Finom és olcsó müzli házilag

A zabpehely az egyik leggazdaságosabb reggeli, és bár nagy választékban lehet kapni készen bekevert, ízesített termékeket, de ezek vagy nagyon drágák, vagy a legolcsóbbaknál pedig még olcsóbban, kevés munkával tudsz egészen extra müzlit készíteni te magad.
A kulcs a pirítás, és az alapanyagok okos összeválogatása.
- 500 g zabpehely 279 ft (558 ft/kg)
- 100 g natúr földimogyoró 145 ft (1448 ft/kg)
- 100 g cukor 23 ft (229 ft/kg)
- 100 g szezámmag 160 ft (1595 ft/kg)
- 100 g mazsola (opcionális) 130 ft (1318 ft/kg)
- só
A müzlink 818 ft/kg lesz, a legolcsóbb, ennél sokkal szerényebben összeállított müzlik 1200 forintnál kezdődnek kilónként.
A zabpelyhet, földimogyorót és szezámmagot sózom, egy száraz serpenyőben, sűrűn rázogatva aranybarnára pirítom, félreteszem.
A cukrot éppen világos aranybarnára karamellizálom, ráöntöm a magokat, összekeverem és hagyom kihűlni, akkor ha nagyon darabos, összetöröm, és a mazsolával kikeverem.
Tárolás befőttesüvegben, hűvös, sötét helyen.
A zabpehely sós felhasználásáról itt írtunk, a reggeli édes változatokról pedig itt.