Ha a vasárnapi ebédből megmaradt egy kis krumplipüré, de már degeszre ettük magunkat vele, akkor itt a megoldás! A krumplilepény krumplipüréből is elkészíthető, nem kell vele sokat vesződni: szinte biztos, hogy van hozzá alapanyag és isteni csemege lesz az esti filmezéshez vagy a vacsora mellé. Ráadásul, ha másnapra is marad, akkor csomagolhatunk a munkába is, jobban pakolható, mint a krumplipüré.
A puha krumplilepény krumplipüréből készítve is isteni lesz, nagyon puha, foszlós, szinte már az amerikai palacsintára emlékeztető állagot kapunk belőle. Tejföllel és reszelt sajttal tálalva pedig akár reggelire is jó lehet, de szendvics alapanyagnak is megfelel. A burgonyapüré vaj és tej tartalma miatt nem kell aggódni, sokat elbír a tészta. Azonban, ha folyós krumplipürével dolgozunk, akkor számítsunk arra, hogy több lisztet kell felhasználnunk.
Hozzávalók a krumplilepény krumplipüréből való elkészítéséhez
- 300 gramm (vagy amennyi krumplipüré megmaradt)
- 120 gramm liszt (vagy amennyivel elég szilárd lesz a krumplipüré)
- 1 kis csokor snidling
- 30 ml tej
- zsír vagy olaj a sütéshez
- 1 darab tojás
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 gramm élesztő
- a tálaláshoz tejfölt is használhatunk
Ezek az alapanyagok minden háztartásban jelen vannak alapesetben is, akkor is, ha semmi komoly nincs otthon.
Az elkészítés menete
A krumplilepény krumplipüréből való elkészítéséhez először is keverjük össze a liszttel a tojást, ha a krumplipüré túl hígnak bizonyul adjunk hozzá több lisztet, hogy legyen tartása a lepénynek. Ezután borsozzuk és sózzuk meg érzéssel a masszát, ezután a felaprózott snidlinget szórjuk bele és a zúzott fokhagymát is adjuk hozzá a keverékhez. Ezt követően öntsük hozzá a langyos tejben elkevert élesztőt és keverjük össze az összes alapanyagot.
A krumplilepény kisütéséhez kenjünk ki egy serpenyőt zsiradékkal, ez lehet vaj is vagy olaj is. Elsőnek érdemes 2 evőkanálnyi lepényalapot rátenni a serpenyőre, de amikor már ráéreztünk a módjára, hármasával-négyesével is készíthetjük a krumplilepényeket. Közepes lángos vagy kicsit erősebben süssük a lepényeket oldalanként 2 percig. Sütés után vegyük ki őket és törölgessük meg őket papírtörlővel, hogy leszáradjon róla az olaj.
A tálalás mellé keverjük össze a zúzott fokhagymát a tejföllel, ebbe mártogatva istenien lehet fogyasztani a krumplislepény krumplipüréből készült változatát.
Az előkészítési idő 10 percet vesz igénybe, a sütés nagyjából 20 perc lesz, így összesen 30 perc alatt meg is vagyunk a vacsival vagy snackkel vagy a reggelivel, szóval a krumplipüréből készült krumplilepénnyel.