Sokszor felmerül a kérdés, hogy miként történjen a maradék húsvéti sonka felhasználása a kiadós húsvéti lakomák után. Nem tragédia, ha nem fogyott el, sőt kifejezetten jól jön, készíthetünk belőle gyors vacsorát, esetleg egy finom ebédet, amit másnap vihetünk is a munkába. Mutatjuk az 5 legjobb sonkás receptet, ami gyorsan és kevés hozzávalóból elkészíthető.
Maradék húsvéti sonka felhasználása: süssünk!
Gyorsan és egyszerűen összerakható receptek, akár még pénztárcabarátnak is mondható, ha az alapanyagok megvannak otthon. A következő receptnél ez egészen valószínű.
Langalló
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2,5 dl langyos víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál só
- 1 késhegynyi cukor
- 300 gramm tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sonka
- fél lila hagyma
Elkészítés
- A langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd dolgozzuk össze a liszttel, sóval és olívaolajjal.
- Jól gyúrjuk át a tésztát és letakarva, meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni.
- Még egyszer gyúrjuk át a tésztát és hagyjuk újra megkelni.
- Kb. 2 cm vastagra nyújtsuk a tésztát, tegyük tepsibe és jöhet a tetejére a reszelt fokhagymával elkevert tejföl és az apróra vágott sonka. Végül a felkarikázott lila hagyma kerül rá.
- 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt kész is van.
Sonkás-sajtos karfiol
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 15 dkg sonka
- 15 dkg sajt
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál citromlé
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
- A rózsáira szedett karfiolt fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk a citromlével és fűszerekkel ízesített főzővízben.
- Lecsepegtetjük a karfiolt és egy kivajazott tűzálló tálba tesszük.
- A sonkát szeleteljük, az egyik oldalát megkenjük a mustárral és a szeleteket a karfiolra fektetjük.
- A sajtot is szeletekre vágjuk, beborítjuk vele a sonkás karfiolt, majd 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.
Füstölt sonkás fasírt
Hozzávalók:
- 250 gramm sonka darálva
- 10 szelet bacon
- 250 gramm zsemle
- 1 dl tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál bors
Elkészítés
- A zsemlét tejbe áztatjuk, majd a darált sonkával és fűszerekkel összegyúrjuk.
- Egy erre alkalmas sütőformát kibélelünk a bacon szeletekkel és beletöltjük a masszát. A végén a tetejére ráhajtjuk a bacon szeleteket.
- 150 fokos sütőben egy óra alatt megsütjük.
Serpenyős receptek
A maradék húsvéti sonka felhasználása serpenyős receptekkel, ha nem szeretnénk bekapcsolni a sütőt.
Tejszínes-sonkás tészta egyszerűen
Hozzávalók:
- 500 gramm száraz tészta
- 2 dl tejszín
- 20 dkg sonka
- só, bors, petrezselyem
Elkészítés
- A tésztát a fajtától függően 8-10 perc alatt lobogó, sós vízben megfőzzük.
- Egy serpenyőben összeforraljuk a tejszínt, az apróra vágott sonkát és a fűszereket, majd beleforgatjuk a tésztát.
- Ízlés szerint bármilyen zöld fűszert adhatunk hozzá, de akár fokhagymát, apróra vágott cukkinit is.
Sajtos-sonkás quesadilla
Hozzávalók:
- 4 darab tortilla lap
- 1 dl paradicsomszósz
- 10 dkg főtt sonka
- 10 dkg sajt
Elkészítés
- A tortilla lapokat megkenjük paradicsomszósszal, rárakjuk a vékonyra szeletelt sonkát és a reszelt sajtot.
- A félbe hajtott tortillákat grill lapon, serpenyőben vagy melegszendvics sütőben is megsüthetjük. Akkor jó, ha aranybarnára sült.
- Készíthetünk mellé tejfölös mártogatóst vagy bármilyen házi szószt.