Nyitólap Főzés
HIRDETÉS

Farsangi fánk Borbás Marcsi módra: pillekönnyű lesz a tésztája, ha így csinálod

farsangi fánk borbás marcsi

Még tart a farsangi szezon, mi más készítsünk, mint fánkot? De abból is a szalagos az igazi. Ha már egyszer nekiállunk a fánk sütésnek, érdemes megadni a módját és tökéletes, pillekönnyű tésztát készíteni. Ha igazán jót szeretnénk, ne is adjuk alább, mutatjuk a legjobb receptet: farsangi fánk Borbás Marcsi módra.

HIRDETÉS

Miért ennyire népszerű a fánk? Borbás Marcsi frappáns válasza szerint, azért, mert csoda finom! Magyarországon csak a 19. században terjedt el a fánk és a hagyomány szerint vízkereszttől hamvazószerdáig készítjük. Persze ma már bárhol és bármikor vehetünk fánkot, de nincs istenibb a barack lekvárral és porcukorral tálalt otthon sütött fánknál.

Pillekönnyű farsangi fánk? Borbás Marcsi trükkjei, hogy tényleg jól sikerüljön

A farsangi fánk sütés esetében a recept az egy dolog, de van néhány apró szokás, amelyek betartásával biztosan isteni finom lesz a fánk és nem tudjuk elhibázni.

Mire érdemes figyelni?

  • A fánk tésztája, akkor az igazi, ha több benne a levegő, mint a liszt, ettől válik pehelykönnyűvé
  • Mindig külön fakanalat használjunk az édességek készítéséhez. Ha az egyébként pörkölt főzéshez használt fakanállal keverjük a fánk hozzávalóit, könnyen átveszi a tészta a nem odavaló aromákat és nem lesz jó íze.
  • A fánk tésztája nagyon érzékeny, főleg a hidegre. Meleg konyhában dolgozzunk.
  • Szintén az érzékenység miatt szoba hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk, ami mindenre érvényes, például a liszt sem lehet hideg.
  • Amíg kel a tészta minden ajtó és ablak maradjon csukva, a huzat nem tesz jót az érzékeny tésztának.

Jöhet a farsangi fánk Borbás Marcsi módra

Hozzávalók:

HIRDETÉS
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 5 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 dl rum
  • 1 csipet só

A sütéshez:

  • 1 liter olaj

A tálaláshoz:

  • porcukor

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Fánk esetében a folyékony alapanyagokkal kezdünk. Felmelegítjük a cukros tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hadd fusson fel.
  2. Megolvasztjuk a vajat.
  3. Egy nagy tálban összekeverjük a felfutott élesztőt, a vajat, az 5 tojássárgáját, a 3-5 cl rumot és a citrom reszelt héját, illetve adunk hozzá egy csipet sót.
  4. Jól elkeverjük és apránként adjuk hozzá a lisztet.

A tészta akkor jó, ha annyira lágy, hogy éppen tudjuk formázni. A dagasztás során jobban össze fog állni, úgyhogy az első ijedtségnél még nem érdemes hozzá plusz lisztet adni, mert előfordulhat, hogy túl kemény lesz a tészta. Kezdjük el dagasztani és, ha még mindig túl folyós, akkor adjunk hozzá egy kevés lisztet.

  1. A tésztát, addig dagasztjuk, amíg meg nem unjuk, vagyis összeállt és se nem folyós se nem kemény.
  2. Lefedjük és jó melegben duplájára kelesztjük a tésztát, ez kb. 45 perc. 
  3. A tésztán nagy levegő buborékokat fogunk látni, innen tudjuk, sikerült, megérte minden szabályt betartani.
  4. A megkelt tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk másfél centi vékonyra és köröket szaggatunk belőle.
  5. A kiszaggatott köröket letakarjuk és kb. 10 percig újra kelesztjük.

Mire figyeljünk a sütésnél?

A szépen megkelt, pillekönnyű tésztájú fánkokat kellő körültekintéssel tökéletesre süthetjük, mielőtt rákerül a porcukor és a baracklekvár.

Ehhez nagyon fontos, hogy az olaj forró legyen, de ne tűzforró! Ami 180 fokot jelent, ha ennél melegebb az olaj, akkor a tészta nem kel meg, ha hidegebb, akkor a fánk megszívja magát olajjal a sütés során.

A fánkok közepébe ujjunkkal egy mélyedést készítünk, majd betesszük az olajba a mélyedéssel lefelé. Először lefedjük a lábast, majd egy perc után levesszük a fedőt, és még egy percig sülni hagyjuk a fánkokat, majd megfordítjuk, és még körülbelül két percig sütjük.

Szórjuk meg porcukorral és lekvárral kínáljuk.

Napi Spúrtipp
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version