Nincs is jobb, mint a tepertő lilahagymával és friss fehér kenyérrel. Ha megnézzük a mostani tepertő árakat, sokkal jobban járunk, ha otthon, saját magunk sütjük meg, mert sokkal olcsóbban kijön, mintha vásárolnánk. Ráadásul a friss, házi tepertő íze összehasonlíthatatlan a bolti kínálattal. Hogyan kell tepertőt sütni, hogy igazán ropogós legyen és hogyan tároljuk, hogy ne avasodjon meg? Itt a válasz!
Hogyan kell tepertőt sütni, hogy sokáig friss maradjon?
1 kg zsírszalonnából körülbelül 20 dkg tepertő jön ki. 5 kg-nál kevesebből nem éri meg nekiállni, abból kapunk 1 kg tepertőt és marad mellette 2-3 kg házi zsírunk is.
A bőrös szalonnáról a bőrt vágjuk le és tegyük félre. A szalonna bőre nagyon jól felhasználható főzelékek, levesek ízesítéséhez és a kocsonya készítéshez is. A szalonnát vágjuk fel 2-3 cm-es kockákra. Miután ezzel megvagyunk, tegyük a szalonnát zománcozott edénybe és adjunk hozzá kilónként fél deci vizet. Azért jó hozzá a víz, mert a gőzben sokkal jobban megpuhul a szalonna és több zsírt is enged.
A szalonnát kezdjük el kis lángon sütni. Az alacsony hőfok azért fontos, mert ha magas hőfokon készítjük a tepertőt, akkor hamar megavasodik. Figyeljünk arra, hogy folyamatosan kevergessük és forgassuk, nehogy leégjen.
Amikor azt látjuk, hogy a zsírja habzik és letisztult teljesen, akkor egy részét szedjük ki egy edénybe. Ezzel a módszerrel tiszta, fehér házi zsírt kapunk.
Meddig olvasztható a zsír? Körülbelül akkor fejezhetjük be a zsírolvasztást, amikor a zsír teljesen átlátszóvá válik, a tepertő pedig aranybarna színű. Ha szeretnénk megállapítani, hogy kisült-e a zsír, akkor nyomjuk a tepertőt az edény oldalához: ha sistereg, akkor még van benne zsír, ha már nem, akkor készen vagyunk.
Egy trükk a ropogós és zamatos tepertőhöz
Amikor már leszedegettük a zsír java részét, öntsünk a tepertőhöz tejet! 10 kg zsírszalonnához 2 dl tejre van szükség. A tej nagyon erősen felhabzik, amikor a forr zsírhoz öntjük, így érdemes egy fakanálon belecsorgatni lassan az edénybe. Kicsit rotyogtassuk még, majd zárjuk el a lángot és merjük ki a pirosas barna, kemény felületű tepertőket.
Fontos, hogy a még meleg tepertőt ne fedjük be és ne sózzuk meg, mert ettől megereszkedik és megpuhul. Sózni elegendő fogyasztás előtt.
Hogyan tároljuk a tepertőt?
Ha hosszú távra is szeretnénk eltenni a tepertőből vagy hatalmas adagot készítettünk, akkor közvetlenül a sütés után zsírban is eltehetjük. Ehhez tegyük a tepertőt üvegbe és öntsük le zsírral, hogy teljesen befedje. Nem kell aggódni, a zsírt nem fogja beszívni.
Zsír nélkül papírzacskóban vagy üvegben tegyük el, semmiképpen se nejlonzacskóban vagy műanyag edényben. (A műanyagban könnyen avasodik.) Hűvös és sötét helyen tároljuk, kamrában vagy spázjban, mert a hűtőszekrényben hamar elveszíti az ízét és a zamatát.