Így készül a fenséges cékla kimchi: finom, egészséges és még a fogyást is segíti

A kimchi az elmúlt pár évben világszerte elnyerte az emberek tetszését. Nem is csoda, hogy azóta tele van az internet különféle elkészítési módokkal és verziókkal, mi is írtunk már az autentikus és a vegán verzióról. Ebben a cikkben pedig a cékla kimchi receptjét fogjuk megosztani.

Miért szuper étel a cékla kimchi?

A cékla és a kimchi mind nagyon egészséges ételek. Ha a kettőt párosítjuk, igazi superfood lesz a hűtőnkben.

  • A kimchi flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag, erősíti az immunrendszert és az erjesztés miatt értékes probiotikumokat, prebiotikumokat is tartalmaz.
  • A cékla folsavval, B-vitaminnal telített, benne is van antioxidáns bőven és csökkenti az idegrendszer károsodásait, a gyulladásokat, így hatékony a bélrendszer erősítésében, a zsírok lebontását is elősegíti.
  • 2012-ben készült egy kutatás, amelyben megfigyelték, hogy akik erjesztett szójababot fogyasztottak, azoknak viszcerális zsírmennyiségük jelentősen csökkent.
  • 2021-ben is kiadtak egy tanulmányt, ami azt állítja, hogy a fermentált ételek segítik a súlymegtartást.

A cékla kimchi tehát egy olyan vitaminbomba, ami a szervezetünk több fontos funkciójának tud támaszt nyújtani és még a fogyásban is segíthet. Érdemes legalább egyszer kipróbálni ezt a receptet, hiszen olcsó és egész évben könnyen beszerezhető hozzávalói vannak. A citromnád miatt sem kell aggódni, ázsiai boltokban beszerezhető, körülbelül 500-1000 Ft az ára, de lehet belőle reszelt változatot is venni.

Cékla kimchi

Olcsó vitaminbomba, ami a fogyásban is segíthet
Recept nyomtatása
Fogás savanyúság
Konyha koreai
Kulcsszavak ázsiai, cékla, kimchi, olcsó, savanyúság, superfood

Felszerelés

  • befőttes üveg

Hozzávalók

  • 1500 gramm lila káposzta
  • 500 gramm fekete retek
  • 500 gramm cékla
  • 250 gramm póréhagyma
  • 12 gramm gyömbér
  • 10 gramm paprikapehely (enyhén csípős)
  • 1 nagy szál citromnád (vagy 2 kisebb)
  • 10 gramm jódozatlan só (1 kg zöldségre számolva)

Elkészítés

  • A káposztát gyaluljuk le, a retket és a céklát pedig vágjuk kb. 2 cm-es darabokra, így könnyebb lesz majd legyalulni.
  • A póréhagymát és a citromnádat vékonyan szeleteljük fel, a gyömbért és a fokhagymát pedig reszeljük le.
  • Az alapanyagokat keverjük össze és töltsük nagy befőttes üvegbe. A tetejére tegyünk műanyag fedőt, és arra egy súlyt. Hagyjuk állni egy napot, és nézzük meg, hogy mennyi levet eresztett.
  • Ha a fedő elmerült, akkor nincs más dolgunk, mint sűrű hálóval lefedni és szobahőmérsékleten erjeszteni egy hétig. Ha nem merült el a fedő, töltsük fel állott vízzel, amíg elmerül, majd ugyanúgy járjunk el.
  • Érlelés után tároljuk hideg helyen a cékla kimchit.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kötelező felszerelés az autóban az elsősegélydoboz? 11 kérdéses kvíz a kocsival közlekedőknek

Aki rendszeresen autóval közlekedik, még az sem biztos, hogy hibátlanul ki tudja tölteni...

Ingyenes programok és akár 50%-os kedvezmény Budapest Kártyával – mutatjuk, kinek éri meg

A Budapest kártya kedvezmények nemcsak külföldieknek hasznos, hanem egy pár napos, ünnepi budapesti programsorozat során te is spórolhatsz rajta.

Mi az igazi karácsonyi ajándék, ha nem ez?

A legszebb karácsonyi ajándék ötletek nem a boltokban kezdődnek. Mutatjuk, miért értékesebb a saját készítésű meglepetés.

A téli kert királynője: fagyban is dúsan virágzik az aranysárga mahónia

Minden évszakban tökéletes választás a közönséges mahónia.

Az a bizonyos három nap a vásárlás után… talán egy hét is lehet?

Nem mindegy, miért visszük vissza a terméket, sőt az sem, hogy mennyibe került.

Mennyi áramot fogyaszt egy kondenzációs kazán? Ennyibe kerül egy téli hónap

Sokan félnek attól, mennyi áramot fogyaszt egy kondenzációs kazán, pedig a villanyköltség valójában eltörpül a gáz mellett.