Hogy készül el a karamellizált káposztás tészta? Az a fajta, amelyik nem a menzaihoz hasonlítható, hanem ténylegesen finom. Cikkünkben megtalálod a receptet ehhez a spórolós, kevés alapanyagos ételhez, ami hónap végére is tökéletes választás lesz.
Akkor esik nehezünkre megenni a káposztás tésztát, ha a káposzta büdös és a tészta puha, szétfőtt. Sokak számára a menzán szerzett rossz tapasztalat határozza meg, hogyan állnak ehhez az ételhez. A jó hír, hogy ezt az olcsó, kevés alapanyagot igénylő fogást igen egyszerű elkészíteni. Leginkább türelem kell hozzá, és ha követjük a receptet, biztosan visszatérő menü lesz otthonunkban a karamellizált káposztás tészta.
A karamellizált káposztás tészta
A különbség abban rejlik, hogy milyen alapanyagot használunk és hogyan készítjük elő a káposztát. Ha odaégetjük, akkor keserű lesz, ha nem fő át rendesen, akkor nem lesz olyan jó az íze.
Annyi a titok, hogy a reszelt káposztát nem önmagában ,hanem kevés vajon és cukorral kell párolni, szépen lassan. Az se mindegy, hogy meddig főzzük, hiszen nem szabad, hogy szétessen a káposzta, csak a barnulásig pároljuk!
Ha ez a lépés sikerül, akkor már nem igazán tudjuk elrontani a káposztás tésztát. Legfeljebb arra kell még odafigyelnünk, hogy ne főzzük túl a tésztát, a fogkemény állapot a legjobb. Minél több tojásból készül a tészta, annál finomabb lesz.
Az utolsó fontos részlet az, hogy miután összekeverjük a káposztát a tésztával, még egyszer pirítsunk rá, mert ezáltal egy extra ízlöketet fog kapni.
Tehát összefoglalva, amire érdemes odafigyelni:
- párolás módja (cukorral, vajjal lassan)
- sok tojásos tésztát használjunk
- a végén pirítsunk rá
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 70 dkg reszelt káposzta
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- 50 dkg tojásos tészta
- só, bors ízlés szerint
Recept
Olvasszuk meg a vajat egy nagy lábosban, adjuk hozzá a cukrot, pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a reszelt káposztát. Keverjük el és fedő nélkül, folyamatos keverés mellett, alacsony lángon pároljuk, míg megpuhul és megbarnul. Ha ezzel elkészültünk, főzzük meg a tésztát, szűrjük le és tegyük a káposztához. Pirítsuk meg egy kicsit és fogyasszuk cukorral, borssal vagy sóval.