10 olcsó és praktikus strandétel

Itt a szezon, ezeröt a lángos, így érdemes elgondolkozni, vajon nem járunk jobban pár doboz szuperfinom és szállítható fogással? De, jobban jártok.

Sonkás pite

Az alap a tészta, ez a mennyiség egy 26-28 centis formához elég.:

  • 250 g liszt (lehet gluténmentes is, ez a tészta elbírja)
  • 150 g zsír (lehet ,más zsiradék is)
  • kb 1 dl víz
  • 1 tkanál só

Az alapanyagokból tésztát gyúrok, egy órára hűtőbe teszem. Kinyújtom, és kibélelek vele egy formát. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm, kiveszem, megszurkálom egy villával, majd további 5 percig sütöm.

Utána lehet tölteni. A fenti képen maradék szétcincált sonka, leforrázott csalán, medvehagyma a töltelék, amit leöntöttem az alábbi keverékkel, és a 180 C fokos sütőben még sütöttem 30 percig.:

  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín

A lenti képen maradék szétcincált sonka, összedarabolt medvehagyma és szintén maradék, vékonyra szeletelt sajt van. Miután megsült, érdemes pihenteti fél órát, akkor nagyon szépen szeletelhető.

Rizskoch túróval

4 főre

  • 400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve 
  • 200 g túró
  • 1 ekanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja (opcionális)
  • 4 db tojás
  • 50 g vaj 
  • 1 nagy csipet só

Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom. Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.

Lehet köríteni lekvárral, akármivel, elbír sokféle finomságot maga mellett.

Sajtos felfújt

4 db

Bár frissen az igazi, jól szállítható fogás ez is.

  • 4 db tojás
  • 10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
  • 40 g és 1 ekanál vaj
  • 40 g liszt
  • 3 dl tej
  • zsemlemorzsa
  • opcionális: 4 ekanál finomra vágott spenót, petrezselyem, zsálya, bazsalikom

A lisztet simára keverem az apránként hozzáadott tejjel, felmelegítem, és belekeverem a vajat, és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.

A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom. 

A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom.

Zöldséges tortilla

4 főre

  • 8 db egész tojás
  • 500 g leveles zöldség (a képen kel, de spenót is tökéletesen illik hozzá)
  • őrölt fekete bors
  • őrölt szerecsendió
  • 1 ekanál zsiradék

A tojást habosra verem, fűszerezem. A zöldséget összevágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és közepes lángon melegítve beleöntöm a tojás felét. Rápakolom a zöldségeket, leöntöm a tojással. Fedő alatt alacsony lángon addig sütöm, amígy összeáll. Akkor egy tányér segítségével megfordítom és a másik oldalát is készre sütöm. Szeletelhető, hidegen és melegen is finom. 

Empanadas

kb. 10 db

A tészta:

  • 500 g búzaliszt
  • 100 g  sertészsír, vagy vaj 
  • 1 ekanál víz, ha a liszt és a tészta nem áll össze egyáltalán
  • 10 g só
  • 1 felvert tojás a kenéshez (elmaradhat, de így szebb lesz)

Az alapanyagokat alaposan eldolgozom, legyen jól gyúrható, kompakt tészta. Kb. 2 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi köröket szaggatok belőle, a közepére egy evőkanál tölteléket rakok, félbehajtom, a széleit összenyomkodom, felsodrom, és 150 C fokos sütőben 30 percig sütöm. Napokig elátt, de légmentesen lezárt dobozban kell tárolni, különben kiszárad!

A töltelék:

A képen egy rész fagyasztott spenótlevél kiengedve, kinyomkodva, egy rész túró, egy rész krémsajttal töltött táskák vannak. Mehet bele vöröshagymán lepirított darált hús, füstölt hal, krémsajttal, sajt is, a lényeg, hogy a töltelék szaftos legyen. 

  • 4 db tojás
  • 10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
  • 40 g és 1 ekanál vaj
  • 40 g liszt
  • 3 dl tej
  • zsemlemorzsa

A lisztet csomómentesre keverem a tejjel, felmelegítem és belekeverem a vajat és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.

A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom. 

A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom. 

