Nyitólap Spórolj! Főzés Immunerősítő, segíti az emésztést és isteni likőr, mi az? Siess, most kell...

Immunerősítő, segíti az emésztést és isteni likőr, mi az? Siess, most kell begyűjteni

zöld dió jótékony hatásai

Az üzletekben fél liter kerül 3-4 ezer forintba, pedig ezt az egészséges és különleges likőrt otthon is elkészíthetjük. A zöld diót most lehet begyűjteni, így ha van egy természetes lelőhelyünk, akkor próbáljuk ki ezt a gyulladáscsökkentő, immunerősítő és emésztés javító csodaitalt, amelynek egyedi ízét imádni fogjuk. Azon túl, hogy különleges, többféle betegségre kínál gyógyírt. Mutatjuk, melyek a zöld dió jótékony hatásai.

Mire figyeljünk a zöld dió begyűjtésénél?

Az érett diótól igen messze vagyunk még júniusban, ez igaz, viszont a vitaminokkal és antioxidánsokkal teli zöld diót, ami a likőr elkészítéséhez a legjobb, ilyenkor lehet leszedni. A zöld diónak még nincs csonthéja, nagyon fontos, hogy csak akkor fogyasztható, ha belül még puha a termés. Mielőtt nekikezdünk a szedésnek, vágjunk félbe egy diót – ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó.

A zöld dió jótékony hatásai

A fiatal zöld dió tele van C-vitaminnal és vassal, emellett pedig az éretlen héjban csersav- és naftokinon származékok halmozódnak fel – ezekből állnak össze a zöld dió jótékony hatásai.

Mi mindenre jó?

  • hasmenés ellen
  • torokgyulladásra
  • erős fertőtlenítő hatása van
  • emésztőrendszeri panaszok
  • étvágytalanság
  • vérszegénység, sápadtság
  • levertség

A zöld dió külsőleg is alkalmazható bőrkiütések, szemgyulladás kezelésére.

Hogyan érvényesülnek leginkább a zöld dió jótékony hatásai?

Áztatással a legkönnyebb kinyerni ezeket a csodás hatóanyagokat, ami egyébként nem egy bonyolult feladat, de rövidnek se nevezhető. A zöld dióból készülhet befőtt és eltehetjük cukros szirupban is.

Egyedi diós ízvilágot likőrként elkészítve ad, ezért mutatunk egy zöld dió likőr és egy olasz nocino receptet is. Azoknak pedig, akik nem fogyasztanak alkoholos italokat, elmondjuk hogyan lehet (nem egykönnyen) lekvárt készíteni belőle.

Készüljünk fel előre! A finomságok elkészítése során inkább türelemre lesz szükség, mint kézügyességre.

Zöld dió likőr

Hozzávalók:

  • 15 darab sérülésmentes zöld dió
  • annyi tiszta szesz, ami ellepi a 15 szem diót
  • ánizs: 8 g
  • fahéj: 8 g
  • szegfűszeg: 8 g
  • 1 citrom héja
  • fél kg cukor
  1. A diók két végét vágjuk le, jó mélyen szurkáljuk körül és mossuk át hideg vízben.
  2. A diókat egy nagy befőttes üvegben 14 napig áztassuk hideg vízben, de minden nap cseréljük rajtuk a vizet.  Ez azért szükséges, hogy elvegye a dió keserű ízét.
  3. Ezt követően helyezzük légmentesen zárható edénybe és öntsük fel a tiszta szesszel annyira, hogy ellepje a diókat. 
  4. Adjuk hozzá a 8 g ánizst, 8 g fahéjat, 8 g szegfűszeget, a citrom hámozott héját. Az edényt zárjuk le és három hétig hagyjuk állni 25 °C-nál nem magasabb hőmérsékletű, fénytől védett helyen.
  5. A három hét leteltét követően főzzünk fél kg cukorból és 1 liter vízből szirupot, hagyjuk kihűlni, és öntsük az alkoholos, fűszeres dióra. 
  6. Zárjuk vissza jól az üveget és érleljük még egy hétig, naponta rázogassuk a keveréket. 
  7. Ha letelt az egy hét, szűrjük le a likőrt és töltsük üvegekbe. 

Extra tipp: Még egy-két hét elteltével az üveg alján összegyűlnek a fűszerek, ezt követően is érdemes másik üvegbe “átfejteni” a likőrt, pl. egy gumicső segítségével, a lényeg, hogy ne mozgassuk és rázzuk az üveget, mert akkor felkeveredik az üledék.

Nocino

Az olaszoknál kedvelt étvágygerjesztő ital a limoncello, ami igazából bármilyen alapanyagból elkészíthető – olyan, mint nálunk a pálinka. 

Hozzávalók:

  • 18 darab zöld dió
  • 2,5 dl tiszta szesz
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 35 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  1. A zöld diókat vágjuk 7 darabba.
  2. Tegyük jól zárható üveg edénybe (befőttesüveg), öntsük rá az alkoholt, és tegyük bele a fűszereket. 
  3. Negyven napig kell lefedve érlelni, majd vegyük ki a diókat és öntsük át az italt egy másik üvegbe. Figyeljünk rá, hogy a fűszeres üledék az üveg aljáról ne kerüljön át az új üvegbe. 
  4. Forraljuk fel a vizet a cukorral és várjuk meg, amíg a cukor feloldódik.
  5. A cukros vizet öntsük az alkoholos oldatra és kész is vagyunk.

Zöldi dió lekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg zöld dió
  • 1 liter víz
  • kb. fél kg cukor
  • 2 citrom kifacsart leve és reszelt héja
  • 1 teáskanál citromsav
  • egész fahéj, szegfűszeg
  • 2 vanília rúd, vagy 3 tasak vaníliás cukor
  • 2-3 közepes alma
  1. A dió végeit vágjuk le, alaposan mossuk meg és villával szurkáljuk meg.
  2. Tegyük egy nagy befőttes üvegbe és öntsünk rá bőven vizet.
  3. Legalább 10 napig áztassuk, közben a 2. vagy a 3. napon szúrjunk a dióba szegfűszeget és fahéjat. 
  4. A vizet itt is minden nap cserélni kell, ez szükséges ahhoz, hogy eltűnjön a keserű íz.
  5. Az áztatási idő után a diókat vágjuk apróra és tegyük fel főni. Amikor megpuhultak, botmixerrel pépesítsük.
  6. Eközben egy másik edényben készítsük el a szirupot: a vízhez adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat, a citromsavat. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor adjuk hozzá az apróra kockázott almát, a vaníliát, és forraljuk, amíg az alma puhára fő. 
  7. Amikor az alma puha, adjuk hozzá az apróra vágott diót és takarékon, folyamatos kevergetés mellett főzzük még 15-20 percig.
  8. A lekvárt forrón befőttes üvegekbe töltjük és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.

Források: kertlap.hu, életszépítők.hu

Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version