Nyitólap Spórolj! Főzés Hogyan használjuk fel a maradék húsvéti sonkát? 5 finom és egyszerű étel
HIRDETÉS

Hogyan használjuk fel a maradék húsvéti sonkát? 5 finom és egyszerű étel

maradék húsvéti sonka felhasználása

Sokszor felmerül a kérdés, hogy miként történjen a maradék húsvéti sonka felhasználása a kiadós húsvéti lakomák után. Nem tragédia, ha nem fogyott el, sőt kifejezetten jól jön, készíthetünk belőle gyors vacsorát, esetleg egy finom ebédet, amit másnap vihetünk is a munkába. Mutatjuk az 5 legjobb sonkás receptet, ami gyorsan és kevés hozzávalóból elkészíthető.

HIRDETÉS

Maradék húsvéti sonka felhasználása: süssünk!

Gyorsan és egyszerűen összerakható receptek, akár még pénztárcabarátnak is mondható, ha az alapanyagok megvannak otthon. A következő receptnél ez egészen valószínű.

Langalló

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 késhegynyi cukor
  • 300 gramm tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sonka
  • fél lila hagyma

Elkészítés

HIRDETÉS
  1. A langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd dolgozzuk össze a liszttel, sóval és olívaolajjal. 
  2. Jól gyúrjuk át a tésztát és letakarva, meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni.
  3. Még egyszer gyúrjuk át a tésztát és hagyjuk újra megkelni.
  4. Kb. 2 cm vastagra nyújtsuk a tésztát, tegyük tepsibe és jöhet a tetejére a reszelt fokhagymával elkevert tejföl és az apróra vágott sonka. Végül a felkarikázott lila hagyma kerül rá.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt kész is van.

Sonkás-sajtos karfiol

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 15 dkg sonka
  • 15 dkg sajt
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés

  1. A rózsáira szedett karfiolt fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk a citromlével és fűszerekkel ízesített főzővízben.
  2. Lecsepegtetjük a karfiolt és egy kivajazott tűzálló tálba tesszük.
  3. A sonkát szeleteljük, az egyik oldalát megkenjük a mustárral és a szeleteket a karfiolra fektetjük.
  4. A sajtot is szeletekre vágjuk, beborítjuk vele a sonkás karfiolt, majd 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.

Füstölt sonkás fasírt

Hozzávalók:

  • 250 gramm sonka darálva
  • 10 szelet bacon
  • 250 gramm zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál bors

Elkészítés

  1. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd a darált sonkával és fűszerekkel összegyúrjuk. 
  2. Egy erre alkalmas sütőformát kibélelünk a bacon szeletekkel és beletöltjük a masszát. A végén a tetejére ráhajtjuk a bacon szeleteket. 
  3. 150 fokos sütőben egy óra alatt megsütjük. 

Serpenyős receptek

A maradék húsvéti sonka felhasználása serpenyős receptekkel, ha nem szeretnénk bekapcsolni a sütőt.

Tejszínes-sonkás tészta egyszerűen

Hozzávalók:

  • 500 gramm száraz tészta
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg sonka
  • só, bors, petrezselyem

Elkészítés

  1. A tésztát a fajtától függően 8-10 perc alatt lobogó, sós vízben megfőzzük.
  2. Egy serpenyőben összeforraljuk a tejszínt, az apróra vágott sonkát és a fűszereket, majd beleforgatjuk a tésztát.
  3. Ízlés szerint bármilyen zöld fűszert adhatunk hozzá, de akár fokhagymát, apróra vágott cukkinit is.

Sajtos-sonkás quesadilla

Hozzávalók:

  • 4 darab tortilla lap
  • 1 dl paradicsomszósz
  • 10 dkg főtt sonka
  • 10 dkg sajt

Elkészítés

  1. A tortilla lapokat megkenjük paradicsomszósszal, rárakjuk a vékonyra szeletelt sonkát és a reszelt sajtot.
  2. A félbe hajtott tortillákat grill lapon, serpenyőben vagy melegszendvics sütőben is megsüthetjük. Akkor jó, ha aranybarnára sült.
  3. Készíthetünk mellé tejfölös mártogatóst vagy bármilyen házi szószt.
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version