Az indukciós főzőlap tisztítása nem játék: így nem lesz karcos, de a legmakacsabb odaégett folt is eltűnik

Az indukciós főzőlapok gyorsak és energiatakarékosak, azonban a hosszú élettartam érdekében fontos a megfelelő karbantartás és tisztítás. Mindig olvassuk el a használati utasítást, és csak erre alkalmas szereket használjunk. Hogyan lehet az indukciós főzőlap tisztítása biztonságos? Íme a szabályok!

Az egyik legfontosabb, hogy mindig várjuk meg, amíg a főzőlap teljesen kihűl, mielőtt hozzákezdenénk a tisztításhoz. A forró felületre kerülő vegyszerek vagy vízcseppek foltokat hagyhatnak maguk után, ami hosszú távon esztétikai problémákat is okozhat. A tisztításnál kerüljük a fém kaparókat és egyéb kemény eszközöket, mivel ezek könnyen megkarcolhatják az felületet. Az erős vegyszerek, például a hipó vagy a sósav szintén kerülendők, mivel károsíthatják az anyagot. Fontos továbbá, hogy ne használjunk túl sok vizet – a felesleges nedvesség beszivároghat a főzőlap alá, és meghibásodást okozhat.

Bár a tisztítást csak kihűlt állapotban ajánlott elvégezni, a kifröccsent ételmaradékokat még melegen érdemes letörölni egy száraz kendővel, így elkerülhetjük az odaégést.

kifolyt étel az indukciós főzőlapon

Indukciós főzőlap tisztítása természetesen

Ha vegyszermentesen szeretnénk tisztítani a főzőlapot, számos házi praktika közül választhatunk. Az ecetes víz például kiváló zsíroldó: 100 ml 20%-os ecetet keverjünk el 200 ml langyos vízzel, permetezzük a felületre, majd 10-15 perc után töröljük le egy puha kendővel. A szódabikarbónás paszta is hatékony megoldás lehet, ha makacsabb foltokkal küzdünk. Ehhez 40 g szódabikarbónát keverjünk össze 40 ml ecettel, vigyük fel a főzőlapra, majd 10 perc elteltével töröljük le.

Jó megoldás még, ha forró vizes törölközőt (edzett üveg főzőlaphoz) használunk: áztassunk be egy törölközőt forró vízbe, majd helyezzük a főzőlapra 5-10 percre. Ezután szódabikarbónával és mikroszálas kendővel tisztára törüljük. A sütőporos paszta a foltokat tünteti el: keverjünk össze sütőport vízzel paszta állagúra, kenjük a foltokra, majd 15-20 perc elteltével törüljük le. A citrom természetes zsíroldó hatása is jól kihasználható. Enyhén langyos főzőlapot dörzsöljünk át egy fél citrommal, majd 10 perc után töröljük le – érdemes kesztyűt viselni a művelet során. A szódabikarbónás polírozás a karcolások ellen vethető be: készítsünk sűrű pasztát szódabikarbónából és vízből, majd finoman polírozzuk át a karcos területeket.

Ezek mind vegyszermentes, pénztárca- és környezetbarát megoldások. Alaposabb tisztítás kellene? Arra is tudunk tippeket.

Speciális termékek, kifejezetten indukciós főzőlap tisztítására

Ezeket a krémeket és eszközöket kifejezetten üvegkerámia és rozsdamentes felületekhez fejlesztették, így hozzájárulnak a főzőlap élettartamának meghosszabbításához. Figyeljünk arra, hogy a tisztítószereket a leírásuk szerint alkalmazzuk, es ellenőrizzük, hogy kompatibilisek-e a főzőlap használati útmutatójával. A Bosch és Electrolux tisztítószerei megbízhatóak, de akár a DM-ben is találhatunk megfelelő termékeket.

Kérdéseid vannak az indukciós főzőlapokról, esetleg nem tudod, milyen szert használhatsz? Keresd ügyfélszolgálatunkat, kollégáink 48 órán belül válaszolnak.

indukciós főzőlap tisztítása mikroszálas kendővel
  • Indukciós főzőlap tisztító krém: Hatékonyan eltávolítja a zsírt, szennyeződéseket és az égett foltokat anélkül, hogy károsítaná a felületet.
  • Mikroszálas törlőruha: Alaposan és hatékonyan eltávolítja a zsírt, ételmaradékokat és vízcseppeket anélkül, hogy karcolná a felületet.
  • Főzőlap kaparó: Az üveglap kaparó az égett szennyeződések egyszerű eltávolításához szükséges. Használata kis szögben ajánlott, hogy elkerüljük a karcolódást.
  • Zsírtalanító háztartási készülékekhez: speciális tisztítószer a makacs zsírlerakódások és szennyeződések eltávolítására a konyhai felületekről, főzőlapokhoz és rozsdamentes felületekhez is ideális.
  • Indukciós főzőlap védő fólia: Segít megelőzni a karcolásokat és foltokat, miközben védi a főzőlapot a hő okozta károsodásoktól.

A karcok, szépséghibák megelőzéshez a folyamatos karbantartás, rendszeres tisztítás, s a megfelelő edények használata szükséges. Mindemellett a kondicionáló kendők vagy a kondicionáló olaj segíthet, hogy a felület megőrizze fényét és védve legyen a külső hatásoktól, például az ujjlenyomatoktól. A többi háztartási eszköz karbantartásáról itt olvashatsz.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.