Nagyon finom zserbó recept Borbás Marcsi módra: omlós tészta, krémes töltelék
Aki hagyományos és nagyon finom zserbó receptet keres, az Borbás Marcsi klasszikusával nem tud mellélőni az ünnepi asztalnál. És vendégségben is nagyot arathat, aki ezzel a zserbóval érkezik. Érdemes két tepsivel csinálni, szilveszterig simán eláll – sőt, jót is tesz a sütinek, ha van idő, hogy összeálljon.
Mit tud a nagyon finom zserbó recept?
Nem mondhatni, hogy gyors és azt sem, hogy egyszerű elkészíteni, de legalább karácsonykor ne ez legyen a fő szempont. Ezért is játszunk nyugodtan nagyban és készítsünk egyből dupla adagot.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 3 kanál tejföl
- 2 tojássárgája
- csipet só
Mi lesz a töltelék?
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 nagy üveg sűrű baracklekvár
Csokimáz:
- 3 kanál kakaó
- 3 kanál porcukor
- 2-3 kanál forró víz
- 4 csepp olaj
Elakadtál a karácsonyi készülődés közben, nem tudod mit honnan szerezz be? Kérdezd Ügyfélszolgálatunkat és kollégáink két munkanapon belül segítenek!
A zserbó elkészítése
A lisztet kell először elmorzsolni a vajjal, igyekezzünk jól összedolgozni, ez nem egy kapkodós rész. A lényeg, hogy egyenletesen álljon össze a tészta. Jöhet a cukor, a só, a tejföllel elkevert élesztő és a tojássárgája. Ezt ismét alaposan keverjük össze és fél órát pihentessük hűvös helyen.
A pihentetés után a tésztát osszuk 4 részre és belisztezett deszkán egyenként nyújtsuk ki.
„Tegyük magunk mellé a tepsit, amiben sütni fogjuk, és próbáljuk pontosan akkora méretűre nyújtani a tésztát. A széleket mindig nyomkodjuk egy kicsit vissza a sodrófa segítségével, így tudjuk megtartani a négyszögletes formát.” – javasolja Borbás Marcsi.
Ha megvagyunk az első lappal, lazán sodorjuk fel a nyújtófára, és terítsük a kizsírozott-lisztezett tepsibe. Kenjük meg baracklekvárral és szórjuk rá a cukros, vaníliás, darált diót. A dióra jön egy újabb tésztaréteg, majd megint lekvár és dió.
Ha a legutolsó lap rákerült a süti tetejére, akkor fontos, hogy egy villával szurkáljuk át az egész felületet, majd 175 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük meg.
A tetejére kerül majd a csokimáz, ezt elkészíthetjük, miközben sül a zserbó. 3 evőkanál kakaót a forró vízzel és a porcukorral alaposan kikeverünk és adjunk hozzá 4 csepp olajat, mert ettől lesz szép fényes a máz. Ha a zserbó kihűlt, akkor simítsuk a tetejére a csokimázat.




