Röviden a Temuról azt lehet megemlíteni, hogy egy 2022-ben alapított online piactér, aminek segítségével a vásárló magával a kereskedőpartnertől tud vásárolni, így a termék sokkal olcsóbb. Sokan szeretik, sokan viszont elítélik a termékek minősége miatt, de más problémák is felmerültek már az oldallal kapcsolatban. A temu.com milyen oldal? Ezt a kérdést igyekszünk körbejárni.

A fentebb említett problémák egyike, hogy elképzelhető, bizonyos termékeket kényszermunkával állítanak elő. Felmerült még az is, hogy a kézhez kapott termékek nem minden esetben felelnek meg a honlapon szereplő leírásnak. Főként minőségbeli kifogásokról lehetett hallani, de tegyük hozzá, a Temu tényleg filléres árakon kínálja a portékát. Olcsó húsnak meg ugye híg a leve. Ezekről korábban itt írtunk.

A legújabb temu-fejlemény

Egy új kutatásból kiderült, melyik korosztályból kerülnek ki a Temu törzsvásárlói. Őket nevezte el a Z generáció ”Temu áldozatoknak”. A Zoomerek, vagy a Z generáció tagjai (az 1995 és 2009 születettek) nem támogatják az olcsó, rossz minőségű termékek túlvásárlását. De kik a törzsvásárlók? A legtöbben az amerikaiak közül az 59 évesnél idősebb korosztályból vásárolnak, illetve az X generáció is sokat költ a weboldalon. Páran azt mondták, azért rajonganak a termékekért, mert emlékezteti őket a késő esti televíziós reklámok árucikkeire, illetve mert betölti az űrt, amit egy másik, már megszűnt üzletlánc hagyott maga után. A Temu honlapja mesterséges intelligenciát használ a vásárlói szokások monitorozására, így képes rávenni a tömeges vásárlásra.

Nemrégiben a Pénzcentrum készített egy videoblogot, amiben beszámoltak a  fejleményekről és arról, mit tehetünk, hogy biztonságosabb legyen az online vásárlás:

Mire érdemes odafigyelni a temu.com-on?

Első sorban egy erkölcsi dilemmával szembesülünk: el kell döntenünk, hogy elköltjük-e a pénzünket, ezzel esetlegesen támogatva a kényszermunkát, vagy inkább lemondunk az olcsó termékekről. Gondoljuk át, mit tudunk arról, hogy a temu.com milyen oldal valójában.

Ugyanakkor ki ne szeretne jó áron vásárolni? Az elmúlt 2 évet alaposan megsínylette a pénztárcánk, teljesen érhető, ha valaki szeretne olcsóbban hozzájutni egy-két (vagy akár több) dologhoz. Na de, vissza a biztonságos vásárláshoz:

  1. Ha vásárolni szeretnénk, a következő tudatos lépésünk az lehet, hogy utánajárunk hova van bejegyezve a vállalkozás, milyen értékelései vannak. Ez alapján el lehet dönteni, hogy biztonságos lesz-e a vétel.
  2. Amikor letöltjük az appot, akkor jól fontoljuk meg, mire adunk engedélyt. Az app megfigyeli vásárlási szokásainkat, ezzel elénk tárva bizonyos termékeket, ami segítheti is a vásárlás folyamatát, viszont nem feltétlen ülvan szüksége egy ilyen weboldalnak a helyzetünk megadására, a kamera és a mikrofon hozzáférésére. Szánjuk rá az időt, hogy elolvassuk az adatvédelmi szabályt és a jogosultság kezelő tájékoztatót.
  3. A hamisítványok ellen nehéz fellépni, mert ha mondjuk kisebb a termék mérete, vagy másmilyen a kamera, nincs rajta a logó, akkor nem számít hamisítványnak. Mindenesetre ne lepődjünk meg, hogyha a honlapon márkásnak felmutatott árucikket megrendelve nem ugyanaz a minőség érkezik hozzánk.

Legyünk tudatos vásárlók, tegyünk a fogyasztóvédelemért! Ha panaszunk van, arról tegyünk bejelentést, mert így lehet változásokat elérni. Ha több panasz érkezik a hatóságokhoz kötelességük eljárást indítani.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...