Eső és napsütés szinte napról napra fog váltakozni áprilisban, ahogy ettől a bolondnak titulált hónaptól már megszokhattuk. Jó hír azonban, hogy kifejezetten nem lesz, úgyhogy végleg kikapcsolhatjuk, vagy legalábbis takarékra csavarhatjuk a fűtést. Egy biztos: nem lesz nagyobb a fűtésszámla a következő egy hónapban. 30 napos időjárás előrejelzésünkből ez is kiderül.

Áprilisra azt szokták mondani, hogy ilyenkor bolond az idő. Ez ugyan csak népi megfigyeléseken alapszik, de valóban jellemző erre a hónapra, hogy változékony az időjárás. Ez még a globális felmelegedés következtében átalakult éghajlatunkon sem változott lényegében. Igazi hideg már nem lesz, ezen akár spórolhatunk is.

Sok eső, de enyhe időjárás várható

Hogy milyen lesz az időjárás áprilisban? Röviden: változékony. Hosszabban azt lehet mondani, hogy többnyire enyhe idő lesz, a nappali hőmérséklet alig esik 10 fok alá, és a hónap utolsó hetében végig 20 fok fölött lesz az átlagos hőmérséklet. Csapadék tekintetében sem lesz rossz hónapunk, hiszen ugyan lesznek kifejezetten esős napok, de arányában több lesz a napos, vagy esetleg felhős, de száraz nap.

  • Esővel indul a hónap, viharok is várhatók,
  • a csapadék lehűlést hoz április első hetére,
  • a második héten napos, enyhébb idő lesz,
  • sajnos az esős időszakok pont hétvégére esnek (április 7-8. és 14-15.),
  • a harmadik héten igazi változékony, „áprilisi idő” lesz,
  • az utolsó héten végig meleg lesz és napsütés.

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a időjárás meg fog felelni az ilyenkor szokásosnak, még ha a csapadék mennyisége összességében el is marad az éghajlatnak megfelelőtől.

Letekerhetjük a fűtést, kevesebb lesz a rezsi

Mint a fentiekből is kitűnik végre egy olyan hónapunk lesz, amikor gyakorlatilag elfelejthetjük a fűtést. Ha nincs idős vagy beteg családtagunk, nincs kisgyerek a házban, akkor akár ki is kapcsolhatjuk. Ha valaki fázós, érdemes alapszinten bekapcsolva hagyni a fűtést, hogy ne hüljön ki a lakás, mert akkor nehéz felfűteni és többe is kerül, mint szinten tartani. Hazaérkezés után fel lehet venni a fűtést egy kicsit nagyobbra, az megadja a komfortérzetünk. Ha átmelegedtünk, nyugodtan levehetjük, megfelelően meleg, de kényelmes, otthoni ruházattal (kardigán, mellény, egy jó kapucnis pulcsi, gyapjúzokni vagy egy puha mamusz) fenntarthatjuk a kényelmes testhőmérsékletet.

A jó idő jó hír az alacsonyabb költségvetésű családoknak, mert így a nem csak fajlagosan csökken a rezsi, de akár a rezsicsökkentett értékhatár alá kerülhetünk.

Ahogy pedig egyre több a napfény, az elektromos áramon is spórolhatunk.

Volt értelme az óraátállításnak

A múlt hétvégéi óraátállítást már a kényesebb alvók is megszokhatták. Ez az egy óra különbség valójában nem terheli meg a szervezetet, és tényleg csak arra kell odafigyelni, hogy időben lefeküdjünk, hogy aztán fel is tudjunk kelni. Az óraátállítás Magyarországon nagyon megéri, mivel hazánk a közép-európai időzóna keleti szélén helyezkedik el, így óraátállítás nélkül nyáron sem lenne olyan sokáig világos este, reggel pedig már hajnali fél ötkor arra ébrednénk, hogy besüt a nap az ablakon (hétvégén is). Az óraátállítás a korunk hétköznapi aktualitásának számító rezsi szempontjából is hasznos dolog, mivel így este csak később kell villanyt kapcsolnunk. Kültéren (a kertben vagy az erkélyen) például júniusban, júliusban akár este kilencig is napfénynél olvasgathatunk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tekeredik a briós: Galamb Alex ropogós példája

Nem egyszerű kitörni a hernádnémeti cigánysorról, de azért nem lehetetlen. Lelemény, szorgalom és a szokásosnál masszívabb tűrőképesség kell hozzá. A 26 éves Galamb Alex...

Mikor jönnek az új KRESZ-szabályok? Nagy változás készül, mutatjuk, mire számíthatunk

Lázár János építési és közlekedési miniszter nyújtja be javaslatot a KRESZ, valamint a közlekedési szabályrendszer megreformálására. A javaslattételt a kapcsolódó tudományos tartalmak áttekintése, továbbá...

Kerti tó házilag: töredékáron elkészül, ha te csinálod

Sokak számára a kertészkedés, barkácsolás jelenti a kikapcsolódást. Egy kisebb tó kertünk dísze lehet, ha megfelelően alakítjuk ki - nyilván nem elég egy lyukat...