Pont, mint a bolti, csak sokkal jobb, svéd húsgolyók recept

A svéd húsgolyók az egyszerű és nagyszerű iskolapéldája. Igazi menzás ételnek is elmegy, de cifrázható ezer módon. Elhoztuk az alapreceptet, te is elkészítheted, és jobb lesz, mint a bolti.

Mindenkinél máskor jött el a pillanat, amikor a kapitalizmus és a multik betették a lábukat a konyhába. Van olyan, akinél a nyolcvanas évek végén, az első sajtburgerért való sorbanállás jelentett ezt a mérföldkövet a Régiposta utcában. Van, akinél a cukormázas amerikai desszertek: a Dunkin Doughnuts csinos kis fánkjai. Olyan is, akinél a Pizza Hut vastag és olajos serpenyős pizzái. És van, akinél a svéd bútorbolt konyhája volt, ami megmutatta, merre vezet ki az út a milánói makarónik, borsos tokányok és csokiöntetes piskóták menzaszagú világából.

Hogy a svéd húsgolyók miért volt akkora pláne, az rejtély, mert a pizza meg a hamburger legalább valamennyire újdonság, a kötbullar viszont tulajdonképpen egy enyhén fűszerezett fasírt, amit az első időkben még krumplipürével vagy sült krumplival, barna mártással és áfonyamártással kínáltak.

Persze lehet, hogy a siker titka pont az lett, hogy az alap ismerős volt, csak a körítést cifrázták meg egy kicsit. Az étel előnye lehetett az is, hogy sokáig iszonyú olcsónak számított, az is megengedhette magának, aki csak nézelődni ment ki Budaörsre.

Azóta persze ez az étel is átalakult – ma már van vegán változata és a húsos mellé is kérhetünk zöldborsót köretként, sőt, más országokban botrányok is tarkították a történetét. 

Az áruházban lévő élelmiszerboltban egyébként meg is vásárolható fagyasztva, de mivel pár éve az IKEA kiadott egy szakácskönyvet, még a pontos arányokat és elkészítést is tudjuk. Szóval, egyszerűbb, ha nekiállunk magunktól. Készülhet több adag is, a fagyasztást pont olyan jól bírja, mint a bolti, és legközelebb csak a köretet kell elkészíteniük hozzá. Neutrális íze miatt nagyon jól felhasználható szendvicsekhez, tésztákhoz vagy ázsiai fogásokhoz is. Az eredeti vegyesen sertés- és marhahúsból készül, de mivel a marha ára elég húzós, készülhet akár pulyka-sertés keverékból is.

Svéd húsgolyók

Olyan, mint a bolti, csak sokkal jobb
Olyan, mint a bolti, csak sokkal jobb - svéd húsgolyók
Recept nyomtatása
Fogás Főétel, húsos
Konyha svéd
Kulcsszavak fasírt, húsgolyó, IKEA
Előkészítési idő 30 perc
Elkészítési idő 20 perc
Adag(ok) 4
Költség 4000 forint

Hozzávalók

  • 250 gramm darált marhahús (pulyka is lehet)
  • 250 gramm darált sertéshús
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 szem burgonya (kisebb, főtt)
  • 2 dl tej (zsíros)
  • 1 szelet kétszersült (ledarálva vagy 4-5 ek zsemlemorzsa)
  • 50 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors (őrölt)

A barnamártáshoz:

  • 2 ek simaliszt
  • 2 dl alaplé
  • 1,5 dl tejszín (20%-os)
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 csipet bors

Elkészítés

  • A húst kétszer ledaráltatjuk vagy konyhai aprítóval pépesre krémesítjük – ez az állag miatt fontos.
  • A finomra vágott hagymát olajon megfuttatjuk.
  • A húst, a tojást, a zsemlemorzsát, a hagymát, a fűszereket az összetört főtt burgonyát a sót és a borsot egy tálba tesszük, és jól összedolgozzuk, majd egy fél órát állni hagyjuk.
  • Diónyi gombócokat formázunk belőle.
  • A vajat több részletben felhevítjük egy nagyobb serpenyőben, és több adagban kisütjük benne a golyókat. Érdemes letakarni őket, hogy teljesen átsüljenek.
  • Ha az összes golyó kész, a visszamaradt vajba tesszük a lisztet, elkeverjük, átsütjük, majd fokozatosan felöntjük az alaplével. Végül beleöntjük a tejszínt és a szójaszószt is, fűszerezzük, megvárjuk míg felforr és a gombócokkal, pürével vagy sült krumplival tálaljuk.
  • Ha szeretnénk lekvárt is, bármilyen házi vagy bolti savanykás lekvár megteszi – itt most ribizli került mellé.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Megvannak a dátumok! Ekkor utalják a családi pótlékot 2026-ban, hónapról hónapra mutatjuk

A Kincstár nemrégiben tette közzé, pontosan mikor utalják a családi pótlékot 2026-ban, mutatjuk a dátumokat.

Egyszeri segély nyugdíjasoknak 2026-ban: most kell igényelni, mert szűkös a keret

A rendszer csak a rászorulók töredékének tud segíteni - éppen ezért kell az igénylést minél hamarabb elintézni.

Meddig áll el a halászlé a hűtőben? Ennyi idő után már veszélyes megenni

Csak rövid ideig fogyasztható biztonsággal az ünnepi halászlé.

1 evőkanál a hűtő aljába és vége a büdösnek: friss és tisztaság illat pillanatok alatt

A büdös hűtő ellen nem szükségesek a speciális csodaszerek, azonban egy-két házi praktika kihagyhatatlan, ha biztos megoldást keresünk.

Így a legolcsóbb utazni: a legjobb Volánbusz-kedvezmények, amit megéri kihasználni

Már mindenki díjmentesen utazhat, aki betöltötte a 65. életévét, 65 év alatti nyugdíjas vagy még nem múlt el 14 éves.