Fontos határidő közeledik! Azoknak, akik január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb március 1-jén éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket. Nem érdemes az utolsó pillanatig várni, ekkorra már a biztosítónál kell lennie az összegnek! Mit kell még tudni a kötelező biztosításról 2023-ban?

Kötelező biztosítás 2023: idén sem választás kérdése

Ne halogassa tovább, ha még nem fizette be a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díját az idei évre, ha január 1-jére esett az évfordulója, mert március 1-én (szerdán) lejár a 60 napos türelmi idő – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) nem választás kérdése. Célja, hogy a biztosító megtérítse azokat a károkat, amelyeket esetlegesen egymásnak okoznak a közlekedés szereplői. Ha nem kötjük meg a kötelező biztosítást, kivonhatják a járművet a forgalomból. Ha kgfb nélkül okozunk balesetet, akkor saját zsebből kell fizetnünk a felmerülő károkat. Ez akár több millió forint is lehet.

Nagyon sokba kerülhet az elfelejtett kgfb 2023-ban

Aki nem fizeti be a díjat időben, annak a szerződése díjnemfizetéssel megszűnik, és onnantól kezdve fedezetlenségi díjat kell fizetnie. Ennek az összege idén tovább emelkedett,

egy személyautóra a teljesítményétől függően 650-1400 forintot kell fizetni naponta.

A borsos fedezetlenségi díjnál is nagyobb kiadást jelenthet, ha valaki úgy kési le a határidőt, hogy biztosítót váltott volna, ez ugyanis meghiúsulhat. Ha valakinek díjnemfizetés miatt megszűnik a szerződése, akkor kizárólag a megszűnt szerződést kezelő biztosítónál kötheti meg újra azt. Vagyis hiába akart váltani például az olcsóbb díj reményében, a régi, drágább biztosítóhoz kell visszakötnie. Ilyenkor egy összegben ki kell fizetni a fedezetlenségi díjat, a 60 napos türelmi időre vonatkozó díjat és az újra kötött kgfb-szerződés teljes éves díját is.

Nincs kgfb? Akár 300 ezerre is büntethetnek

Az érvényes biztosítás nélkül közlekedő autóst a rendőrség lekapcsolhatja. Aki érvényes kötelező biztosítás nélküli gépjárművet vezet, szabálysértést követ el, az erre vonatkozó bírságot a gépjármű vezetője köteles kifizetni.

A helyszíni bírság összege 5 és 50 000 forint között mozog. Ha szabálysértési eljárás indul, akár 300 000 forint is lehet a bírság.

Ezen felül a rendőrség a gépjárművet akár ki is vonhatja a forgalomból addig, amíg nem köt az üzemben tartó új kötelező biztosítást.

Mi vár a kötelező biztosítás nélküli balesetezőkre?

A legrosszabb helyzetbe azok az autósok kerülnek, akik érvényes kgfb nélkül okoznak kárt. A Mabisz Kártalanítási Számla ilyen esetben megtéríti ugyan a vétlen fél kárát, ám a biztosítás nélkül autózó ennyivel nem ússza meg. A kárt okozónak ugyanis utólag a Kártalanítási Számla kezelője számára ki kell majd kifizetnie a kár összegét, sőt a Mabisz által felszámolt adminisztrációs költségeket is – magyarázza a Bank360.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...