Az elöregedett, sokszor elhanyagolt fák nagy veszélyt jelentenek a környezetükre, hiszen egy nagyobb szélvihar könnyen kidöntheti őket. Május elejétől augusztus végégig számíthatunk viharokra, jellemzően ebben az időszakban keletkezik a legtöbb kár. Fontos tisztában lennünk a szabályokkal, mert a legtöbb esetben egy fa kivágásának – még akkor sem, ha az beteg – csak úgy nem eshetünk neki. Hogyan történik egy magas fa kivágása házilag? Mikor kell szakembert hívni, mennyibe kerül a munka? Utánajártunk.

Engedély nélkül még csak a baltára se gondoljunk

A fák megbetegedhetnek, elöregedhetnek, balesetveszélyessé válhatnak, ilyenkor nem nagyon van más választásunk, ki kell őket vágni. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a fakivágás szabályaival: nagyobb településeken bizonyos méretű fákat csak engedéllyel vághatunk ki. Általában a jegyzőnek kell beadni a kérelmet, amiben meg kell indokolni, hogy miért van szükség a fa eltávolítására. Az ügyintézést nem ajánlatos megspórolni, mert bírság lehet a vége, ha lebukunk.

Általánosságban elmondható, hogy a 10 centiméternél nagyobb törzsátmérővel rendelkező díszfák esetében engedély szükséges a kivágáshoz. A gyümölcsfáknál 20 centiméter a határ.

Budapesten, a megyei jogú városokban, a nagyobb lélekszámú településeken nemcsak közterületen, hanem belterületen is fakivágási engedélyt kell kérni. Kisebb községekben, falvakban is érdemes utánanézni a szabályoknak, nehogy kellemetlen meglepetés érjen egy súlyos büntetés formájában.

Mennyibe kerül egy fa kivágása, ha képzett favágót hívunk?

Az árakat két dolog határozza meg: az egyik a fa mérete, törzsének átmérője, magassága, a másik pedig, hogy milyen minőségű a lombkorona alatti terület. Utóbbi azért fontos, mert másként kell dolgoznia egy favágónak, ha pl. a családi ház egy része, esetleg valamilyen melléképület van a fa közvetlen közelében.

A lakott területen belüli fakivágás komoly dolog, csak felkészült szakember végezhet legálisan ilyen tevékenységet Magyarországon. Az illetőnek rendelkeznie kell fakitermelői bizonyítvánnyal, fakitermelésben eltöltött munkaidővel, és meg kell szereznie a lakott területi fakitermelői engedélyt, valamint az ipari alpinista végzettséget.

Az interneten számos fakivágással foglalkozó vállalkozást találunk. Ki olcsóbban, ki drágábban dolgozik, de számottevően nem nőttek a munkadíjak az elmúlt évekhez képest. Az árak között néhány ezer forintos eltérések, illetve számítási módszerkülönbségek adódnak, de kimagaslóan magas vagy alacsony munkadíjakkal nemigen találkozhatunk.

Egy nem túl magas, vékony törzzsel rendelkező fa kivágása 5-15 ezer forint, egy közepes 15-50 ezer, egy nagyobb 45-80 ezer forint is lehet. Egy extra méretű fa kivágása 85 ezer forintról indul.

Egy közvetítő oldal adatai alapján 2023-ban egy fakivágás átlagos költsége 20-80 ezer forint. Becslésük szerint a legtöbb háztulajdonos átlagban 45 ezer forint körüli összeget fizet ki a munkáért. Természetesen ezek a számok csak tájékoztató jellegűek, hiszen az árat minden esetben a kivágandó fa alapján határozzák meg.

Érdemes több ajánlatot is kérni, mert ha a munkadíjakon nem is, az egyéb költségeken valamennyit spórolhatunk: vannak olyan vállalkozók például, aki pénzt kérnek a terepszemléért, míg másoknál ezt tartalmazza a szolgáltatás. Az árat az is befolyásolhatja, hogy milyen településen élünk, milyen időszakban keresünk szakembert, mennyire sürgős a munka. Jellemzően tavasszal és ősszel fut be a legtöbb megkeresés, ilyenkor kénytelenek vagyunk várni.

