Műfüvet szeretnél, de nem tudod milyen típusra lenne szükséged? Esetleg az érdekel, milyen lépésekből áll a kültéri műfű lerakása házilag? Segítünk! Átnézzük, mi alapján kell választani, és hogyan kell szakszerűen rögzíteni. Arra is kitérünk, mire kell odafigyelned, ha ezt a gyepet választod.

Beltéri vagy kültéri?

A kültéri és beltéri műfű között vannak különbségek, így nem mindegy melyiket vesszük meg. De honnan tudhatjuk melyik melyik? Ha az árakat nézzük, a kültéri mindig drágább lesz, mert többet kell „tűrnie”. Gondolunk itt az esőre, a talaj légzésének fontosságára, az UV sugárzásra. A beltéri műfű gyorsan kifakulna és roncsolódna, ha kitennénk.

Kültéri műfű lerakása házilag

Fontos, hogy a felület tiszta legyen és egyenletes. Ha betonra, fára vagy egyéb kemény talajra szeretnénk tenni, akkor takarítsuk le alaposan, a hézagokat töltsük fel és ügyeljünk, hogy növényrészek se maradjanak. Ha puhább felületre tervezzük a műfű lerakását, akkor stabilabbá és porózussá kell tennünk. El kell távolítani a talaj felső rétegét és fel kell tölteni homokkal, legalább 7 cm vastagon. Geotextillel tudjuk megelőzni a gyomok növekedését, így ebből is kell egy réteg a műfű alá.

Tipp: A szőnyeget sniccerel vagy késsel lehet könnyen alakítani. Nem szabad reszelni, és oda kell figyelni a szálirányra, tehát ne szeljük keresztül, a vágást a hátoldalon végezzük.

Terítsük ki úgy, hogy szorosan passzoljon mindenhol. A tekercseket azonos irányba kell letenni, majd öntapadós illesztőszalaggal kell összeragasztanunk őket. Ha a szőnyeg simán fekszik a ragasztózást követően, utána kezdhetünk neki a szegélyzárók mentén is méretre vágni.

Ez után már csak rögzíteni kell. Kisebb terület esetében elegendő, ha a széleken, sarkokon kapcsokat használunk. Ha nagyobb felületről van szó, használjunk ragasztót az egész műfüvön, legalább fél órán át súlyozzuk is amíg megszárad. Majd ezt követően használjunk kapcsokat a széleken, 2 méterenként. Extra védelmet nyújt, ha kvarchomokkal megszórjuk. Végül seprűvel és kefével menjünk át rajta, a fűszálakkal ellentétes irányban.

Ápolása: Időnként slagozzuk és seperjük át, hogy tisztán tartsuk. Néha szükség lehet fertőtlenítésre, gombairtásra.

Mik a hátrányai?

Megvan a maga hátránya a műfű adta kényelemnek is:

  • olyan hőszigetet alkot, mint egy burkolt felület, ezért megnő a felszíni hőmérséklet, ami kellemetlen a háziállatoknak és az embereknek is
  • takarítani kell, hogy szép maradjon
  • szennyezi a környezetet, hiszen kopik, porlik, a mikroműanyagokat pedig belélegezzük
  • tönkremegy alatta a talaj
  • ha felszedtük, veszélyes hulladékként kell kezelni

Milyen területre érdemes műfüvet tenni?

Már tudjuk, hogy milyen problémák vannak a szintetikus anyagból készült gyeppel. Ezek miatt lehetőleg csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol nem tud nőni a fű, vagy ha nem tudjuk gondozni a természetes füvet a kertünkben.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...