Az edényt is kitörlik utána: a nagyi szupertrükkje, amitől tízszer jobb lesz a csirkepörkölt

Egy jó csirkepörkölt? Ilyenkor karácsony és szilveszter között én sokszor gondban vagyok, hogy mit főzzek. Vannak olyan évek, amikor napokig az ünnepi maradékot esszük, de olyan is, amikor valami egyszerű ételre vágyom ilyenkor.

Egy csirkepörkölt mindig jó ötelt, mert hamar megvan és ezzel a kis trükkel készítve imádják a gyerekek is, még az edényt is kitörlik egy darab kenyérrel, amikor már mind elfogyott. (Aki marhából akar pörköltölni, annak is van mondanivalóm.)

Nem kell semmi komolyra gondolni. Ez csak egy csirkepörkölt.

Egyszerűen arról van szó, hogy a hozzávalók előkészítése után milyen sorrendben dolgozunk. Én először a hagymát vágom fel, viszonylag apróra, de azért nem viszem túlzásba, úgyis puhára fő. Közben felteszek egy rozsdamentes acél lábost melegedni. Igen, üresen és szárazon forrósítom, amíg a víztesztet kiállja. Akkor jöhet bele a csirkecomb. Tapasztalatom szerint a legjobb a felső. Bőrrel lefele sietve elhelyezem a forró lábosban. Sercegni fog, de sebaj. Kicsit érdemes megrázogatni egy fél perc után. Ha tényleg elég meleg volt az edény, nem fog letapadni. Akkor fordítom át őket csipesszel, ha szépen lepirultak, és a másik felén is megpirítom.

Azért csinálom így, mert

  • a felületen keletkező pörkanyag finom íze beleoldódik a szaftba és fokozza az élményt,
  • a húson keletkezett kéreg megvédi a húst a kiszáradástól, jobb állaga lesz, nem esik szét.

Amikor ez megvan, jöhet bele a hagyma. Ha zsírt is teszünk, azt tegyük előbb, ha olajat, akkor előbb a hagymát, hogy ne fröcsköljön. A paprika csak ezután jön a többi fűszerrel együtt (nálam ez csak só, bors és kömény, más fűszerre nincsen szükség), majd rögtön kevés forró víz. Visszaveszem a hőmérsékletet (nálam 10 fokozat van, 3-asra szoktam), jól összekeverem, lefedem és 50 perc alatt kész a csirkepörkölt. Közben már nem szoktam kevergetni, mert felesleges.

Ezzel a módszerrel egyébként több levet ereszt a hús, úgyhogy a hozzáadott víz inkább kevesebb legyen az elején, mint több, aztán később lehet még hozzáadni. Aki paprikás csirkének szeretné (vagy a maradékot alakítja át), az a végén kis tejföllel és liszttel turmixolja le a szaftot, majd rottyantsa össze – úgy is finom lesz. Nagyon.

Azért is szeretek ilyen egyszerű csirkepörköltet főzni, mert sokféle körettel elmegy, akár maradékkal is. Én a legjobban a nokedlit szeretem, de rizzsel, krumplival, tésztával vagy simán kenyérrel is finom és melengető. Ha van savanyú, akkor azt is együnk hozzá (karácsonykor szokott lenni).

Mit csináljak maradék pörköltből?
A maradékot is sokféleképpen föl lehet használni

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Hogyan spórolj az ételrendelésen? Ezzel az egyszerű trükkel akár minden alkalommal nyersz!

Ételt rendelnél, de nem akarsz feleslegesen fizetni? Mutatjuk a legjobb trükköket, amikkel ételrendelés közben is spórolhatsz – anélkül, hogy lemondanál a kedvenceidről!

Hatalmas kedvezményekkel látogatható uszodák országszerte: csak regisztrálni kell és sokkal olcsóbb

Ha eddig visszatartottak a magas belépők, most örülhetsz: országos uszoda kedvezmény jár mindenkinek, aki regisztrál a Sportoló Nemzet Programba. Ez a kezdeményezés nemcsak olcsóbbá teszi az úszást, hanem arra is ösztönöz, hogy rendszeresen mozogj.

Így nézheted meg, hogy túlfizetésed van-e NAV-nál – elveszik, ha nem teszed meg ezt a lépést

Simán előfordulhat, hogy valamit kétszer fizetünk be, esetleg utólag derül ki, nem is kellett volna annyit, mint amennyit számoltunk.

6+1 ételtípus, amivel kivédhetjük a 2500 forintos strandos lángost

Ezeket az ételeket viheted a strandra! (jól bírják a meleget)

Nincs többé sorban állás a hivatalban: így írhat alá elektronikusan bárhol is van éppen

Az AVDH rendszer használatával bármilyen hivatalos dokumentum hitelesen, elektronikusan aláírható.

Mit vezethetek BE jogsival? Mutatjuk az összes lehetőséget

Milyen járműveket lehet vezetni BE kategóriás jogosítvánnyal? Mutatjuk milyen feltételekhez kötött a jogosítvány megszerzése.