Magas fa kivágása házilag – mikor igen és mikor ne?

Kisebb fának számítanak a 8 méter alattiak, ezek főleg a gyümölcsfák. Egy közepes fa 8-22 méter magas, ilyen fajta például a hárs, a juhar és a szil. A magas fák 22-25 méter közöttiek, átlagosan a tölgy és a nyír nő ekkorára. Extrém nagynak számít a 25 méter feletti fa: egy diófa akár 30 méteresre is megnőhet, bizonyos fenyők pedig a 40 métert is elérhetik.

Mikor vágjuk ki a fát?

Télen a fák nyugalmi időszakukat töltik, a legtöbb esetben leveleiket pedig elhullajtották még az ősz folyamán. Így sokkal könnyebb áttekinteni a kertünket, és hamarabb észrevesszük a beteg, elszáradt fákat, bokrokat is. Ezek kivágása pedig jóval könnyebb, ha nem nehezíti meg a nagy korona, vagy az átláthatatlan, gyakran szúrós lombozat a dolgunkat – mutat rá az Agroinform.

Az iránymutatás szerint a munkát erősen ajánlott az ősztől a tél végéig tartó nyugalmi időszakra tenni, amikor a természetvédelmi kockázat elenyésző.

Magas fa kivágása házilag – inkább bízzuk szakemberre!

A fakivágás a kerti munkák egyik legnehezebbike. Komoly balesethez vezethet, ha nem hozzáértő végzi. Egyszerűnek tűnhet, de a valóságban könnyen előfordulhat, hogy a fa nem oda dől, ahová mi azt számítottuk. A helytelen technika vagy a rossz eszközhasználat miatt jelentős anyagi kár érhet minket (vagy éppen a szomszédot), nem beszélve arról, hogy a testi épségünket is kockára tesszük.

Ha mégis belevágunk…

A favágás irányítójának még kisebb méretű növény esetén is nagy fegyelemre és sokrétű odafigyelésre van szüksége. Kezében a fűrésszel irányítja a vágást, figyelnie kell a dőlésirányra, és jól meg kell találnia azt a pontot, amikor megindul a dőlés. És még mindemellett oda kell figyelnie a munkában részt vevő többi személy épségére isírja az ezermester.hu.

A fakivágás előtt fontos megvizsgálni a fát, hogy megtudjuk, milyen eszközökre van szükségünk. Nagyméretű fák esetében például szükség lehet fűrészre, láncfűrészre, míg a kisebb fák esetében elég lehet egy kézi fűrész. A megfelelő eszköz kiválasztásához fontos tisztában lennünk a fák méretével, minőségével és szerkezetével.

A fakivágás során fontos a biztonsági előírások betartása, hogy megelőzzük a baleseteket. Először is, mindig viseljünk megfelelő védőfelszerelést, például védősisakot, védőszemüveget, védőkesztyűt és biztonsági lábtalpbetétet. Másodszor, ne dolgozzunk egyedül, hanem mindig legyen mellettünk valaki, aki segíthet, ha szükséges. Harmadszor, figyeljünk a környezetre, és ellenőrizzük, hogy nincs-e olyan tárgy vagy épület, amelyet a fakivágás során sérülni fog.

Az alábbi videók segítségünkre lehetnek:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor jönnek az új KRESZ-szabályok? Nagy változás készül, mutatjuk, mire számíthatunk

Lázár János építési és közlekedési miniszter nyújtja be javaslatot a KRESZ, valamint a közlekedési szabályrendszer megreformálására. A javaslattételt a kapcsolódó tudományos tartalmak áttekintése, továbbá...

Kerti tó házilag: töredékáron elkészül, ha te csinálod

Sokak számára a kertészkedés, barkácsolás jelenti a kikapcsolódást. Egy kisebb tó kertünk dísze lehet, ha megfelelően alakítjuk ki - nyilván nem elég egy lyukat...

Mit kell vinni a kórházba? Részletes lista, hogy ne érjen meglepetés

Készen kell állnunk a váratlan helyzetekre: bármikor előfordulhat, hogy egy családtagunk rosszul lesz és kórházba kerül. Jól jön, ha az embernek van egy külön...