A legtöbb felnőttnek kávézással indul a napja, azonban sokan nem is törődnek a keletkező zaccal. Pedig érdemes lenne, hiszen számos területen felhasználható és sokat spórolhatunk vele. Hogy mire jó a kávézacc? Jól jöhet a háztartásban, növénytermesztésben, szépségápolásban, de még a barkácsoláshoz is fel tudjuk használni. Mutatjuk, mire jó a kávézacc!

Kávézacc a növényeknek

A kávézaccnak nagyon magas az ásványi- és tápanyagtartalma, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy rengeteg területen bevethető. A növények hálásak lesznek, ha a földjükbe tesszük, akár szobanövényről, akár konyhakertről beszélünk, a zacc mindig jót fog nekik tenni. Pár hét alatt pedig látványos változást eredményez: a növények növekedésnek indulnak és terebélyesedni kezdenek.

A nemkívánatos macskák ellen

Ha már elárasztottuk kávézaccal a növényeink táptalaját, biztosan nem szeretnénk, ha a környékbeli összes macska hozzánk özönlene elvégezni a dolgát. A macskákat pedig azért is érdemes a kerten kívül tartani, mivel ürülékük kifejezetten veszélyes lehet, ha kisgyermek is lakik a házban, hiszen komoly fertőzéseket szedhetnek össze. A kávézaccot így érdemes kiszórni oda, ahol a legtöbbször tanyáznak a cicák, hiszen utálják az illatát.

Komposztálás

Egyre elterjedtebb a konyhában keletkező szerves hulladék komposztálása és később trágyaként történő újrafelhasználása. Tápanyagtartalma miatt rendkívül sokat javít a komposzt-trágya minőségén, egyúttal savanyító hatásából is veszít.

Kávézacc a szépségápolásban

Mire jó a kávézacc a szépségápolásban? Rengeteg mindenre, az arcápoláson át a narancsbőr kezelésén keresztül a haj karbantartásáig, számos dologra használhatjuk a reggeli kávénk végtermékét.

  • Kávézacc az arcra: egy gyors és hatékony bőrradírt dobhatunk össze, nagyon egyszerű a recept. A zaccot keverjük össze kókusz- vagy olívaolajjal, esetleg vízzel, és már használhatjuk is. Nagyon szépen kitisztítja pórusainkat, leszedi az elhalt bőrt, de még az alváshiány okozta szem alatti karikákat is eltünteti, ha az arcunkon hagyjuk egy darabig.
  • Kávézacc a narancsbőrre: a koffeintartalom miatt a kávézacc a narancsbőrre is jó. Serkenti a vérkeringést, ez pedig a lerakódott zsír elégetésében is segít. A narancsbőrrel érintett területet dörzsöljük át benedvesített kávézaccal, majd egyszerűen mossuk le. Végezzük el a rendszeresen a masszírozást, egy-két alkalom nem lesz elég.
  • Kávézacc a hajra: a koffein serkenti a hajnövekedést és csökkenti a hajhullás mértékét is, nem véletlen, hogy számos sampon márka reklámozza a termékét a koffeintartalommal. Hajmosás alkalmával a nedves hajra dörzsöljük fel, lehetőleg a fejbőrre is kerüljön közvetlenül, majd hagyjuk állni egy darabig. Ezután alaposan mossuk ki a hajunkból, és nyugodtan lemehet a lefolyón, hiszen még annak a tisztítására is szokták használni.

Szagtalanítás kávézaccal

Ha felmerülne a kérdés, hogy mire jó a kávézacc a háztartásban, arra is van válaszunk. Sokféleképpen felhasználható, mutatunk hármat, ami nekünk is bevált:

  • Kulacsok, edények, shakerek szagtalanítására is kiváló a kávézacc. Tegyünk pár kanálnyit a kulacsba, engedjünk rá vizet, majd hagyjuk állni pár órát, aztán öblítsük ki alaposan. Volt szag, nincs szag!
  • Két legyet üthetünk egy csapásra, ha egy kis tálkában kávézaccot helyezünk a hűtőszekrénybe. Egyrészt a hűtő sem lesz ellepve az ételek illatával, másrészt az ételek sem veszik át a hűtő szagát.
  • A hagyma, fokhagyma szagától is megszabadulhatunk, ha szeletelésük után kávézaccal átdörzsöljük a kezünket.

Takarítás kávézaccal

Tökéletes helyettesítője lehet a súrolószernek az apró szemcséjű kávézacc. Edényekbe, serpenyőkbe, grillre száradt ételmaradékok eltávolítására jól tudjuk alkalmazni. Továbbá, mivel a kávézacc enyhém antibakteriális hatású, így még fertőtleníti is az elmosott eszközöket.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...