Öt-és húszezer közé tehető azon ehető növényfajok száma, amik fellelhetőek a természetben, mi mégis ennek a töredékét fogyasztjuk. Pedig sokat lehet spórolni a mindennapokban és az ételeinket is izgalmasabbá tehetjük, ha mi magunk nevelünk ehető növényeket. Ha a kertünk kialakításakor figyelembe vesszük a fenntarthatósági szempontokat, akkor nemcsak spórolhatunk, de hosszú távra megalapozhatjuk az egészséges és környezetbarát növénytermesztést.
Fenntarthatóság a növénytermesztésben
Ma már minden területen a fenntarthatóságra törekszünk, mit jelent ez a kertészkedésnél vagy akár a balkonládában termesztett növények esetében? Mire figyeljünk, ha mi magunk szeretnénk ehető növényeket termelni otthonunkban?
A permakultúra az alapja a fenntartható mezőgazdaság kialakításának, de a kerttervezésnél is érdemes erre alapozni, mert a lényege, hogy a legkevesebb külső erőforrás használatával, az energia és tápanyagok felhalmozását részesítsük előnyben.
Jó szolgálatot tehet egy komposztáló, amit akár a társasház kertjében is elkészíthetünk, ez lesz növényeink tápanyag forrása. Gyűjtsük össze az esővizet, ne hagyjuk csak úgy elfolyni. A legegyszerűbb, ha hordót teszünk az eresz alá, de ki lehet alakítani pl. egy csatornarendszert, ami eleve egy kis tavacskába gyűjti az esővizet.
Az ehető növények társítása
Maga a növénytársítás is könnyíti a munkánkat és elősegíti a megfelelő növekedést és minimalizálja a külső beavatkozás szükségességét. Jó példa erre, ha a paradicsom közé ültetjük a bazsalikomot. Kevésbé kell gazolni, mert a bazsalikom takarja a talajt, nem enged teret a gyomoknak és még a termés íze is jobb lesz.
A növénytársításra népszerű példa még a “három nővér” vetési mód, amikor kupacot halmozunk a földből és annak a tetejébe kukoricát vetünk, mellé babot, a kupac köré pedig tököt. Egyrészt a kukoricára fel tud futni a bab, és közben a gyökérzete gazdagítja a talajt, mivel nitrogént köt meg. A tök hatalmas levelei pedig nem hagyják kiszáradni a talajt.
Ha magaságyásokat készítünk, a rétegzett komposzt és föld miatt több tápanyagokat kapnak a növények, gyorsabban növekednek és többféle növényt ültethetünk egybe. Az ehető növények termesztésénél a növénytársítással szintén hatással lehetünk arra, hogy serkentsük az egyes növények fejlődését. Ehhez figyelembe kell venni néhány alapvető szabályt, hogy mit szabad és mit nem egymás közelébe ültetni. Figyeljünk a növények magasságára, hogy ne árnyékolják be egymást és fontos, hogy hasonló fényigényű növényeket egymás mellé ültessünk. Arra is ügyeljünk, hogy azonos vízigényű növények kerüljenek egymás mellé, hogy ne szívják el egymás elől a tápanyagot.
Érdemes figyelembe venni, hogy mely növények segítik egymás növekedését és mik azok, amik elnyomják egymást vagy kártevőket vonzanak. A fokhagyma például rendkívül hatékony a rovarok távol tartásában, de a káposztafélék vonzzák a rovarokat. A paradicsom és a burgonya ugyanazokra a betegségekre hajlamos, így azokat sem szerencsés egymás mellé ültetni. A szőlőnek például savanyúbb lesz az íze, ha valamilyen káposztafélét ültetünk a közelébe.
Megoldások öntözésre
Nyilván a legoptimálisabb az esővizet felhasználni az öntözéshez, ehhez a legegyszerűbb az eresz alá állított hordókban eltárolni a vizet. Ha van lehetőségünk, kialakíthatunk olyan öntözőrendszert, ami föld alatti tárolókba vezeti az esővizet vagy egy kerti tóba.
Rendkívül víztakarékos az olla, vagyis agyagedény használata. Mivel beássuk a földbe a növényhez lehető legközelebb, ezért a legoptimálisabb módon adagolja a vizet és pont oda juttatja, ahol szükség van rá, közvetlenül a növény gyökereihez.
Ehető növények a természetben
Nagyon izgalmas ehető virágok vannak, amit salátába vagy díszítésként is felhasználhatunk, de többféle fa levelét (például a közönséges bükk) is párolhatjuk, keverhetjük főzelékbe. Ugyanannyira tápanyag dúsak, mint a konyhánkban elterjedtebb felhasználású növények, ráadásul ingyen hozzájuthatunk.
További fenntartható ötletek az ehető növényekhez
A palántázást akár az ablakpárkányon elkezdhetjük, például a tojáshéj remek helyet ad a palántáknak. Az ültetésbe bevonhatjuk a gyerekeket is, és ezt a lakásban ugyanúgy megtehetjük, ha nincs kertünk. Jó program az ehető vadon termő növények felfedezése és begyűjtése is, bár számos közülük valószínűleg a kertünkben is nő vagy felbukkan a virágládában.
Ha helyet biztosítunk a hasznos állatok számára is a kertünkben, akkor sok kártevőtől szabadíthatnak meg bennünket, amik egyébként a növényeinket támadnák meg. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég egy madáretető, ami odavonzza a madarakat. Ültessünk olyan virágokat a kiskertünk mellé vagy a balkonládánkba, amelyek odavonzzák a méheket. De a sünök is nagyon hasznosak, hiszen megeszik a kártevőket, biztosítsunk számukra megfelelő búvóhelyet a kertünkben.
Akár a belvárosban is megvalósíthatjuk, hogy az általunk gondozott kertben termő saját növényeinket fogyasszuk. Egyre több közösségi kert kerül kialakításra a városi részek elhagyott telkein. Az alábbi keresővel megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső közösségi kertet: kozossegikertek.hu/kertek/