Olcsó lángos otthon készítve: jobb lesz, mint a strandon
                                    A strandon drága, de a házilag csináljuk, olcsó lángos otthon könnyen készíthető. Mondjuk, hogyan és van egy spórolós tippünk is, a cikk végén.
A jövő héten állítólag jön a kánikula, aki tudja, ilyenkor a vízpart felé veszi az irányt – legalább egy napra. Előzetes és nem reprezentatív felméréseink szerint a strandbüfék kínálata idén is szemérmetlenül drága lesz: a Balatonon simán elkérnek egy sajtos-tejfölös lángosért 2400 forintot. Pedig olcsó lángos otthon készíthető, jobb is, mint a strandbüfében.
Mivel egy egyébként filléres tételről van szó, otthon is elkészíthetjük bármikor – ez esetben még a feltéteket is megválaszthatjuk, és biztosak lehetünk benne, hogy a tejföl nem vizezett frissföl lesz.
A lángos mint balatoni strandétel egyébként már a harmincas években feltűnt – igaz korántsem volt annyira elterjedt mint a hatvanas években mikor a vállalati és SZOT üdülőkben szinte fillérekért lehetett nyaralni. A kispénzű nyaralók sem akartak minden nap saját magukra főzni az olcsó strandkaja így a nyár és a Balaton szimbóluma lett az évek alatt.
Olcsó lángos otthon készítve, íme a hozzávalók:
- 500 g liszt
 - 250 ml víz
 - 1 dl tej
 - 25 g friss élesztő
 - 1 tk cukor
 - 1,5 tk só
 - 5 dl napraforgó olaj
 
Ez kell a jó fokhagymás kencéhez:
- 1,5 dl víz
 - 1-2 gerezd fokhagyma
 - 2-3 ek olaj
 - 1-2 csipet só
 
Olcsó lángos otthon, így készítsd el:
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
 - Ha kész, hozzáadjuk a liszthez a sóval és a langyos tejjel együtt, majd alaposan kidolgozzuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
 - Lefedve meleg helyen kelesztjük egy órán át, míg a duplájára kel.
 - Egy felületet (konyhapult vagy tálca) vékonyan megkenünk olajjal, golflabdányi tésztadarabokat szakítunk, majd kinyújtjuk a őket, és az olajozott felületre tesszük pár percre pihentetni.
 - A sütőolajat felforrósítjuk, és a lángost több adagban kisütjük.
 - Ha fokhagymásan szeretjük, akkor a fokhagymagerezdeket átnyomjuk, kikeverjük a vízzel, az olajjal és a sóval, és ezzel kenjük meg a friss lángosokat.
 
Tipp: ha ügyesen sütjük, lángosos olaj nem színeződik el, nem ég meg. Szűrjük át, tegyük egy befőttesüvegbe, és máskor is süthetünk benne lángost!




