Meddig lehet gyűjteni a vadon termő bogyókat? Novemberben ezeket szedheted
Novemberben is bátran gyűjthetők még vadon termő bogyók, sőt, van amelyik ízesebb lesz az első fagy után. A gyűjtés szabályait mindig tartsuk be egészségünk és pénztárcánk érdekében, ha nekivágnánk az erdőnek. Íme a szabályok és a gyűjthető bogyók.
Erre figyelj a vadon termő növények begyűjtése során
- Védett területen, magánterületen nem szabad gyűjteni, vagy kell hozzá a tulajdonos engedélye.
- Vadon termő bogyók esetén is igaz: 2 kg/fő/nap a maximális szedhető mennyiség.
- Nem minden gyógynövény ismerhető fel elsőre, ezért nagyon fontos, hogy csak akkor szedjünk le egy növényt, ha egyértelműen meg tudjuk állapítani róla, hogy melyik fajról van szó.
4. Figyeljünk a védett növényekre! Egyes növények eszmei értéke 250 ezer forint is lehet, ha ebből nagy mennyiséget szedünk le, az természetkárosításnak minősülhet, amely akár börtönbüntetést is vonhat maga után.
5. A betakarításhoz jobb ollót használni, tépni nem szabad, mert sérülhet a növény.
6. Csak egészséges terméseket gyűjtsünk be, a rovarok által megrágott, elszíneződött, sérült bogyó nem használható fel.
7. Érdemes kerülni a forgalmas, szennyezett helyeket, és a gombák mellett növő példányokat is. Fontos, hogy tiszta, vegyszermentes területről szedjük őket és a gyűjtés során külön tároljuk, ne keverjük a növényeket. Legjobb ehhez egy jól szellőző kosár és papír tasakok.
Gyógynövény gyűjtéssel kapcsolatos kérdések esetén kérdezd Ügyfélszolgálatunkat, ahol kollégáink két munkanapon belül válaszolnak!
Vadon termő bogyók novemberben
Kökény
A kökény (Prunus spinosa) apró, sötétkék bogyó, amit leginkább a fanyar ízéről ismerünk. Nyersen elég savanyú, szóval nem ez az a gyümölcs, amit csak úgy lecsipegetünk a bokorról – de ha már megcsípi a dér, kicsit édesebb és sokkal kellemesebb lesz. A legtöbben lekvárt, szörpöt vagy kökénylikőrt készítenek belőle, ami igazi őszi különlegesség.
Galagonya
A galagonya (Crataegus spp.) az egyik legismertebb vadon termő bogyó, ami nemcsak finom, hanem a népi gyógyászat egyik kedvence is. A szív és az érrendszer legjobb barátja, ezért teákban, tinktúrákban is gyakran használják. De a konyhában is sokoldalú: főzhetsz belőle lekvárt, befőttet, sőt, még galagonyaketchupot is – akár paradicsommal, akár anélkül – írja a gyogyfuveskertem.hu.
Húsos som
A húsos som (Cornus mas) élénkpiros, fanyar gyümölcs, tele C-vitaminnal és karotinoidokkal. Az északkeleti régiókban igazi klasszikus lekváralapanyag, de szörp és befőtt is készülhet belőle. Az éretlen szemeket sósan is el lehet tenni, hasonlóan az olajbogyóhoz. Régen a kertekben is gyakran nőtt, ma már inkább dísznövényként találkozunk vele. Van egy rokon faja is, a veresgyűrű som (Cornus sanguinea), aminek a bogyói feketék.
Csipkebogyó
A csipkebogyó (Rosa canina) a vadrózsa termése – piros, illatos és tele van C-vitaminnal. Teát, lekvárt vagy szörpöt is főzhetsz belőle.
Ha szárítani szeretnéd, még az első fagyok előtt érdemes leszedni, hogy ne veszítsen a vitamintartalmából. Lekvárhoz viszont kifejezetten jó, ha „dércsípte”, mert akkor édesebb. Saját kertbe is ültethető, magról is könnyen nevelhető, és nagyon mutatós bokor.
Vadkörte
A vadkörte (Pyrus pyraster) igazi hazai klasszikus, apró, de zamatos gyümölcsökkel. Általában szeptember végén, októberben érik, ilyenkor lehet gyűjteni. Frissen is ehető, de gyakran pálinkát vagy befőttet készítenek belőle – a vadkörtelekvár például remekül passzol húsételek mellé is.




