Drága lett a karácsonyi ponty, mit vegyünk helyette?

Nem valószínű, hogy a magyarok idén döntenek rekordot halfogyasztásban: egy kiló pontyszelet 4000 forintba kerül, az afrikai harcsa filé még drágább, 4200 forint/kiló. Ennyiért nem fér bele? Mutatunk mást!
A magyarországi haltermelés csaknem 40%-a az ünnepi időszakban kerül a fogyasztók asztalára. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint 2021-ben az egy főre jutó halfogyasztás 6,52 kg volt Magyarországon, ami 0,15 kg növekedést jelent 2020-hoz képest, ugyanakkor az import hal mennyiségének az aránya a fogyasztáson belül rendkívül magas, 78,6% – tudtuk meg korábban Sziráki Bencétől, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ügyvezető igazgatójától. Mint elmondta, a koronavírus után most az aszályos időjárás és a növekvő inputanyagárak viselik meg az ágazatot.
Drága lesz, de lesz
Sziráki szerint nem kell tartanunk attól, hogy nem tudunk miből választani: idén is „kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az üzletekben és a piacokon az ünnepi időszakban is”. Már csak az a kérdés, hogy meg tudjuk-e fizetni?
Karácsonykor a vásárlók
- 1 800 – 2 000 forint/kg-s áron juthatnak majd élő pontyhoz,
- 3 500 – 4 000 forint/kg-s áron a pontyszelethez,
- az afrikai harcsa filé ára pedig kilónként 3800 és 4200 forint között fog alakulni.
Egy ezressel több, mint tavaly
A KSH adatai szerint 2021 októberében Magyarországon egy kiló pontyszelet vagy pontyfilé átlagára 2520 forint volt. Idén októberben már 3580 forintba került, ami 42%-os áremelkedés egyetlen év alatt. Azóta néhány száz forinttal kérnek érte többet, de ha szerencsénk van, karácsony előtt még elcsíphetjük itt-ott akciósan. Halat akarsz, de nem ennyiért?
Ponty helyett vegyél busát!
Mindenféle halételt, amit pontyból készítünk, azt elkészíthetjük busából is. Egy kiló filét 2800 forint körüli áron vehetünk meg, míg a busaszelet kilója 2600 forint. A busa tehát (relatíve) olcsó, a legtöbb omega 3, omega 6 zsírsavat tartalmazza, rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Van miért szeretni, de mit főzzünk belőle karácsonykor?
Ahány ház, annyiféle halászlé. Megoszlanak a „szakvélemények”, hogy készülhet-e busából, szerintünk igen. Ha kipróbálnál valami újat, a megszokottól eltérőt, főzd ezt!
Hozzávalók 4 főre:
- 0,5 kg busa apró
- 0,6 kg busa patkó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db tv paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- fűszerpaprika
- mustár
- tejföl
- babérlevél
- citrom
2 liter vízben szétfőzzük a halaprót egy kis sóval, babérlevéllel és a zöldségekkel együtt. Átpasszírozzuk, lassan felforraljuk, beletesszük a pirospaprikát és befűszerezzük. Sós, fűszeres vízben előfőzzük a busa patkót, majd tálalásnál a kész levesbe tesszük. Tejföllel, citromgerezddel díszítjük.
Megfizethető extrás kaja: párolt busa filé rozé boros krémmártással
Hozzávalók (4 főre):
- 80 dkg busafilé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl rozé
- 5 dkg vaj
- 80 dkg burgonya
- 2 dl tejszín
- só
- fehér bors
- 1 csokor petrezselyem zöld
A busa filét 15 dkg-os szeletekre vágjuk, besózzuk, fehér borssal meghintjük, állni hagyjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és fél liter vízből, a rozé bor feléből, a fűszerekkel pároló levet készítünk, és az előkészített halat megpároljuk kb. 20 perc alatt. A busaszeleteket lecsöpögtetjük, a levet leszűrjük, tűzön besűrítjük, miközben tejszínnel dúsítjuk és a sűrűségét a rozé borral beállítjuk. A párolt halra merjük a mártást, petrezselymes burgonyával tálaljuk.