Meddig áll el a kocsonya és halászlé? Mutatjuk a kedvelt karácsonyi ételek eltarthatóságát

A karácsony nemcsak az ajándékozásról szól, hanem azokról az ételekről is, amelyek ilyenkor szinte biztosan a legtöbbünknél az asztalra kerülnek. A hagyományok szerint ilyenkor szinte minden háztartásban készül halászlé, töltött káposzta, bejgli vagy mézeskalács. Az ünnepi lakomák azonban gyakran bőségesebbre sikerülnek a kelleténél, és az asztalnál már jóllakott családtagok nem tudnak mindent elfogyasztani. Utánajártunk, hogy meddig tarthatók el, illetve hogyan tároljuk a leggyakoribb karácsonyi ételeket. Többek között mutatjuk azt is, hogy meddig áll el a kocsonya és a halászlé a hűtőben.

Kocsonya

A kocsonya hűtőben tárolva 3-4 napig fogyasztható. Fontos, hogy hidegen, légmentesen lefedve tároljuk, mert a zselatinos réteg könnyen megromlik a levegőben lévő mikróbáknak köszönhetően. Ha tovább szeretnénk megőrizni, érdemes kisebb adagokra osztani, és mélyhűtőbe tenni, ahol akár 1-2 hónapig is eláll. Kiengedésnél figyeljünk oda, hogy fel kell engedni (lehetőleg felforralni, hogy az esetlegesen előforduló káros mikroorganizmusok elpusztuljanak) és újra kell dermeszteni.

Meddig áll el a halászlé?

Halászlé.

A frissen készült halászlé hűtőben 2-3 napig biztonságosan tárolható. Fagyasztva az eltarthatóság jelentősen meghosszabbodik: akár 2-3 hónapig is élvezhetjük, ha jól záródó edényben fagyasztjuk le.

Töltött káposzta

A töltött káposzta híres arról, hogy kifejezetten sokáig eláll más ételekhez képest. Hűtőben 4-5 napig is finom marad, sőt, az ízek összeérnek, így sokak szerint még finomabb lesz. Mélyhűtőben akár 2 hónapig is eltartható.

Mézeskalács és linzer

Mézeskalács.

A mézeskalács hetekig, sőt, megfelelő tárolás mellett akár hónapokig is fogyasztható, mivel alacsony a nedvességtartalma. A linzer 1-2 hétig marad friss, ha légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Bejgli és zserbó

A bejgli frissessége hűtőben 5-7 napig megőrizhető. A zserbó szintén jól bírja: akár 1 hétig is eláll hűtőben, légmentesen zárva. Mindkét sütemény lefagyasztható, így később is élvezhetjük az ízüket.

Cukormáz és diós kosárka

A cukormáz önmagában nem romlandó, de ha süteményre kerül, a sütemény eltarthatósága határozza meg az élettartamát. A diós kosárka szobahőmérsékleten 3-4 napig friss, hűtőben 1 hétig eltartható.

Tatár beefsteak

Ez az étel frissen a legjobb. Hűtőben tárolva legfeljebb 1 napig biztonságos fogyasztani, mivel nyers húst tartalmaz, amely könnyen romlik.

Az ünnepi időszakban érdemes előre tervezni, hogy elkerüljük az ételpazarlást. Ha nagyobb mennyiségben készítünk ételeket, a fagyasztás jó megoldás lehet. Porciózzunk ki kisebb adagokat és fagyasszuk le, mielőtt kárba vészne. Illetve mindig ügyeljünk a megfelelő tárolásra, ami általában légmentes lezárást jelent.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.