Borbás Marcsi legendás almáspite receptje: minden falatban benne van a régi idők íze

Mitől lesz az igazi egy almáspite? A legjobb, ha ezen a téren Borbás Marcsira hallgatunk és ezt az őszi vasárnapot megkoronázzuk egy békebeli almáspitével. A lényeg a tésztában rejlik, érdemes pontosan követni a receptet. Borbás Marcsi almáspite készítésben is verhetetlen.

Borbás Marcsi almáspite receptje

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 14 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 ek tejföl

Mitől lesz az igazi a töltelék?

  • 2,5 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj
  • reszelt citromhéj ízlés szerint
  • 1 ek búzadara
Friss, piros alma sárga, fémből készült vödörben, őszi, napsütéses fényben

Az almáspite elkészítése

Az almáspite készítésénél fontos lépés lesz, hogy a tészta összegyúrását követően legalább egy órát a hűtőben pihentessük a tésztát. Ezen kívül gyorsan megvan a recept és könnyen elkészíthető a töltelék is, esélyünk sincs hibát véteni süti sütés közben.

Első lépésként a lisztet kell összekeverni a porcukorral és sütőporral, majd alaposan elmorzsolni az egészet a zsírral. Ezután a tésztát simára gyúrjuk a tejföllel és a tojások sárgájával. 

Ha a tészta kellőképpen összeállt, akkor csomagoljuk be egy nejlonzacskóba vagy fóliába és egy órára tegyük a hűtőszekrénybe.

Amíg a tészta a hűtőben parkol, elkészítjük a zamatos tölteléket. Ehhez az almákat lereszeljük, majd megszórjuk két evőkanál cukorral, ami ahhoz kell, hogy a tészta jól kiengedje a levét. 

Ezt követően viszont alaposan ki kell nyomkodni, jöhet hozzá a maradék cukor, a vaníliás cukor is, illetve a búzadara, végül ízesítsük a fahéjjal és citromhéjjal.

A lehűlt tésztát kétfelé kell szedni, az egyik felét nyújtsuk vékonyra és simítsuk be egy kizsírozott, kilisztezett piteformába. Kb. közepes méretűre lesz szükségünk. 

Elakadtál pite sütés közben? Kérdezd Ügyfélszolgálatunkat, szakszerű tanácsokkal látunk el.

Jöhet rá az almás töltelék. 

Nyújtsuk ki a másik tésztát is, ez lesz a pite teteje. Borítsuk az alma tetejére, formázhatjuk, díszíthetjük tetszés szerint. Legvégül ne feledjük felvert tojással megkenni és 180 fokon 25 perc alatt pirosra is sül.

Tetszett a recept? Akkord próbáld ki a Borbás Marcsi-féle szőlőszörpöt, mit megtettük, és imádtuk!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Haszonélvezeti jog és tulajdonjog – 10 tévhit, amit tudnod kell a haszonélvezeti jogról

Mikor erősebb a haszonélvezeti jog és mikor a tulajdonjog? 10 gyakori tévhit, amit tudnod kell a viták elkerülésére.

Eddig adómentes a SZÉP-kártya: 15% adót számolnak fel a határidő után

Nem biztos benne, meddig használhatja fel az egyenlegét "büntetés" nélkül? Segítünk!

Penészes a fal, húz a hideg? Így szüntesd meg a hőhidat

Ha érted, miért és hol hűl le a fal és csapódik le a pára, már kis változtatásokkal is sokat javíthatsz a lakás komfortján.

Ki veheti fel az elhunyt utolsó havi nyugdíját és hogyan? Mutatjuk az összes tudnivalót

Nem csak az elhunyt utolsó havi nyugdíja körül sok a bizonytalanság, gyakran az is kérdés, be kell-e jelenteni valahol a halálesetet.

Mennyi idő alatt megy ki egy pohár sör és egy pohár bor? Táblázatban mutatjuk testsúly szerint

Saccolni lehet vele, de az életünket ne bízzuk az alkoholszint kalkulátorra.