10 olcsó és praktikus strandétel

Itt a szezon, ezeröt a lángos, így érdemes elgondolkozni, vajon nem járunk jobban pár doboz szuperfinom és szállítható fogással? De, jobban jártok.

Sonkás pite

Az alap a tészta, ez a mennyiség egy 26-28 centis formához elég.:

  • 250 g liszt (lehet gluténmentes is, ez a tészta elbírja)
  • 150 g zsír (lehet ,más zsiradék is)
  • kb 1 dl víz
  • 1 tkanál só

Az alapanyagokból tésztát gyúrok, egy órára hűtőbe teszem. Kinyújtom, és kibélelek vele egy formát. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm, kiveszem, megszurkálom egy villával, majd további 5 percig sütöm.

Utána lehet tölteni. A fenti képen maradék szétcincált sonka, leforrázott csalán, medvehagyma a töltelék, amit leöntöttem az alábbi keverékkel, és a 180 C fokos sütőben még sütöttem 30 percig.:

  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín

A lenti képen maradék szétcincált sonka, összedarabolt medvehagyma és szintén maradék, vékonyra szeletelt sajt van. Miután megsült, érdemes pihenteti fél órát, akkor nagyon szépen szeletelhető.

Rizskoch túróval

4 főre

  • 400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve 
  • 200 g túró
  • 1 ekanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja (opcionális)
  • 4 db tojás
  • 50 g vaj 
  • 1 nagy csipet só

Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom. Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.

Lehet köríteni lekvárral, akármivel, elbír sokféle finomságot maga mellett.

Sajtos felfújt

4 db

Bár frissen az igazi, jól szállítható fogás ez is.

  • 4 db tojás
  • 10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
  • 40 g és 1 ekanál vaj
  • 40 g liszt
  • 3 dl tej
  • zsemlemorzsa
  • opcionális: 4 ekanál finomra vágott spenót, petrezselyem, zsálya, bazsalikom

A lisztet simára keverem az apránként hozzáadott tejjel, felmelegítem, és belekeverem a vajat, és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.

A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom. 

A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom.

Zöldséges tortilla

4 főre

  • 8 db egész tojás
  • 500 g leveles zöldség (a képen kel, de spenót is tökéletesen illik hozzá)
  • őrölt fekete bors
  • őrölt szerecsendió
  • 1 ekanál zsiradék

A tojást habosra verem, fűszerezem. A zöldséget összevágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és közepes lángon melegítve beleöntöm a tojás felét. Rápakolom a zöldségeket, leöntöm a tojással. Fedő alatt alacsony lángon addig sütöm, amígy összeáll. Akkor egy tányér segítségével megfordítom és a másik oldalát is készre sütöm. Szeletelhető, hidegen és melegen is finom. 

Empanadas

kb. 10 db

A tészta:

  • 500 g búzaliszt
  • 100 g  sertészsír, vagy vaj 
  • 1 ekanál víz, ha a liszt és a tészta nem áll össze egyáltalán
  • 10 g só
  • 1 felvert tojás a kenéshez (elmaradhat, de így szebb lesz)

Az alapanyagokat alaposan eldolgozom, legyen jól gyúrható, kompakt tészta. Kb. 2 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi köröket szaggatok belőle, a közepére egy evőkanál tölteléket rakok, félbehajtom, a széleit összenyomkodom, felsodrom, és 150 C fokos sütőben 30 percig sütöm. Napokig elátt, de légmentesen lezárt dobozban kell tárolni, különben kiszárad!

A töltelék:

A képen egy rész fagyasztott spenótlevél kiengedve, kinyomkodva, egy rész túró, egy rész krémsajttal töltött táskák vannak. Mehet bele vöröshagymán lepirított darált hús, füstölt hal, krémsajttal, sajt is, a lényeg, hogy a töltelék szaftos legyen. 

  • 4 db tojás
  • 10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
  • 40 g és 1 ekanál vaj
  • 40 g liszt
  • 3 dl tej
  • zsemlemorzsa

A lisztet csomómentesre keverem a tejjel, felmelegítem és belekeverem a vajat és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.

A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom. 

A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom. 

