Fermentálás otthon: amit még most érdemes eltenni 

A fermentálás a legegyszerűbb tartósítási technika, amelyet otthon is könnyűszerrel elvégezhetünk, ráadásul fillérekből. Elnézve a bolti vagy piaci savanyúságok árát, érdemes elsajátítani a fermentálási technikát. Két hozzávaló szükséges és bárki meg tudja csinálni, egyedül türelem kell hozzá, amíg beérik a folyamat, vagyis a zöldségek elkészülnek. Mutatjuk, milyen a fermentálás otthon, hogyan fogjunk hozzá és mire érdemes odafigyelni.

Mi pontosan a fermentálás és miért hasznos?

A fermentálás az élelmiszerek tartósítására szolgál, viszont nem kell hozzá befőzni vagy mesterséges tartósítószereket adni. Ez a legegyszerűbb tartósító eljárás, amelyhez csak sóra és vízre van szükségünk. Valójában a zöldségeket sós vízben tesszük el és a folyamat során természetes tejsavbaktériumok képződnek, amelyek egyrészt tartósítanak, másrészt nagyon jót tesznek a bélflóránk egészségének. Ráadásul szinte fillérekből készíthetünk saját savanyúságot, amelyhez bármilyen zöldséget felhasználhatunk.

Az aktív tejsavbaktériumok biztosítják az egészséges és kiegyensúlyozott bélflórát. Ez azért is fontos, mert az immunrendszerünk nagy része a belekben található. A fermentált ételek emellett csökkentik a káros baktériumok, vírusok vagy gombák elszaporodását.

A fermentált zöldségek sokkal könnyebben emészthetők abban az esetben, ha valaki nehezen emészti a nyers zöldségeket, például epe probléma esetén. Számukra kiváló alternatíva a fermentált zöldség.

Fermentálás otthon: milyen kellékek szükségesek hozzá?

  • Tiszta befőttes üveg vagy csatosüveg
  • Zöldségek ízlés szerint, fontos, hogy a hibás részeket távolítsuk el.
  • Jódmentes só. A jód gátolja a fermentálódás beindulását.
  • Ízlés szerint fűszereket is tehetünk az üvegbe, jöhet babérlevél, egész bors vagy fokhagyma mellett zöldfűszerek is.
  • Tálca az üvegek alá, mert a fermentálási folyamat közben kifolyhat az üvegből a folyadék.
  • Ha csapvizet használunk, forraljuk fel és hűtsük vissza mielőtt az üvegbe töltenénk.

A legegyszerűbb recept

  1. Mossuk meg a zöldségeket, vágjuk ki a hibás részeket és szeleteljük fel.
  2. A felöntőléhez tiszta vízre és sóra van szükség. 1 liter vízhez 20 gramm sót ajánlott hozzákeverni. 
  3. Helyezzük a zöldségeket és ízlés szerint a fűszereket a befőttes üvegekbe.
  4. Öntsük fel a zöldségeket a felöntőlével. Fontos, hogy a lé ellepje a zöldségeket, viszont arra is figyeljünk, hogy maradjon 1-1,5 cm hely a fedő alatt, mert a fermentálási folyamat részeként a folyadék szintje emelkedni fog.
  5. Zárjuk légmentesen a befőttes üvegeket, fontos, hogy ne jusson be oxigén, akkor lesz tökéletes a folyamat.
  6. Napfénytől védett helyre tegyük az üvegeket, az első néhány napban 20-22 fokos helyiségbe, utána 15-22 fokos helyen tároljuk. 
  7. Naponta 1-3 alkalommal lazítsuk meg a befőttes üveg tetejét és engedjük ki a felesleges gázokat/folyadékot. Csatos üveg használata esetén ez nem szükséges.
  8. Körülbelül egy hét elteltével megkóstolhatjuk a levet, de hőmérséklettől függően tovább is tarthat a folyamat. 
  9. Ha a levet elég savanyúnak érezzük, akkor  a nehezével megvagyunk. Tegyük hűtőszekrénybe az üveget és gyakorlatilag hónapokig is eláll- ha marad belőle addig.

Fermentálás otthon: tényleg bármilyen zöldséggel működik?

Igen, bármilyen zöldségek fermentálhatunk, amit szeretünk. Ez esetben is érvényes, hogy inkább az idény zöldségeket érdemes eltenni, hiszen azoknak a legnagyobb a vitamintartalma, amely ráadásul teljes egészében meg is marad a fermentálás során.

Novemberben is számos szezonális zöldségből választhatunk, amelyek a fermentálásnál sem okoznak majd bonyodalmat: brokkoli, répa, pasztinák, gomba, zeller, édeskömény, hagyma, káposzta, kelkáposzta és kínai kel.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.