Lassú élénkülést mutat a hazai használtautó-piac. Augusztusban 72 500 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 2,9 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet. 2023 első fél évében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól. Az utóbbi két hónapban a piac már felülteljesítő volt az előző évhez képest – hívta fel a figyelmet a JóAutok.hu portál a DataHouse előzetes adatai alapján.

Amennyiben a fokozatosan emelkedő trend év végéig fennmarad, úgy az első féléves elmaradás ellenére is a belföldi személyautó-átírások száma éves szinten közel kerülhet a tavalyi 825 ezres rekordértékhez.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát. Előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első három hónapban. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követnek. A leggyakoribb modellek között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával, és a Skoda Octaviával képviselteti magát. A legtöbb ügyletre – az összes adásvétel 35,3 százalékára – a fővárosban és Pest megyében került sor.

Kitértek arra, hogy a használtautó-piacon a 2023 első nyolc hónapjában gazdát cserélő 548 300 személyautó mennyisége több mint 3 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 565 800-as értéktől. Az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 70 900 darab volt. Ez közel 21 százalékkal elmaradt az egy évvel korábban mért 89 500-as értéktől – írják a közleményben.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közleményben rámutatott: Továbbra is jelen vannak a piacon az élénkülést akadályozó tényezők. A lakossági reálkeresetek szintje egyelőre nem tudott nőni, és a magas kamatok továbbra is visszafogják a részben hitelből finanszírozott vásárlásokat. Egyelőre a használtautó-import és újautó-eladások is beragadtak egy viszonylag alacsony, havi 9-9 ezres szinten. Ez szintén visszafogja a hazai használtautó-piac aktivitását – tette hozzá a vezérigazgató.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...