Májpástétom

8 főre

  • 500 g darált hús
  • 250 g csirkemáj kisujjnyi darabokra vágva
  • 250 g füstölt szalonna felkockázva
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 ekanál kakukkfű
  • 10 szelet bacon

A bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni. 

A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott pástétomra egy serpenyőben rá lehet pirítani. 

Nagyon egyszerű fasírt

8 főre

  • 500 g darált hús
  • 250 g felkockázott füstölt szalonna
  • 250 g zsemle
  • 1 dl tej
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 tkanál őrölt fekete kömény (lehet több)
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 ekanál morzsolt, v. apróra vágott kakukkfű
  • 1 tkanál morzsolt, v. apróra vágott rozmaring
  • 10 szelet bacon

A zsemlét elgyurmázom a tejben, a bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni a baconnel.

A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom. Ha melegen szeretnéd tálalni, a hidegen felvágott fasírtra egy serpenyőben rá lehet pirítani. 

Sajttal töltött rizsgolyó

4 főre

  • 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
  • 300 g zsíros sajt, trappista 1575 Ft
  • 200 g zsemlemorzsa 100 Ft
  • 2 db tojás 140 Ft
  • 1 tkanál őrölt fekete bors 20 Ft
  • 1 dl olaj a sütéshez 70 Ft

A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. Amikor kihűlt, elkeverem a tojásokkal és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható legyen. Sózom, borsozom.

A sajtot kb félkisujjnyi darabokra vágom és a lepénykékké formázott rizs közepébe helyezem, majd beburkolom vele. 

A zsemlemorzsába hempergetem, és forró olajban körbesütöm.

Banánkenyér

  • 100 g cukor 28 Ft
  • 400 g érett banán 200 Ft
  • 100 g puha vaj 400 Ft
  • 1 dl tej 30 Ft
  • 200 g liszt 40 Ft
  • 50 g kakaópor 200 Ft

A cukrot karamellizálom, beledobom a vajat, a tejet és összeforralom. Elkeverem a pépesített banánnal és a többi alapanyaggal, de egy evőkanál vajat félreteszek, amivel kivajazok egy sütőformát. Legyen krémes, kenhető, ne folyós, és ne száraz. Ha túl tömör,m egy kis tejjel lehet higítani.

A masszából kiveszek 3 evőkanállal, elkeverem a kakaóval. A nem kakaór masszát a kivajazott formába öntöm, a tetejére spirált, vagy csíkokat húzok a kakaós masszával, és a csíkokra merőlegesen egy késsel pár centinként keresztbe húzom. Ez a mintázás el is maradhat.

150 C fokos sütőben 80 perc alatt megsütöm. 

Krumplifánk (élesztős)

  • 250 g szétfővő típusú burgonya
  • 200 g sima búzaliszt
  • 50 g vaj vagy zsír
  • 20 g friss élesztő
  • 2 dl tej
  • zsír a sütéshez

A burgonyát annyi vízben, ami ellepi, puhára főzöm, még melegen lehúzom a héját, átnyomom egy krumplinyomón és a vajjal összetöröm, simára keverem.

Az élesztőt a langyos tejjel simára keverem, alaposan összegyúrom a krumplival és a liszttel, sózom.

Meleg helyen a kétszeresére kelesztem, ez kb. egy óra.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és pogácsaszaggatóval, vagy kávéscsével kb. 5 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle és ezeket még fél órát hagyom kelni. Lehet kanállal is szaggatni kisebbre, mint a képen, aki a ropogósat szereti, inkább így készítse el.

A zsírt felforrósítom, és közepes lángon a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm. Nem szabad telezsúfolni a serpenyőt, mert puffadnak, nőnek sülés közben. 

Lapcsánka

A krumplit lereszelem, annyi liszttel összedolgozom, hogy formázható legyen nagyjából. Bő zsiradékot hevítek és abban ujjnyira terítek egy adagot, és magas lángon mindkét oldalát ropogósra sütöm. Akkor a legjobb, ha belül puha, krémes, kívül, szélein ropog.

A képen mascarponéval, de tejföllel is jó, sőt, ráolvasztott sajttal a legjobb.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.