Nagymama mézeskalács receptje: minden az elkészítésen múlik, ez a titka

A tökéletes mézeskalácsnak gyönyörű formája van, puha, pont jó a fűszerezése és sokáig megőrzi szép állagát. Ha ráleltünk a tökéletes receptre, jól tegyük el, mert általában több év kikísérletezni, hogy mitől nem lesz kőkemény a mézeskalács. A mézeskalács szuper ajándék, isteni kávé vagy tea mellé. Elkészítése szerves része az ünnepvárásnak, díszítése pedig nagyon jó program a gyerekekkel vagy barátokkal közösen. De hogyan lesz tökéletes a mézeskalács, olyan, mintha a nagymama mézeskalács receptje lenne? Nemcsak a recepten múlik, hanem a készítése közben is sok dologra oda kell figyelnünk.

Nagymama mézeskalács receptje: mutatjuk, hogy mire figyelj sütés közben

Hogyan készül a tökéletes mézeskalács?

Fontos a mézeskalács fűszerkeverék aránya. A mézeskalács esetében igen markáns fűszerekről beszélünk, amelyek rossz adagolással könnyen keserűvé vagy ehetetlenül fűszeressé tehetik a mézeskalácsot. Fontos, hogy betartsuk a receptben írt arányokat. Ha pedig mi magunk állítanánk össze a fűszerkeveréket, ezeket az arányokat mindenképpen tartsuk be: egy egység fahéj mellé maximum fél egységnyi szegfűszeget adjunk, gyömbérből és szerecsendióból pedig még kevesebbet. 

A tészta attól lesz tökéletes állagú, ha cukor és méz is kerül bele. Általában túl keményre sikerül a tészta és az elrontja az egészet. Plusz a jó tésztához cukor és méz is kell, ettől lesz eltartható, az állaga pedig se nem túl tömény, se nem túl lágy.

A tészta pihentetése is nagyon fontos. A mézeskalács tésztának legalább 8-10 órát kell pihennie, folpackba csomagolva, hogy még véletlenül se érje levegő. A legjobb, ha a hűtőben pihentetjük, de ha oda nem fér, akkor hideg helyre, kamrába vagy az előtérbe tegyük.

A mézeskalács tökéletes formája: A mézeskalács tésztának a legideálisabb, ha 4-5 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki. Ha ennél vékonyabb lesz, könnyen megég és keménnyé válik. 

A tészta nyújtásának iránya. Ha nem tudtuk volna, az az ideális, ha a tésztát a sodrófával csak egy irányba nyújtjuk, nem pedig ide-oda. Ha össze-vissza nyújtjuk a sodrófával a tésztát, annak az lesz az eredménye, hogy a sütőben sülés közben eldeformálódnak a mézeskalácsok. Az egyirányú nyújtás adja meg azt a textúrát, amitől szépen formázható lesz a tészta és egyben is marad.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Abbahagyhatatlan, 2 összetevős kovászos kréker, ami még a házi chipset is veri

A kovász maradékmentés egyik legjobb, leggyorsabb és legolcsóbb megoldása nálam a kovászos kréker lett. Nem kell hozzá semmi extra, sem új konyhai felszerelés, sem idő. Csak 100 gramm kovászmaradék, 15 gramm vaj, egy tepsi és egy kis fantázia.

Eltűntek az égen a csíkok? Mi az a chemtrail, kell tőle félni?

Mi az a chemtrail? Felfedjük, mit mond a tudomány, és miért hisznek mégis sokan a chemtrail-elméletben.

Mi a teendő, ha nem érkezett meg a nyugdíjas utalvány? Siessen, már csak eddig kérheti!

Sok nyugdíjas jelezte, hogy nem érkezett meg a nyugdíjas utalvány, pedig a kézbesítés október közepéig lezárult. Jó hír azonban, hogy van lehetőség az ismételt kiküldés kérésére.

Mitől függ az állásidőre járó bér? Több pénz illeti meg a munkavállalót ezekben az esetekben

A munkavállalót az állásidő tartamára alapbér illeti meg, és ha jogosult bérpótlékra, azt szintén köteles kifizetni a munkáltató.

Kik kaphatnak nyugdíj mellé kiegészítő ápolási támogatást? Visszamenőleg is jár?

Egy kiegészítő támogatás, ami nyugdíj mellett is jár.