Nagyon finom zserbó recept Borbás Marcsi módra: omlós tészta, krémes töltelék

Aki hagyományos és nagyon finom zserbó receptet keres, az Borbás Marcsi klasszikusával nem tud mellélőni az ünnepi asztalnál. És vendégségben is nagyot arathat, aki ezzel a zserbóval érkezik. Érdemes két tepsivel csinálni, szilveszterig simán eláll – sőt, jót is tesz a sütinek, ha van idő, hogy összeálljon.

Mit tud a nagyon finom zserbó recept?

Nem mondhatni, hogy gyors és azt sem, hogy egyszerű elkészíteni, de legalább karácsonykor ne ez legyen a fő szempont. Ezért is játszunk nyugodtan nagyban és készítsünk egyből dupla adagot.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 3 kanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

Mi lesz a töltelék?

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagy üveg sűrű baracklekvár

Csokimáz:

  • 3 kanál kakaó
  • 3 kanál porcukor
  • 2-3 kanál forró víz
  • 4 csepp olaj

Elakadtál a karácsonyi készülődés közben, nem tudod mit honnan szerezz be? Kérdezd Ügyfélszolgálatunkat és kollégáink két munkanapon belül segítenek!

A zserbó elkészítése

A lisztet kell először elmorzsolni a vajjal, igyekezzünk jól összedolgozni, ez nem egy kapkodós rész. A lényeg, hogy egyenletesen álljon össze a tészta. Jöhet a cukor, a só, a tejföllel elkevert élesztő és a tojássárgája. Ezt ismét alaposan keverjük össze és fél órát pihentessük hűvös helyen.

A pihentetés után a tésztát osszuk 4 részre és belisztezett deszkán egyenként nyújtsuk ki. 

„Tegyük magunk mellé a tepsit, amiben sütni fogjuk, és próbáljuk pontosan akkora méretűre nyújtani a tésztát. A széleket mindig nyomkodjuk egy kicsit vissza a sodrófa segítségével, így tudjuk megtartani a négyszögletes formát.” – javasolja Borbás Marcsi.

Ha megvagyunk az első lappal, lazán sodorjuk fel a nyújtófára, és terítsük a kizsírozott-lisztezett tepsibe. Kenjük meg baracklekvárral és szórjuk rá a cukros, vaníliás, darált diót. A dióra jön egy újabb tésztaréteg, majd megint lekvár és dió.

Ha a legutolsó lap rákerült a süti tetejére, akkor fontos, hogy egy villával szurkáljuk át az egész felületet, majd 175 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük meg.

A tetejére kerül majd a csokimáz, ezt elkészíthetjük, miközben sül a zserbó. 3 evőkanál kakaót a forró vízzel és a porcukorral alaposan kikeverünk és adjunk hozzá 4 csepp olajat, mert ettől lesz szép fényes a máz. Ha a zserbó kihűlt, akkor simítsuk a tetejére a csokimázat.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit ne kérdezzünk a másiktól karácsonykor és utána?

Mit ne kérdezz a másiktól karácsonykor vagy az ünnep után? Hát például azt,...

Ingyenes és olcsó budapesti parkolás a téli szünetben: mutatjuk a lehetőségeket

Az ingyenes parkolás Budapesten karácsonykor és újévkor továbbra is megmarad, pusztán arra kell figyelni, hogy a köztes napokon hol állunk.

Annyira fehérít, mint a Vanish, de feleannyiba kerül – Ugyanaz a hatóanyag és eredmény

Próbáld ki az olcsóbb verziót idén karácsonykor, és a különbözetet költsd inkább másra.

Etus vagy Janka néni volt a kedvenced? 34 kérdéses kvíz a Szomszédok teleregény világából

Teszteld a tudásod, mennyire ismered a Szomszédok teleregény szereplőit és történéseit!

Minden horgász szíve megdobban ettől az ajándéktól: amit a profi pecások is szeretni fognak

Mivel szerezhetünk örömet egy horgásznak karácsonykor?

Nem kell vagyonokat fizetni érte a boltban – így készíts házi kombuchát

A kombucha a boltban drága mulatság, otthon viszont fillérekből kijön. Megmutatjuk, hogyan lesz pár alapanyagból saját, buborékos italod, minden varázslat nélkül.