Go Back

Svéd húsgolyók

Olyan, mint a bolti, csak sokkal jobb
Olyan, mint a bolti, csak sokkal jobb - svéd húsgolyók
Recept nyomtatása
Fogás Főétel, húsos
Konyha svéd
Kulcsszavak fasírt, húsgolyó, IKEA
Előkészítési idő 30 perc
Elkészítési idő 20 perc
Adag(ok) 4
Költség 4000 forint

Hozzávalók

  • 250 gramm darált marhahús (pulyka is lehet)
  • 250 gramm darált sertéshús
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 szem burgonya (kisebb, főtt)
  • 2 dl tej (zsíros)
  • 1 szelet kétszersült (ledarálva vagy 4-5 ek zsemlemorzsa)
  • 50 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors (őrölt)

A barnamártáshoz:

  • 2 ek simaliszt
  • 2 dl alaplé
  • 1,5 dl tejszín (20%-os)
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 csipet bors

Elkészítés

  • A húst kétszer ledaráltatjuk vagy konyhai aprítóval pépesre krémesítjük - ez az állag miatt fontos.
  • A finomra vágott hagymát olajon megfuttatjuk.
  • A húst, a tojást, a zsemlemorzsát, a hagymát, a fűszereket az összetört főtt burgonyát a sót és a borsot egy tálba tesszük, és jól összedolgozzuk, majd egy fél órát állni hagyjuk.
  • Diónyi gombócokat formázunk belőle.
  • A vajat több részletben felhevítjük egy nagyobb serpenyőben, és több adagban kisütjük benne a golyókat. Érdemes letakarni őket, hogy teljesen átsüljenek.
  • Ha az összes golyó kész, a visszamaradt vajba tesszük a lisztet, elkeverjük, átsütjük, majd fokozatosan felöntjük az alaplével. Végül beleöntjük a tejszínt és a szójaszószt is, fűszerezzük, megvárjuk míg felforr és a gombócokkal, pürével vagy sült krumplival tálaljuk.
  • Ha szeretnénk lekvárt is, bármilyen házi vagy bolti savanykás lekvár megteszi - itt most ribizli került mellé.