Májpástétom

8 főre

  • 500 g darált hús
  • 250 g csirkemáj kisujjnyi darabokra vágva
  • 250 g füstölt szalonna felkockázva
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 ekanál kakukkfű
  • 10 szelet bacon

A bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni. 

A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott pástétomra egy serpenyőben rá lehet pirítani. 

Nagyon egyszerű fasírt

8 főre

  • 500 g darált hús
  • 250 g felkockázott füstölt szalonna
  • 250 g zsemle
  • 1 dl tej
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 tkanál őrölt fekete kömény (lehet több)
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 ekanál morzsolt, v. apróra vágott kakukkfű
  • 1 tkanál morzsolt, v. apróra vágott rozmaring
  • 10 szelet bacon

A zsemlét elgyurmázom a tejben, a bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni a baconnel.

A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott fasírtra egy serpenyőben rá lehet pirítani. 

Sajttal töltött rizsgolyó

4 főre

  • 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
  • 300 g zsíros sajt, trappista 1575 Ft
  • 200 g zsemlemorzsa 100 Ft
  • 2 db tojás 140 Ft
  • 1 tkanál őrölt fekete bors 20 Ft
  • 1 dl olaj a sütéshez 70 Ft

A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. Amikor kihűlt, elkeverem a tojásokkal és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható legyen. Sózom, borsozom.

A sajtot kb félkisujjnyi darabokra vágom és a lepénykékké formázott rizs közepébe helyezem, majd beburkolom vele. 

A zsemlemorzsába hempergetem, és forró olajban körbesütöm.

Banánkenyér

  • 100 g cukor 28 Ft
  • 400 g érett banán 200 Ft
  • 100 g puha vaj 400 Ft
  • 1 dl tej 30 Ft
  • 200 g liszt 40 Ft
  • 50 g kakaópor 200 Ft

A cukrot karamellizálom, beledobom a vajat, a tejet és összeforralom. Elkeverem a pépesített banánnal és a többi alapanyaggal, de egy evőkanál vajat félreteszek, amivel kivajazok egy sütőformát. Legyen krémes, kenhető, ne folyós, és ne száraz. Ha túl tömör,m egy kis tejjel lehet higítani.

A masszából kiveszek 3 evőkanállal, elkeverem a kakaóval. A nem kakaór masszát a kivajazott formába öntöm, a tetejére spirált, vagy csíkokat húzok a kakaós masszával, és a csíkokra merőlegesen egy késsel pár centinként keresztbe húzom. Ez a mintázás el is maradhat.

150 C fokos sütőben 80 perc alatt megsütöm. 

Krumplifánk (élesztős)

  • 250 g szétfővő típusú burgonya
  • 200 g sima búzaliszt
  • 50 g vaj vagy zsír
  • 20 g friss élesztő
  • 2 dl tej
  • zsír a sütéshez

A burgonyát annyi vízben, ami ellepi, puhára főzöm, még melegen lehúzom a héját, átnyomom egy krumplinyomón és a vajjal összetöröm, simára keverem.

Az élesztőt a langyos tejjel simára keverem, alaposan összegyúrom a krumplival és a liszttel, sózom.

Meleg helyen a kétszeresére kelesztem, ez kb. egy óra.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és pogácsaszaggatóval, vagy kávéscsével kb. 5 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle és ezeket még fél órát hagyom kelni. Lehet kanállal is szaggatni kisebbre, mint a képen, aki a ropogósat szereti, inkább így készítse el.

A zsírt felforrósítom, és közepes lángon a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm. Nem szabad telezsúfolni a serpenyőt, mert puffadnak, nőnek sülés közben. 

Lapcsánka

A krumplit lereszelem, annyi liszttel összedolgozom, hogy formázható legyen nagyjából. Bő zsiradékot hevítek és abban ujjnyira terítek egy adagot, és magas lángon mindkét oldalát ropogósra sütöm. Akkor a legjobb, ha belül puha, krémes, kívül, szélein ropog.

A képen mascarponéval, de tejföllel is jó, sőt, ráolvasztott sajttal a legjobb.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ingyenes utazás a Volánbuszokon: sokan nem tudják, hogy nekik is jár a kedvezmény – Mutatjuk a listát

Meglepően sokféle kedvezmény van, egyáltalán nem csak a nyugdíjasokra vagy a diákokra vonatkozik

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...