Spórolj a drága krémeken ezzel a trükkel: a legszárazabb bőrrel is csodát tesz a glicerin, ha így használod

Cikkünkben mutatjuk, hogy mire jó a glicerin, és hogyan készíthetünk belőle hidratáló kézkrémet minden bőrtípusra.
Télen különösen sokan küszködnek a bőr szárazságával. A hideg időjárás, a szeles idő, valamint a fűtött helyiségek száraz levegője rendkívül megviselheti a bőrünket, különösen a kezünkön. Ez azért van, mert ez a testrészünk van kitéve a leginkább az időjárás változásainak és viszontagságainak az arcunk mellett. Sok ember próbál védekezni a bőr kiszáradása ellen hidratáló kézkrémek rendszeres használatával, ám ezek gyakran drágák, és nem mindig hozzák meg a várt eredményt. Szerencsére van egy egyszerű, természetes és pénztárcabarát megoldás: a glicerin! Ha megfelelő módon használjuk, még a legszárazabb bőrt is puhává és hidratálttá varázsolja.
Mire jó a glicerin?
A glicerin (más néven glicerol) egy színtelen, szagtalan, kissé édeskés ízű folyadék, amely kiváló vízmegkötő képességgel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a levegő páratartalmát magához vonzza, és a bőrünk felső rétegébe zárja a nedvességet, ezzel megakadályozva vagy hátráltatva a kiszáradást.
Ez a csodaszer nemcsak a kozmetikai iparban népszerű hidratáló összetevő, hanem az élelmiszeriparban és a gyógyszergyártásban is széles körben alkalmazzák. Ételekben segít megőrizni a nedvességet és helyettesítheti a cukrot, mivel alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkezik, és nem emeli meg a vércukorszintet sem. Számos termékben, például szájvizekben, fogkrémekben, szappanokban és samponokban is megtalálható.
Hogyan használjuk a glicerint?
Bár a glicerin önmagában is használható hidratálásra, érdemes figyelni az arányokra és pontosan tudni, hogy hogyan hat és mire jó a glicerin. Nagyon fontos tudni, hogy ha túl nagy mennyiségben alkalmazzuk, ellenkező hatást érhetünk el, mivel a bőrünkből is elvonhatja a vizet, ezáltal kiszáríthatja azt. Éppen ezért a legjobb, ha valamilyen természetes olajjal vagy vajjal kombináljuk – például kakaóvajjal –, így kiegyensúlyozott és tápláló hatást érve el.

Házi kakaóvajas kézkrém glicerinnel
A bolti kézkrémek helyett könnyedén elkészíthetjük a saját hidratálónkat, amely nemcsak hatékonyabb lehet, hanem teljesen természetes összetevőkből áll, így biztosan nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat.
Mint már említettük a glicerint érdemes valamiféle olajjal vagy vajjal kombinálni, hogy elkerüljük azt a vízelszívó hatásának köszönhető esetlegesen előforduló kellemetlen következményét túlhasználat esetén, hogy a bőrünktől is megvonja azt.

Hozzávalók:
• 5 g méhviasz (segít megőrizni a krém állagát és védőréteget képez a bőrön)
• 25 g kakaóvaj (táplálja a bőrt, puhává és rugalmassá teszi)
• 4 teáskanál édesmandula-olaj (gyorsan felszívódik, hidratál és vitaminokban gazdag)
• fél teáskanál glicerin (megköti a nedvességet, megelőzi a kiszáradást)
• fél teáskanál körömvirágolaj (gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatású)
200 gramm glicerin körülbelül 900 forintba kerül, mivel ehhez a krémhez csak egy fél teáskanál szükséges, így sokáig kitarthat a vásárolt üvegcse.
Ha további kérdése maradt, vagy egyéb házilag készített krém recepteket keres, bátran írjon Ügyfélszolgálatunknak, ahol ingyenes és gyors segítséghez juthat!
Elkészítés lépésről lépésre:
1. Vízfürdő készítése: Egy nagyobb edénybe töltsünk vizet, majd helyezzünk rá egy kisebb edényt úgy, hogy az alja ne érjen a vízhez. Melegítsük fel a vizet, de ne forraljuk.
2. A kisebb edénybe tegyük bele a méhviaszt és a kakaóvajat, majd folyamatosan kevergessük, amíg teljesen elolvadnak.
3. Ha a méhviasz és a kakaóvaj felolvadt, adjuk hozzá az édesmandula-olajat, a glicerint és a körömvirágolajat. Keverjük jól össze.
4. Vegyük le a keveréket a tűzről, és folyamatosan kevergessük, amíg langyosra hűl. Ezután öntsük egy tiszta tégelybe, és hagyjuk teljesen kihűlni.
5. Használat: Mivel a krém elég sűrű, zsíros és tápláló, legjobb, ha esténként alkalmazzuk, amikor a bőrünknek van ideje regenerálódni.