera: Kiváló orvosság a leégésre, hidegen felkenve még hűsítőbb hatású. Van, aki szerint közvetlenül a növényből nyert kivonatot is megőrizhetjük, ha hűtőben tároljuk. Még nem próbáltuk, akár be is válhat.

Friss fűszerek: Ha szeretnénk megelőzni, hogy a petrezselyem, koriander vagy más friss fűszernövény hamar elfonnyadjon, akkor vegyünk egy pohár hideg vizet, vágjunk le a szárak aljából, majd állítsuk bele a növényeket a vízbe. Mehet a frigóba!

Spéci lisztek: Ha kókuszliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel sütsz, érdemes megfontolni, hogy hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tárold őket légmentesen záródó edényben (nem a zacskójukban). A fagyasztó a legjobb hely a teljes kiőrlésű liszt számára, a „sima” liszt légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen tárolandó.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.