Az orchidea lenyűgöző szépségű virág, nem véletlen, hogy minél többet szeretnénk tartani belőle otthonunkban. Szaporításuk a legegyszerűbben, legolcsóbban és legbiztosabban levelükről és virágszárukról megoldható. Mutatjuk, hogyan csináld az orchidea szaporítását virágszárról és levélről!

Az orchidea Közép- és Dél-Amerikából származó, főként trópusi, szubtrópusi éghajlatot kedvelő növény, melyet az 1700-as évektől kezdve ismerünk itt Európában. Származási helyének köszönhetően a párás, magas nedvességtartalmú levegőt kedveli.

Az orchidea szaporítása virágszárról

Az orchidea száráról való szaporítását tőosztással való szaporításnak hívjuk. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy egy anyanövényből több növényt hozzunk létre. Akkor alkalmazhatjuk, ha a virág már növekedésben van és erős, egységes gyökérzettel bír. A folyamat során az anyanövényt több részre osztjuk, és ezen részeket külön-külön ültetjük.

Első lépésként ki kell vennünk az orchideát a cserépből, majd a gyökerét meg kell tisztítanunk. Ezt követően előre fertőtlenített késsel vagy ollóval vágjuk az anyanövényt kisebb részekre úgy, hogy minden részben egy vagy két egészséges hajtás és gyökér legyen.

Az így keletkezett új növényrészeket ültessük külön cserépbe vagy konténerbe, és gondozásuk során ügyeljünk rá, hogy ne kapjanak túl sok vizet, illetve, hogy megfelelő hőmérsékletű és fényhatású helyre kerüljenek.

Az orchidea szaporítása levélről

Egy másik jól bevált szaporítási módszer a levélről való szaporítás, amit csakis azon fajtáknál lehet alkalmazni, amelyek képesek új növényeket létrehozni a levélhajtásokból. A folyamat során az egyik egészséges levélhajtást előre fertőtlenített eszközzel levágjuk az anyanövényről, majd megfelelő táptalajba vagy vízbe ültetjük. Az ültetett levélhajtásoknak megfelelő páratartalomra és fényre van szükségük.

Nagyon fontos, hogy az imént megismert szaporítási formákat csak az arra alkalmas orchideafajtáknál alkalmazzuk. Amennyiben így teszünk, csodaszép virágaink megsokszorozódnak majd környezetünkben.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Pálcikás illatosító házilag: tartós, dekoratív és fillérekből kijön

Munka után jó érzés egy kellemesen illatozó lakásba hazatérni. Mit használjunk? Vannak illatgyertyák paraffinból, szójaviaszból, repceolajból, találunk automata légfrissítő spray-t, és illóolajakat, pálcikás illatosítókat...

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...

Választás 2024: nem szavazhatsz, ha ezt a dolgot elmulasztod

Idén lesznek az önkormányzati és európai parlamenti választások is, mindkettő egy napon, 2024. június 9-én. Az önkormányzati választáson leadott voksaink alapján dől el, ki...