Borbás Marcsi legendás almáspite receptje: minden falatban benne van a régi idők íze

Mitől lesz az igazi egy almáspite? A legjobb, ha ezen a téren Borbás Marcsira hallgatunk és ezt az őszi vasárnapot megkoronázzuk egy békebeli almáspitével. A lényeg a tésztában rejlik, érdemes pontosan követni a receptet. Borbás Marcsi almáspite készítésben is verhetetlen.
Borbás Marcsi almáspite receptje
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 1 csomag sütőpor
- 14 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 2 ek tejföl
Mitől lesz az igazi a töltelék?
- 2,5 kg alma
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kk fahéj
- reszelt citromhéj ízlés szerint
- 1 ek búzadara

Az almáspite elkészítése
Az almáspite készítésénél fontos lépés lesz, hogy a tészta összegyúrását követően legalább egy órát a hűtőben pihentessük a tésztát. Ezen kívül gyorsan megvan a recept és könnyen elkészíthető a töltelék is, esélyünk sincs hibát véteni süti sütés közben.
Első lépésként a lisztet kell összekeverni a porcukorral és sütőporral, majd alaposan elmorzsolni az egészet a zsírral. Ezután a tésztát simára gyúrjuk a tejföllel és a tojások sárgájával.
Ha a tészta kellőképpen összeállt, akkor csomagoljuk be egy nejlonzacskóba vagy fóliába és egy órára tegyük a hűtőszekrénybe.
Amíg a tészta a hűtőben parkol, elkészítjük a zamatos tölteléket. Ehhez az almákat lereszeljük, majd megszórjuk két evőkanál cukorral, ami ahhoz kell, hogy a tészta jól kiengedje a levét.
Ezt követően viszont alaposan ki kell nyomkodni, jöhet hozzá a maradék cukor, a vaníliás cukor is, illetve a búzadara, végül ízesítsük a fahéjjal és citromhéjjal.
A lehűlt tésztát kétfelé kell szedni, az egyik felét nyújtsuk vékonyra és simítsuk be egy kizsírozott, kilisztezett piteformába. Kb. közepes méretűre lesz szükségünk.
Elakadtál pite sütés közben? Kérdezd Ügyfélszolgálatunkat, szakszerű tanácsokkal látunk el.
Jöhet rá az almás töltelék.
Nyújtsuk ki a másik tésztát is, ez lesz a pite teteje. Borítsuk az alma tetejére, formázhatjuk, díszíthetjük tetszés szerint. Legvégül ne feledjük felvert tojással megkenni és 180 fokon 25 perc alatt pirosra is sül.